Reklama

Reklama

Columbo: Vražda na předpis

(TV film)
  • USA Prescription: Murder (více)

Psychiatr Ray Flemming je deset let ženatý, avšak prožívá vášnivý vztah s herečkou Joan Hudsonovou, která je zároveň jeho pacientkou. S její pomocí připraví rafinovanou vraždu své ženy Carol. Zároveň si zajistí dokonalé alibi. Nepočítá ovšem s vtíravým a zdánlivě nedůvtipným policejním vyšetřovatelem Columbem. Poručík v odrbaném oblečení si všímá různých detailů a neustále dotírá s doplňujícími otázkami. Podle všeho od začátku dobře ví, jak se události seběhly. Otázka je, jak pachatele usvědčí...

Americký televizní film z roku 1968 byl prvním dílem, ve kterém se objevil proslulý losangeleský detektiv v podání Petera Falka a také základní model příběhu, v němž diváci od začátku znají vraha, jeho motivaci, provedení zločinu i pečlivě vytvořené falešné alibi. Sledují pak práci detektiva, který pochází z nižší společenské třídy než všichni „jeho" pachatelé a v jejich noblesním světě se pohybuje trochu jako slon v porcelánu. Není třeba dodávat, že podceňovaný vyšetřovatel přesto pokaždé dospěje ke kýženému řešení. Fenomenální seriál se naplno rozběhl tři roky po uvedení samostatného snímku. Nové řady pak vznikaly s přestávkami až do roku 2003, tedy přes čtyřicet let, a dnes patří mezi klasiku televizního detektivního žánru. Peter Falk zde vytvořil svou životní roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (84)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Uplne prvy Columbo a hned patri k tym najlepsim vdaka skvelej zapletke s neskutocne chladnokrvnym vrahom, ktory ma svoj plan premysleny do najmensieho detailu. Bohuzial pre neho sa slabym clankom stane jeho komplic. Samotny Columbo tu este nema vsetky svoje trademarky a zaroven je v urcitych momentoch neskutocne tvrdy, co je tiez nezvyk, ale zaroven sa mi to pacilo. Skoda, ze neskôr sa z neho stala nadobro komicka figurka. Rozhovory medzi Columbom a vrahom patria k tomu najlepsiemu v serii. Nakoniec este musim pochvalit famoznu hudbu. 8/10. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kdyby se tu dala škrtnout slovní spojení pilotní díl; film nepatří do seriálu; Columbo nemá baloňák; Columbo nemá typická gesta; Columbo jak ho neznáte, a k tomu všechny spoilery, tak by tu zbyl jen obsah a můj komentář... :-D Vy, kteří jste tenhle film ještě neviděli, nevěřte všemu, co se škrábe na zeď. Jestli Vražda na předpis je nebo není pilotní díl si určitě zjistíte sami, nejste hloupí. A teď to ostatní - Columbo tu má baloňák, Columbo tu má typická gesta, Columbo tu je takový, jak ho docela dobře můžete poznat. Jistě, Columbo tu je mladý a policie LA mu zřejmě poprvé a naposledy zaplatila kadeřníka, ale pokud se tento film něčím liší od ostatních, tak především svým zpracováním. Nenapodobitelná atmosféra šedesátých let, poctivá filmařina, výborný scénář a s ním spojené skvělé scény, z nichž každá končí zajímavou či vtipnou pointou, a v neposlední řadě také řada originalit, které se samozřejmě v dalším průběhu času vypotřebovávají. Jeden by řekl, že detektivka, ve které znáte vraha od samého začátku, vás bude bavit asi jako rande s holkou, která se včera vdala a čeká mimino, ale chyba lávky - Columbo baví. Baví sebe, nás a svým způsobem určitě baví i vrahy. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že je tam hodně hluchých míst a ještě se to hledá, ale stejně je poručík Columbo skutečně zábavnou postavičkou, kterou psychiatr velmi dobře odhadne (svou inteligenci skrýváte a schválně se vydáváte za prosťáčka, abyste lidi zmátl a oni vás podcenili), ale stejně na tohoto detektiva nakonec nemá a nechá se nachytat na vlastní léčku. Mimochodem, možná do role té mladé mohli vybrat atraktivnější herečku, tahle vypadala jako chodící krabice s velkým zadkem, a ačkoliv doktorova manželka měla svůj věk, působila daleko atraktivněji. 1/69 ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Opening credits jak z nízkorozpočtové bondovky, velmi stylové. Peter Falk ve svém Colombovském debutu možná působí uhlazeněji (dokonce elegantněji) ale atributy, které dělají jeho postavu legendární lze pozorovat už tady. A zejména ty povahové, jak je vtipně glosuje jeho protivník: ´Columbo vy jste úžasný, jste nejvlezlejší člověk kterého jsem potkal a sympatický, jste sympatický! Už vám řekli, že jste komický? Jste jak uličnický skřítek, kterému někdo sebral jeho mochomůrku.´ Nesporným plusem je chytré naplánování a provedení vraždy inteligentním záporákem, co ze své psychiatrické profese dovede Columba skvěle odhadnout (jasně, že ve finále šanci nemá, ale zkusil to statečně). Jo a ten konec, souhlasím mohl být promyšlenější, ale na poprvé se takovéto chybičky odpouštějí. ()

johnny2005

všechny recenze uživatele

Columbovi jsem totálně podlehl - a to i přes ono opakující se schéma v každém díle. Nebudu hodnotit všechny epizody, píšu verdikt jen k té úplně první. Hodnocení by stejně jen málokdy spadlo na nějaké tři hvězdičky. Tento seriál si zkrátka po celou dobu vysílání držel vysokou úroveň a velmi mě potěšilo i jeho opětovné sledování, když jsem si některé z dílů zapnul teď v roce 2006. Bravo poručíku! ()

Galerie (8)

Zajímavosti (7)

  • Film je zařazen v USA mezi 10 nejúspěšnějších televizních snímků v historii. (sator)
  • Ve filmu se objeví slavný Case Study House No. 22 od Pierra Koeniga. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších architektonických realizací šedesátých let 20. století a opravdu stojí v Los Angeles, respektive v kopcích vysoko nad ním. (Šandík)

Reklama

Reklama