Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Výborný western a zároveň Clintovo první režijní dílo, které mě z jeho tvorby ze 70. let opravdu zaujalo. Klasické westernové schéma je tu ozvláštněno několika prvky, které ho zvedají nad průměr. Prvním je humorný prvek, kterému kraluje Eastwoodovo grandiozní plivání, u kterého se mi hned vybavilo Gran Torino. Z těch dalších pak musím jmenovat i netradiční pohled na americkou občanskou válku, kde jsou ti tradičně "hodní Seveřané" zobrazeni jako pěkní grázlíci, takovéhle neortodoxní pohledy jsem měl vždycky rád. Jinak není moc co psát, je to prostě eastwoodovský western se vším, s čím ho máme rádi a onoho pověstného pistolnického charismatu a jiskřících očí si užijeme až až. Příjemně mě tady taky překvapilo, že Sondra Locke není ani zdaleka tak otravná jako v Clintových dalších filmech. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Vždycky je to stejný.. Koho si oblíbím, moc dlouho nevydrží !!" - "Já jsem si všiml, že kdo se vám znelíbí, nevydrží dlouho rovněž.." ;) Výtečná Eastwoodova adaptace Foresta Cartera.. Clint se ještě sice režijně hledal, Josey Wales platí spíš za takovou rozcvičku, za zkoušení si limitů filmového média a rozhodně i poctu hned několika velkým režisérům s Peckinpahem na čele, našel ovšem zase svoji Sondru Locke.. Nesmírně zajímavý formální hybrid a tak trochu nedoceněný biják.. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Josey Wales má veľmi jednoduchú zápletku, avšak rozohranú o niečo komplikovanejšie ako býva zvykom. Máme tu okrem priamočiarej pomsty aj občiansku vojnu, problémy bielych a Indiánov a ich vzájomné kšefty, násilie páchané na ženách a vo vzduchu neustále otázku, kam to celé môže smerovať aj po potenciálnom vykonaní pomsty. Príbeh ponúka množstvo postáv a strieda rýchlo prostredia, takže nuda nehrozí a divák má dojem, že toho za dve a štvrť hodiny videl skutočne veľa. Josey nie je osamelý pomstiteľ, ale na svojich cestách stretáva neustále nové a nové postavy, tie zo začiatku príbehu sa odporúčajú, aby sa zase neskôr vrátili a tak podobne. Nechýba ani humor a nadhľad, ktorý ospravedlňuje napríklad to, že Josey je takmer nesmrteľný a svojim spôsobom nadčlovek, ale zase občas mu vypomôže v núdzi aj kamarát, či kamaráti, dokonca aj tie ženy. ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Psanec Josey Wales" je první opravdický režisérský western Clinta Eastwooda ("Jezdce z širých plání" beru jako takovou Leoneovskou poctu). Definitivně se rozloučil se špageťárnama a vybral si pro western jiný kabát - špinavější, syrovější a hlubší. První polovina je syrová a špinavá jak zákon káže. Polovina druhá, ne že by byla špatná, je jen jiná. Objeví se starý indián, sqaw a z drsného bushwhackerského vyvražďováku se stává spíše road movie. Jak už to tak bývá, narazí na kolonu, přepadenou bandity, kde zachrání krásnou dívku (Sondře Locke to nikde nesluší víc, než tady) a starou bábu, která zřejmě měla být vtipným elementem, stal se z ní ovšem element rušivý (ale neobjevuje se zas až tolik). Všechno vylepšilo závěrečné realistické zúčtování a "Shaneovský" závěr. "Psanec Josey Wales" začal psát dějiny Eastwoodovského westernu (vrcholí "Nesmiřitelnými"), kterému k dokonalosti chybí především dějová vyváženost a převažuje místy křečovitý pokus o humor (babka). Film po celou dobu nenudí, i když celých 130 minut nejede na plný plyn. V každém případě stojí za pozornost a žádného fanouška westernů či Eastwoodovek by neměl zklamat. 80%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tak co, budete tasit nebo si pískat Dixie? Památný western o psanci Josey Walesovi, kterému nezbylo nic, než dva jeho kolty a rychlé ruce. Wales je usedlý farmář, stará se o svůj majetek, rodinu, je silně věřící. Od své pověsti výborného střelce se zabijáckým instinktem se už dávno odprostil. Když jednoho dne, ho při práci na poli vyruší střelba a křik. To kavaleristé pobijí do jednoho celou jeho rodinu a spálí dům. Následuje dojemná scéna, kdy Josey oplakává ztrátu svých nejbližších. Pak už následuje dlouhá cesta za pomstou, na které Wales poznává spoustu nových lidí (předvede geniální trik s prohozením koltů) a vydává se vstříc svému osudu. Eastwood je v té době ve vrcholné formě a jednoznačně ve filmu předvádí, proč je nejvyhledávanějším hercem Hollywoodu. Původně snímek režírovat neměl, ale v průběhu natáčení usedl za režisérský pult a dokončil toto rozsáhlé dílo. Ve filmu se objeví několik herců s nimiž Eastwood spolupracoval i na jiných projektech, ať už jde o Sondru Locke (Železný stisk, Nikdy neprohrát, Vždycky zvítězit, Bronco Billy, Náhlý úder) Johna Vernona (Drsný Harry) či Billa McKinneyho (tady by byl výčet poněkud delší, jmenovat můžu třeba Thunderbolt a Lightfoot či Růžový Cadillac). Silně protiválečný film, jehož hlavním motivem je fakt, že ne pokaždé je pomsta správnou volbou. Snímek se dostal do amerických kin v době, kdy USA stahovaly své vojáky z Vietnamu a tak má závěr filmu pro zámořské publikum ještě mnohem větší rozměr a význam. Film o smutku, naději, pomstě a usmíření. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Revolvery, které Josey Wales (Clint Eastwood) používá, jsou Colt Walker, Colt 1849 Pocket a Colt 1860 Army. Puška s optikou je pak Sharps 1865. (Saccard)
  • Keď Josey zastreli Abe v 40. minúte filmu, tak ho opľuje tabakom, kde Abe má oči zatvorené a v prestrihu ďalšej scény má Abe oči otvorené. (Budisovie)
  • Natáčení probíhalo například v exteriérech u Tusconu v Arizoně či u Page v Utahu. (Lynette)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno