Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Recenze (3 253)

horovska 

všechny recenze uživatele

Přistoupit k filmu nezaujatě, je-li to naprostá jednička v hodnocení csfd, to není lehký úkol. Asi jsem právě proto čekala více. A tak jsem si nechala dva dny na rozležení. Zůstalo ve mně už jen to jen pozitivní. Pravda je, že o jeho diváckém vysokém hodnocení vypovídá spíše skutečnost, že je to výborný film, který navíc nemůže nikomu "vadit". Připomíná mi celou řadu filmů, které už jsem viděla, ale je skvěle vyrobený, herecky na vysoké úrovni, nevyžívá se v brutalitě a násilí, přesto, že by mohl, zkrátka nemohu, než dát pět hvězdiček. ()

Amilet 

všechny recenze uživatele

Nebojím se napsat "hřejivý" a hlavně lidský film o naději, přátelství a touze po svobodě. Mám jen jednu malou připomínku, a tou je lehce vykonstruovaný děj. Taky si nemyslím, že je nejlepším filmem všech dob, ale na první příčku bych paradoxně nevynesl žádný jiný. 90% ()

jurca 

všechny recenze uživatele

Rozhodně bych tento film neviděl jako TOP 1, ale jedná se o velice kvalitní film. Důvodem proč je na tom tak dobře bude nejspíše fakt, že dává lidem víru, naději. Naděje, jedna z největších slabin, ale také jedna z největších předností lidí... ()

fogs 

všechny recenze uživatele

Na otázku "Proč je tento film podle tebe nejlepší?" odpovím jednoduše: "Protože protoč." Tenhle film má duši. Můžu na něj koukat furt dokola a neomrzí mě. Už jsem ho viděl snad 10x a pokaždé si všimnu něčeho nového. Nové písničky, kterou jsem dříve jen ignoroval, nový šrám na Andym po tom co ho "sestřičky" důkladně zmalovali. Nemluvě o tom, že má jako jeden z mála filmů úžasný český dabing (tedy já radši originál, ale u tohoto filmu mi dabing nevadí). Tento film bych někdy chtěl vidět na plátně. O tom jak je tento film skvělý bych mohl básnit ještě dlouho. Místo toho si ho radši znovu pustím a prožiji krásné 2 hodiny a 22 minut s otevřenou pusou. ()

pepa3rd 

všechny recenze uživatele

Tenhle film vám nedovolí ani na vteřinku ztratit pozornost, vydechnout si, nebo se dokonce podívat na hodinky. I přes tíživé prostředí věznice ve vás dokáže vyvolat až nečekanou škálu emocí, počínaje bezmoci a vztekem až po radost či dojetí. No a když už jste smíření s osudem, přijde obrat, který vás jednoduše donutí k slzám... Jestli si některý film zaslouží bez diskusí plné hodnocení, pak je to právě Vykoupení z věznice Shawshank. 100 % ()

Mimo83 

všechny recenze uživatele

Vrcholné dielo kinematografie!!! Silné slová - ja viem - ale tisíce ľudí, ktorí si zamilovali Shawshank ako ja a ktorí ho vyniesli nielen na vrchol ČSFD, ale hlavne IMDB, to označenie potvrdzuje... Nepreháňam, keď napíšem, že BOL, JE a OSTANE navždy na prvej priečke môjho filmového rebríčka. Film, ktorý ma dokáže rozplakať - a to v niekoľkých miestach stopáže, film, ktorý má v seba silu, ktorý má geniálnych hercov, ktorý nie je obyčajným hollywoodskym kalkulom ako napríklad Forrest Gump, film, ktorý do konca života budem milovať a ktorý dáva človeku silu a vieru - si to právom zaslúži a právom sa z neho stal kultový počin... Všetka česť a veľká poklona!!! ()

Castielo 

všechny recenze uživatele

Nádhera ! Andyho krásá milá povaha na pozadí vězení a touha vše změnit ve střetu s krutou basou a ještě krutějším vedením. Red jako nejlepší přítel a celá jejich parta, kterou si andy postupem času získá. Nepopsatelné. Závidím jim jejich přátelství...a ten konec ! Nevím co říct 5* ()

Gabretta 

všechny recenze uživatele

Nepochybně zhřešili. Ale zhřešili pro lásku, přátelství, svobodu, spravedlnost a naději. Pokud jsou tohle hříchy, lze je tedy trestat... ()

kluzo 

všechny recenze uživatele

Na mých prvních dvou místech oblíbených filmů mám filmy vzniklé spoluprací Franka Darabonta a Stephena Kinga. První Zelená míle a druhý tenhle snímek. Náhoda? Nemyslím, oba umělci jsou mistry svého oboru a na obou filmech to je vidět. V lecčems by se mohly shodovat i mé komentáře k těmto filmům. Síla příběhu Vykoupení je hlavně v síle zobrazeného přátelství a v neposlední řadě v happyendu, který zde nepůsobí ale nijak lacině. Vykoupení je proti Zelené míli o celých 40' kratší, což mne v tomto případě mrzelo. Člověk by chtěl, aby krásné zážitky trvaly věčně, ale krom přátelství se Sovětským svazem, netrvá věčně nic :-). ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Výbornej film, kterej ale přece jenom u mě nedosáhne na plnou palbu hvězd. Důvodem je scénář, kterej je sice téměř dokonalej, jenže obsahuje jednu věc, která v něm prostě vůbec nesedí. Jde o vznik hlubokýho přátelství ve věznici, na čemž by nebylo až tak nic divnýho, kdyby nešlo o přátelství s vrahem. A vůbec mi přijde divný, že si našel Andy ve věznici plný těch nejhorších kriminálních živlů takovou partičku skvělejch kamarádů. To mi přišlo neskutečně absurdní a tim pádem mě ani moc nezaujal samotnej závěr, kterej na tomhle přátelství staví. Jinak jsem byl ale naprosto spokojen, čtyři hodně jistý hvězdy. ()

Haide 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné. Film, který má silný dojemný příběh, a přece vám naprosto nic nevnucuje. Skvělé herecké výkony, hudba, výprava, kamera... Vše. Musí nadchnout všechny generace. I přes ty superlativy, co jsem jmenovala, se pro mě sice jedná o výborný film, kterému dávám 100%, ale musím přiznat, že se mě to částečně až tak moc nedotklo, což ovšem nemění nic na tom, že je to úžasná podívaná. ()

the_bitch 

všechny recenze uživatele

Jedna veľká,klasika,alebo inak povedané film kt. bude pamätný ešte asi aj o 100 rokov. Brilantné dielo,fantastický a vynikajúci herci. Ďalej písať je zbytočné,pretože by to stále boli len superlatívy.. jednoducho len stačí vidieť. ()

katmandzoo 

všechny recenze uživatele

nie nadarmo je Vykúpenie z väznice Shawshank najlepším filmom na CSFD, v tomto filme som proste nenašiel jedinú chybičku, herecké výkony, réžia, hudba, proste všetko bolo dokonalé a skvelo sa to do filmu hodilo..Tim Robbins bol pre mňa až do zhliadnutia tohto filmu neznámy, ale teraz je v mojich očiach jeden z najlepších hercov..od Morgana Freemana som iné ako skvele precítenie a podanie svojej postavy ani nečakal, čiže ma nesklamal a opäť raz poukázal na svoje kvality..takto by mal vyzerať každý dokonale prepracovaný a premyslený film, počas ktorého sa divák ani na sekundu nenudí..je tu však predsa len jeden nedostatok, bez váhania by som mu namiesto tých 95% dal rovno 100%.. ()

Fat'Fatal 

všechny recenze uživatele

Jestli vám někdo bude tvrdit, že Shawshank Redemption je jeden z nejlepších (neřkuli ten úplně nejlepší) filmů kinematografie, nepřete se s ním. Tenhle snímek na to má. Velice silný příběh, v jehož průběhu se zasmějete, pocítíte lítost, soucit s hlavními hrdiny i syrovost obyčejného vězeňského života. Takový hřejivý pocit, kdy pro vás kamarád zajistí tři pivka při opravování střechy budovy na značky, nebo když buduje novou knihovnu, najdete jen v málokterém filmu. A je to ten pocit, který i někdy prožijete na vlastní kůži, ve svém vlastním životě. Opravdové veledílo, hudba na špičkové úrovni, herci vynikající a příběh silný jak jen může být. Je to také jeden z těch mála filmů, kdy je český dabing jen nepatrně horší než originál. Ať už se na to kouknete v tom či onom dabingu, nepřijdete ani o kousek atmosféry, která na vás ze zdí shawshankské věznice dýchne hned při první scéně. Brilantní kousek. // Viděl jsem v originálním znění s titulky. ()

krumpac007 

všechny recenze uživatele

Ha. Nejlepší film podle CSFD. Nejlepší film podle IMDb. Tak to už ten film asi bude stát za to, říkal jsem si, než jsem ho spustil. No a ono jo. Za 2 týdny jsem shlédnul cca 15 z TOP20 filmů a musím konstatovat, že tenhle je na vrcholu naprosto po právu. Tenhle film nemá jedinou chybičku. Nemá ji ve scénáři, nemá ji v hercích, nemá ji v emocích, které ve vás vyvolá. Pravda, tvrdit, že film je bez chyby po prvním shlédnutí je možná trošku velkohubé, ale já si za tím stojím. Od první do poslední minuty jsem si užíval každou scénu. Od sázek na to, kdo se rozbrečí, přes zastřelení mladého chlapce, který chtěl jen pomoci, až po finální scénu, kde se asi každému draly do očí slzy. Spolu se Zelenou mílí je tenhle film zkrátka vrchol Darabontovy tvorby. Kdybych měl vyzdvihnout někoho z herců, vypsal bych tu hodně dlouhý seznam, ale poněvadž mám slabost pro Morgana (jak herce, tak rum =) ), volím jeho jako hlavní star tohoto snímku, ale jak říkám, všichni byli výborní. A ptáte-li se, jestli se opravdu jedná o nejlepší film všech dob? To vám říct nedokážu, ale v první trojici by byl na 100% a komu se to nelíbí, ať mi… však víte. Za mě 101% -> ***** a malé, leč významné plus :-) ()

Ondr@932 

všechny recenze uživatele

Perfektní vězeňské drama s hlavní rolí Tim Robbins a dále Morgan Freeman v podání režiséra Frank Darabont podle novely Stephena Kinga se vytvořil naprosto nepopsatelně zajímavý film!! Dávám 8/10 ()

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama