Reklama

Reklama

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2

  • Velká Británie Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (více)
Trailer 2
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie / USA, 2011, 125 min

Režie:

David Yates

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Steve Kloves

Kamera:

Eduardo Serra

Hrají:

Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Helena Bonham Carter, Bonnie Wright, Maggie Smith, Evanna Lynch, Robbie Coltrane, Alan Rickman (více)
(další profese)

Potterovská fantasy sága se uzavírá, tímto dílem nelítostný zápas dobra se zlem vrcholí. Trojice věrných kamarádů - Harry, Hermiona a Ron - plní úkol, který po zásahu smrtící kletbou nemohl splnit moudrý Albus Brumbál. Na trojlístek hrdinů číhají nebezpečné nástrahy na každém kroku, ale ani v nucených úkrytech neztrácejí podporu oddaných přátel. Vypátrání a zničení viteálů je jedinou zárukou jejich vítězství. Harryho čeká rozhodující bitva s lordem Voldemortem, která rozhodne o osudu čarodějnického světa a školy v Bradavicích. (TV Nova)

(více)

Recenze (2 341)

Dm1tr1j 

všechny recenze uživatele

Zavŕšenie ságy o Harry Potterovy nenechá suchými mnoho očí, či už z toho dôvodu ,že je to predsa len koniec celého príbehu, alebo pre to ,že herečka ktorá stvárnila Ginny W. je neuveritelne škaredá, alebo že z toho mohli spraviť užastný koniec kde by bolo miesto niektorých fakt debilných scén a'la HP 1 ,ktoré sa snažili tváriť smiešne, zobrazenie predpokaldaného konca priateľstva a prejavu náležitej vážnosti tejto chvíle nejakými slovami ako "Boli ste moji najlepší priatelia, tí najlepší akých som mohol mať, ďakujem za všetko a blá blá blá" plus nejaký ten super soundtrack...a hneď by to bolo o poznanie smutnejšie, vážnejšie a lepšie. Ako keby sa Yates bál ukázať ,že deti už vyrástli a práve zabíjali smrťožrútov a ,že to či Harry premôže Voldemorta už nieje len o náhode ale je to tímová práca študentov...Jediná podarená scéna hodná formátu tohoto titulu je tá keď Mc.Gonagalová prebudí kamenných strážcov..ale aj tak to hneď dojebala tým čo pustila z papule krava pomätená...dávam tomu dve ,možno tri ,nanajvýš 4 hviezdy.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................Pé-eS: A ten kokot doláme bazový prútik...no mohol zneho aspoň sirup navariť ten jeho Albus Severus zapožičaný z Twilightu by potreboval vydruzgať nejakej bazovice dobrej aby zmocnel lebo takúto trosku už aj dobijú na tých hajzloch Rokfortských zasíkaných... ()

Yancl 

všechny recenze uživatele

Asi takhle .. čekal jsem opravdu velkolepý 'Booom', který mě posadí na zadek a následující minuty budu přemýšlet o dokonalosti toho snímku. Ale realita je jiná >> závěrečný díl Harryho je sám o sobě moc dobrý a působivý film, ale pouze v kontextu samotného snímku na poli podobného žánru. Pokud se totiž ohlédnu zpět ke starším dílům, tak mohu říci, že 'Relikvie II' nedosahuje kvality 'Věžně z Azkabanu' a obecně prvních dílů. Celá sága prošla dlouhou cestu, od pohádky téměř k akčnímu scifi. Což je dle mého názoru i závěčný díl - především válečná vřava. Která ale opět není dotažena k dokonalosti ( vizuálně ano ). Chyběla mi řada detailů a nesrovnalostí, které bych u Potterovin nečekal. Ale i přesto vše se dá s klidem řící, že se Harry Potter dočkal důstojného finále, které ani v nejmenším nekazí reputaci celé ságy. Možná se čekal o mnoho více, proto i to jemné rozladění z jinak kvalitního filmu. [70%] ()

KOOHA 

všechny recenze uživatele

Sračka bez emocí. Partička (stále) dětí chodí od jednoho artefaktu k druhýmu, je to jak ten blbej film Nicholasem Cagem. Tohle je akorát pro děti, takže to má svoje omezení. Nenalezel jsem co jsem čekal a vůbec mě to nevzalo. Rozumím tomu, že Potterománie pro zarputilé fanoušky to budou bránit všemi deseti, ale pro mě...nula bodou. Ty dvě hvězdy jsou jen za zpracování... ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Drsnost a atmosféričnost předposlední části se mírně snížila a to, co jsem viděl, bylo vlastně očekávané. Nějaký ten hlavní souboj, osvětlení nějaké záhady a happyendový závěr. Dva minusové poznatky - Hermionu se nepodařilo zestárnout ani o půlrok (Harryho naopak úplně parádně); a mizerné efekty létání na koštěti. Jsem spokojen, jako závěr série potěšil, atmosféru to mělo, herci bezchybní a ten konec hezký, zase trochu dětsky milý a pohádkový - pocitově takový, jakou byla tato série na začátku. Celková spokojenost, ale nějak nemohu dát čtyři hvězdy, když jsem je dal předcházející části a ta na mě z celé série udělala nejlepší dojem. 69%. ()

tomik99 

všechny recenze uživatele

Finále je tu a po příjemné první části přichází část druhá a zakončuje příběh mladého čaroděje. V první řadě musím pochválit Yatese, který znovu odvedl skvělou práci s herci (především u hlavní trojky), předvedl skvělé efekty a místy vyvolal i emoce (musím říct, že kniha nabízela mnohem více srdceryvných okamžiků, ne všechny ale Yates využil a nabídl nám). Hudba měla své slabší i silnější pasáže, přesto někdy působila epicky - zvlášť, když učitelé provádí ochranná kouzla Bradavic. Přesto bych uvítal Williamsovo hudbu jako patřičné rozloučení s celou ságou. Scénář tady neměl toho tolik co nabídnout a proto (ironicky) je poslední film nejkratším filmem série. Celkově finále hodnotím kladně a jsem rád, že nedopadlo fiaskem, přesto musím říci, že se z něj dalo vyždímat mnohem více. Souboj o Bradavice je nám tady pouze nastíněn a mohl působit úplně jinak. Z Voldemorta nejde příliš velký strach a závěrečný souboj mezi pánem zla a Harrym mohl být proveden o chlup lépe. Po smrti Voldemorta jsem čekal nějakou emocionální scénu, jako když v knize Harry doběhl do Brumbálovy pracovny a mluvil s ním skrze obraz, nic z toho se nekonalo a po smrti temného pána jako by se slehla zem. Ach jo, oni se ti tvůrci nikdy nepoučí. Přesto to mohlo dopadnout ještě hůře, Yates měl opravdu našlápnuto do propasti s 5. a 6. dílem. S rozdělováním filmů do dvou části jsem měl vždy problém a je to problém i teď, protože na druhou část toho zbylo podstatně měně než v minulém díle. Celou filmovou sérii o Potterovi hodnotím kladně, přesto skvělé pasáže se dostavují pouze v prvních dvou a posledních dvou filmech. Prostředek mi přišel jako prostá vykrádačka knihy, která postrádá smysl a nemůžu se divit nečtenářům (i čtenářům), že se jim filmy nelíbili. Série Harryho Pottera je u konce, ale nezoufejme, do 10 - 15 let tady budeme mít určitě remake a uvidíme, jestli se noví tvůrci poučí z chyb této série. ()

