Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nevim, jestli byl Josey Wales skutečná postava nebo ne, ale jedno na něm bylo nejlepší - jak flusal vždy, všude a na všechno, chchch. Samozřejmě kdyby ho hrál někdo jinej, než Clint Eastwood, byla by to asi nuda, ale on je holt drsoň a né jasoň, takže ta role k němu dokonale sedla. Taky se mi líbilo, že tam byly ve vedlejších rolích postavy, které jen tak jinde nevidíte, z nichž nejvíc vyniká starej nadrženej indián s dobrejma kecama. A těch dobrejch keců tam bylo hodně, ne jen s indiánem, ale co kolikrát Josey procedil mezi zuby, to byly skvosty. Taky několik parádních scén - použití rotačniho kulometu, scéna u přívozu, týpci co chtěj Joseyho dostat (nejdřív dva, pak čtyři, pak hromada dalších, včetně lovců odměn) a dojedou na to, scéna v obchodě, kde znásilňují indiánku, scéna s Komančeros, scéna uzavření míru s Komančema (na štěstí to byli ti s velkym K na začátku). A tak jak to pro mě nevypadalo moc slibně ze začátku, tak se karta obrátila a viděl jsem dost dobrej western. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Western Eastwoodovsky stylový, desert movie i drama o pomstě a usmíření, s lehkou nadsázkou, humorem a sarkazmem, uměřeně drsné (i s rozkošně bělostným nahým zadkem S.L. ve scéně znásilňování...) se špetkou patosu (scéna "mírové dohody" s indiány...) s poctivým syrovým happyendem (Josey vstříc rudému západu slunce osudově odjíždí...)... . . . Třiapůl hvězdičky tedy za trošku dlouhý film, zaokrouhleno pak chutě nahoru za Clintovo dobře míněné, přesně cílené a významově nosné plivání, bez nejž by celý děj byl jaksi ošizen a ztrácel na pointě... Docela líto je mi ale toho pejska, ten si musel při natáčení užít svoje, však taky v jednom záběru zoubky pěkně vycenil... ;o[] - - - - - (Poprvé viděno kdysi dávno po vydání na dvd, v původním formátu obrazu a s originálním zvukem a titulky, hodnocení 19.3.2011 po repete 1091., komentář zde jako stoprvní - 19.3.2011) ()

Reklama

Vitason 

všechny recenze uživatele

Dejte Eastwoodovi do ruky nabitý revolver, na hlavu klobouk a do cesty mu postavte bandu špinavců na postřílení a o zábavu je postaráno. Přidejte Eastwoodově postavě jméno a nebude to úplně ono :-) Teď vážně, Psanec Josey Wales je podmanivý western, který v pomalém tempu dokáže elegantně střídat uvolněné momenty s těmi drsnými. Příběh je velice zajímavý a plný pestrobarevných postav, které doprovází Joseyho Walese jeho jízdou krajinou zbrázděnou válkou. To vše je prostoupeno zvláštní atmosférou a pevnou režií. A Eastwood? Pokud někoho zrovna nestřílí, tak na někoho určitě plive :-) Tihle mlčenliví drsňáci mu prostě jdou. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 10/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +naprosto dokonalé, takhle nějak si představuji western, výborné prostředí, dlouhé, dramatické, mnoho silných scén, příjemná hudba -na druhé, třetí zhlédnutí bych se asi u některých "kecacích" částí nudil/// Fakt hustý. Už se mi nestává moc často, že by mě nějaký film pohltil a já si užíval každou jeho minutu. Clint hraje znaměnitě, na jeho časté flusání rozžvýkaného tabáku nejde zapomenout, jeho pomalá gesta a rychlé kolty vás dostnou. K tomu si připočtěte dobře napsané vedlejší postavy z nichž především zaujme Chief Dan Geroge a velmi okouzlující Sandra Locke. U sledování jsem se bavil vzrušením, strachem a napětím a občas se i smál některým dialogům a gestům (rozžvýkaný tabák vs. pes). Tohle je film, který bych si dal klidně znova./// Celkem 91%/// ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Na Psance jsem se těšil jako malý kluk, protože jakmile obsadí Eastwood herecké i režisérské křeslo, je malá pravděpodobnost, že by to mohlo dopadnout špatně. Tady to ovšem v mém případě dopadlo průměrně. Už po pár minutách jsem se do toho zažral, jenže poté se mi poutavost a lehké napětí ztratilo neznámo kam. Dle mého názoru by filmu prospěla kratší stopáž. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • „Dělám všechno to, co by John Wayne nikdy neudělal. Hraji velice komplikované postavy, které se nerozpakují střelit někoho do zad. Řídím se vlastním prospěchem,“ reagoval Eastwood na svého slavného hereckého kolegu, který Clintovy westerny nejednou kritizoval. (ClintEastwood)
  • Film přišel do kin v době, kdy USA stahovaly své vojáky z Vietnamu a snímek má tak pro zámořské fanoušky ještě další rozměr. Eastwood sám k pointě snímku poznamenal: „V té době zosobňoval tento film můj pocit, že lidstvo by místo zabíjení se navzájem, mělo přijít na jiný způsob řešení konfliktů.“ (ClintEastwood)
  • Keď Josey zastreli Abe v 40. minúte filmu, tak ho opľuje tabakom, kde Abe má oči zatvorené a v prestrihu ďalšej scény má Abe oči otvorené. (Budisovie)

Reklama

Reklama