Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jaderná válka je otázkou pěti minut. Stačí jeden chybný krok... Politický thriller režiséra Rogera Donaldsona je rekonstrukcí skutečných událostí, které se odehrály během dvou týdnů, nejdelších v americké historii. V říjnu 1962 pořídilo americké špionážní letadlo U-2 záběry z kubánského území, na kterých bylo vidět několik sovětských balistických raket středního doletu typu země-země, schopných zasáhnout s jadernými náložemi obrovskou část amerického území. Událost odstartovala nejhlubší krizi studené války: během následujících dvou týdnů se lidstvo ocitlo na samém pokraji jaderného konfliktu. Děsivá vize, na obou stranách železné opony dosud známá jen z propagačních filmů, se najednou stala reálnou hrozbou. V Bílém domě, kde tehdy jako prezident úřadoval J. F. Kennedy, vypukla válka nervů. Pro prezidenta existovalo několik možností, jak zareagovat, avšak u žádné nebylo možné předpokládat příští tah protivníka. Letecký úder na kubánské území, následovaný případně vojenskou invazí, by mohl nepřítele povzbudit k útoku na Berlín a následně i k jaderné odvetě. Další možností byla námořní blokáda Kuby – ta by ale nezamezila případnému odpálení již připravených sovětských náloží. Kennedy v této bezvýchodné situaci neměl proti sobě jen nevyzpytatelné sovětské vedení v čele s Nikitou Chruščovem, ale také vlastní vojenské poradce, v jejichž zájmu bylo řešit situaci silou... Příběh o nesmírně náročném a vyčerpávajícím politickém vyjednávání zde vypráví prezidentův poradce Kenny O’Donnell (v podání Kevina Costnera). Takřka celý film se odehrává „na dvoře“ J. F. Kennedyho (Bruce Greenwood) a podává zasvěcenou informaci o tom, jak probíhala třináctidenní jaderná krize na nejvyšší politické úrovni. I tam totiž měli řešení v rukou obyčejní smrtelníci. A ti dělají chyby… (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film (aj) o tom, že rozhodovanie o použití alebo nepoužití jadrových zbraní je oveľa zložitejšie, ako sa nám na prvý pohľad od piva môže zdať. V dnešnej dobe, bohužiaľ, o niečo aktuálnejší, ako by sme si želali. No aj pri tejto téme je film trochu pridlhý. –––– Oni chtějí válku a udělají všechno, aby ji měli. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zdramatizování událostí, které málem poslaly svět do smrtícího jaderného víru, je na americké poměry nečekaně uměřené, bez patosu a melodramatu. Přesto však osudové momenty viděné očima Kennedyho poradce dodnes mrazí hrůzou, která byla na dosah. Bylo to fakt o chlup. Sledujeme vysokou hru lidí s různými záměry a motivy, kdy se tančí na hraně katastrofy. Snímek se skládá převážně z dialogů popisující krizi den po dni. Tenhle příběh by neměl být nikdy zapomenut, i když drásá představou, že stačilo jen málo a všechno by bylo jinak. A že to „málo“ platí i dnes, protože jaderné zbraně tu jsou stále, a když je dostane na povel někdo, kdo nemá žádné zábrany, můžeme tohle zažít znovu a s mnohem horším koncem. SHRNUTÍ: Poučení: lhali, lžou a vždycky lhát budou, i když už nejsou SSSR. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nezaobišlo sa to bez pátosu (Kennedy: "Ako ma môže kongres prinútiť, aby som vydal rozkaz k zmareniu miliónov nevinných životov?!") a občasného polopatizmu a zjednodušovania, ale aj tak je to veľmi solídne napísaná a šmrncovne zrežírovaná dráma, ktorá napriek nemalej minutáži ani chvíľu nenudí. A Costnerovi táto úloha sadla. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Výborná rekonstrukce kolem kubánské krize, ale bohužel tomu chybí poutavost zpracování. Momenty, kdy režisér šponuje napětí je málo a nic moc nového film nepřináší ze zákulisí. Herci film drží nad průměrem, nicméně vše směřuje k závěru, který tak nějak graduje vyumělkovaně a přeceňují velké drama uvnitř týmu moc americky, vykonstruovaně.......6/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Na danou tématiku velmi uvědomělé a velmi málo patetické. Sice je to v podstatě film natočený za pár babek na jednom placu a těch 80 mega zřejmě stál herecký ansámbl, protože osmdesátkové triky to zcela jistě být nemohly, ale je poměrně dynamický s velmi silným tématem a personou JFK, která má v roli Bruce Greenwooda určité fluidum/charizma, zřejmě velmi podobné tomu, kterým dle memoárů oplýval skutečný Kennedy. Nekouká se na to úplně nejlépe, ale poslouchá se to dobře. Nejdramatičtější scény jsou ty kde se v houfu povídá. To nelze vidět úplně běžně. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (14)

  • Po snímku JFK (1991) se jedná o druhý film, v němž se objevuje postava J. F. Kennedyho a zároveň v něm hraje Kevin Costner. Zatímco zde představuje prezidentova poradce Kenny O´Donnella, ve snímku zabývajícím se pozadím atentátu na Kennedyho ztvárnil newyorského státního zástupce Jima Garrisona, který zpochybnil oficiální vyšetřovací verzi tragédie v Dallasu. (curfew77)
  • Vo filme Kenny (Kevin Costner) povie, že je asi príliš Ír. V skutočnosti má herec naozaj írske korene. (Ronee)

Reklama

Reklama