Kate9 

všechny recenze uživatele

Závěrečný díl potterovské ságy jsem viděla už několikrát a pokaždé ve mně vyvolal silné emoce. Některým dějovým liniím možná nebylo uděleno tolik pozornosti, kolik by si nejspíš zasloužily (Brumbálovo mládí atd.), ale jestli jste četli knižní předlohu, tak to vůbec neřešíte, a jestli jste nečetli...váš problém, nemáte nárok si stěžovat. Je to velkolepé a důstojné zakončení jedné dětské etapy, po které mi bude hodně smutno. Trošku je mi líto, že třeba profesorka McGonagallová nedostala více prostoru, protože v těch pár scénách, ve kterých se objevila, byla prostě dokonalá, nejvíc když mohla konečně použít zaklínadlo piertotum locomotor...jednoznačně dokázala, že je to zkrátka žena na svém místě. Ve filmu bylo jen málo scén, které by mě nedojaly...a je to přesně tak, co se týče Harryho Pottera, dokážu být až nepřirozeně sentimentální a patetická. A to k tomu asi patří...A ještě něco - Severusi Snape, jsi můj hrdina! :) ()

cerbygerby 

všechny recenze uživatele

Tak konečně jsem zkoukl celou sérku Harryho Potteráka.. celkově mě to tedy nepobláznilo, ale dalo se na to, asi na dvě vyjímky slušně koukat. Z těch 8 dílů, mě tedy nejvíc bavil ten poslední, protože to bylo nejlepší na efekty, ale zároveň se tu vše vysvětlovalo a zapadalo vše do sebe, nejméně mě asi bavil 5 díl a 7 díl.. Doufám jen že se nechystají natáčet nějaký další díl s Harryho synem :) ()

Kadas97 

všechny recenze uživatele

Konečne posledná časť ďalekosiahlej série. Všetko bolo super, aj by som dal viac ale srdce mi to nedovolí, pretože rodina Malfoyovcov mala skapať, zgegnúť, avada-kedavra alebo niečo podobné. To som proste nerozdýchal, aby záporáci v siedmich dieloch odišli v "happy ende". Kde sme v rozprávke? Od tretieho pokračovania som si to nemyslel. 4 z 10 ()

1Legend1 

všechny recenze uživatele

No jen si vzpomeňme, jak vypadal první díl o Kameni mudrců, kolik let o něj uběhlo a kam až se sága dostala. Podle mě nejlepší díl celé serie a navíc ve srovnání se slaboučkou první částí tuplem. Vynikající atmosféra, akce od začátku do konce, celý film provází doslova válečný stav a v Bradavicích nezůstane kámen na kameni. A právě v posledním díle se divák dozvídá, jak najednou všechno souvisí se vším, a také, že něco je úplně jinak než by si mohl myslet. Zkrátka do sebe všechno zapadne. SPOILER SPOILER Trochu jsem zklamaný z finální bitvy, která byla ukončena tak nějak strašně rychle a bez adekvátních emocí, jak by se k takovému konci hodilo. A samotné završení filmu a vlastně i celé serie až moc po americku s happyendem. Ten se mohl klidně vypustit, Já bych byl za to, aby se všechno skončilo bitvou s Voldemortem, možná, aby se tam pak všichni sešli a finito. Ale já nejsem režisér a i přes nějaké malé nedostatky má film kvalitativně určitě na plný počet. 90% ()

KafuR 

všechny recenze uživatele

Po ne zrovna příjmných pocitech z první části, jsem se tady konečně dočkal vyvrcholení, které se mi v hlavě nerozplyne, jako Lord Voldemort po Naginiho chybičce, ale naopak díky gradaci a místy neskutečnému tempu naopak pěkně vyzraje. Tady možná trochu lituju, že jsem nečetl knížku a že nemůžu dělat chytrého jak je co jinak a jak je co špatně, ale i tak si myslím, že jsem tady nebyl ochuzen o moc víc než jak bylo nutné (i když mi pekelně vadilo, že si několik hlavních postav přálo zemřit jen v kruhu nejbližších přátel a že k tomu ani nepustilo kamery). Trošku laciný konec, který by mi ve většině případů vadil, jsem tady strávil více než dobře, snad možná i proto, že mi konečně došlo, že tady bude (aspoň na chvíli) opravdu konec. ()

Miany 

všechny recenze uživatele

Musím prostě uznat, že po shlédnutí všech dílů Harryho Pottera po sobě je tento díl jednoznačně nejnapínavější a to ho činí nejlepším. Nikoliv ani tak z pohledu efektů (viz. Harry a jeho průchod chodbou, kdy padají zdi - hrozný efekt a to, že se mu nic nestalo - ehm..), ani tak z pohledu hudby či hereckých výkonů (herecké výkony na konci po 19. letech jsou vtipné) ani co se týče masek, avšak syntézou toho všeho dospěl do kvality, která se mu nedá upřít. Jistě je to věc názoru, ale podle mě byl tento díl nejúspěšnějším dílem ságy Harryho Pottera a konečně jeho největší věrohodnosti živoucích Bradavic a světa kouzel. V neposlední řadě bych chtěla dodat, že některé pasáže byly až srdceryvné. Úspěšně. Není nic lepšího, když člověk může i přes nedokonalost viditelných vad filmu říct: "bylo to dokonalé tím, že to nebylo dokonalé" ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Prostě pokračování... Holt mi série s Harry Potterem k srdci nepřirostla. Nadstandardní se mi jevil jen Fénixův řád. ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Celá serie je perfektní, přečetl jsem všechny knihy a celou tuto fantasy jsem si zamiloval.Filmy jsou skvělé, nebudu hodnotit, který byl nejlepší, líbily se mi všechny. Nejtrapnější koment: verbal.Ty musíš bejt buď debil, nebo nešťastný trouba. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Potter pro mě končí tak jak by měla každá série a to majstrštykem a jednoznačně nejlepším dílem celé série, který jako jediný cejchuji pěti hvězdami. Celé druhá část relikvie smrti je v podstatě finální scénou dlouhého filmu, která dějově odkrývá a mění mnohé z dílů minulých, převrací úlohu postav a původně jednoduchou dětskou sérii povyšuje sěrem k vyzrálým fantasy filmům. ()

Plechpetr 

všechny recenze uživatele

Epické finále se vydařilo. Hrubky z první části byli napraveny. Voldemort už není. Potter je běl boleni jizvy. A já jsem se u celé téhle ságy, která už skončila, velice dobře bavil. Asi navždycky budu mít k světu čar a kouzel v Bradavicích slabost. Jak knižní tak i filmovou. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Potterova sága mě přestala bavit po prvním díle, a ačkoliv některé filmy byly alespoň zajímavě či nápaditě zpracované, bylo pro mě tohle univerzum těžko uchopitelné, nezajímavé, často dětinské ale především nudné. Ono udělat z pohádky pro děti temnou fantasy, a tvářit se přitom naprosto vážně, prostě nejde. Druhá část relikvie o něco lepší než ta první, nicméně se u mě minula účinkem úplně stejně. ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, jak jsem byl kdysi po shlédnutí opravdu posledního Harryho Pottera neskutečně nadšený. Jakpak by taky ne, vždyť je to zážitek vidět na plátně oblíbenou knihu z dětství. Po letech nadšení nijak moc nechablo, což může vypovídat buď o kvalitě filmu nebo o kvalitě nostalgie, to ať ale posoudí jiní. Protože něco se přesto změnilo. Mnohé odpouštím, neboť knížečka o šesti stech stránkách se jen těžko převádí do filmu se všemi detaily a to i přesto, že film samotný rozdělí z ekonomických důvodů na dvě části a tato druhá mapuje posledních pár kapitol knihy, jenže zároveň jí nejde jen o to děj zmapovat, ale také jej smysluplně dokončit a pak je důležité brát ohled na detaily mnohem více než v předchozích knihách, z nichž šlo některé ehm... šišlavé problémy jednoduše vynechat. Ovšem i tak mám stále problém s některými změnami, kterých si možná filmový divák nevšimne, ale nadšenému čtenáři to musí zákonitě přijít jako kdyby z Harryho Pottera udělali australoidního chlapečka s blonďatými vlasy z genu TYRP1. Už v prvních relikviích zcela nesmyslně udělali z Grindelwalda smějícího se perverzáka, který nadšeně Voldemortovi vše vyklopí, namísto toho noblesního vězně, který se svému pomyslnému nástupci vysmál, ale v druhých relikviích ještě přituhuje. Zmijozeláci jsou za bouřného potlesku ostatních, které Moudrý klobouk nijak nepoznamenal, zavřeni McGonagallovou do sklepení, čímž z ní udělali v podstatě Snapea v sukni; Neville z nějakého záhadného důvodu miluje Lenku Láskorádovou, protože by to nebyl film, aby všechny hlavnější postavy neskončily spolu; všichni mají v bitvě patent na Priori Incantatem, neboť proč neudělat z vzácného okamžiku něco naprosto přirozeného (taky by mohl v závěrečné bitvě každý mečem podřezávat bazilišky, že); Harry porazí Voldemorta v krátkém si měření hůlek namísto skvělé promluvy z knihy a mrtvý Pán zla se prostě musí vypařit namísto toho, aby nám tvůrci ukázali, že i přes všechnu snahu ukázat opak byl Voldemort prostě jen člověk. Avšak i přesto, že mě tyto drobnosti velmi vadí, jako celek si Relikvie smrti jako každý jiný Harryho film užívám a působí na mě mnohem lépe než odlišné pojetí světa ve Fantastických zvířatech. Nostalgie je holt mrcha. ()

Antrey 

všechny recenze uživatele

Harry Potter mě provázel celým dospíváním. První díl jsem četla v devíti letech, okamžitě následovaný druhým a pak každým dalším hned v den vydání. První film mě pak zastihnul ve stejném věku, jako byli jeho hlavní protagonisté. Závěrečný díl filmové ságy tak svým způsobem zakončil i moje dětství a já musím konstatovat, že to provedl víc než bravurně. Jistě, každému z filmů bychom mohli něco vytknout - ať jsou to nepřesnosti, vynechané scény nebo chvílemi pokulhávají scénář. Nicméně jako celek to prostě funguje a já věřím, že Harry Potter (ať už knižní nebo filmový) bude přinášet kouzlo i budoucím generacím, které sice nevyrostly zároveň s našimi hrdiny, ale jistě si k nim najdou svou cestu. ()

Související novinky

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

22.12.2023

Americký filmový průmysl v blízké budoucnosti možná čeká spojení obřích firem, které by se zapsalo do historie. V první polovině tohoto týdne totiž v New Yorku proběhla jednání mezi šéfy studií… (více)

Fantastická zvířata mají stopku

Fantastická zvířata mají stopku

27.10.2023

Přestože David Zaslav, nový šéf Warner Bros. Discovery ustavičně tvrdí, že studio nesáhlo na značku Harryho Pottera od konce Relikvií smrti (a i tak si ty uplynulé roky od premiéry trochu plete),… (více)

Barbie má miliardu

Barbie má miliardu

07.08.2023

Ačkoliv Margot Robbie studiu Warner Bros., když pro projekt sháněla financování, slíbila, že Barbie může vydělat miliardu, sama tomu příliš nevěřila. Měla ale pravdu. Komedie na motivy ikonické… (více)

Marvel čelí rekordnímu propadu

Marvel čelí rekordnímu propadu

26.02.2023

Před týdnem jsme se ptali, jestli je Marvel imunní vůči kritice, když třetí Ant-Man přes špatné recenze za první víkend vydělal přes 225 milionů dolarů, na poměry hmyzího superhrdiny skvělý výsledek.… (více)

Reklama

Reklama