Reklama

Reklama

X-Men: První třída

  • USA X-Men: First Class (více)
Trailer 3
USA, 2011, 126 min

Režie:

Matthew Vaughn

Kamera:

John Mathieson

Hrají:

James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Kevin Bacon, January Jones, Nicholas Hoult, Rose Byrne, Lucas Till, Edi Gathegi, Jason Flemyng (více)
(další profese)

Malému Erikovi, který se s matkou dostal do koncentračního tábora, zastřelí Sebastian Shaw, jenž zde působí jako vyšetřovatel, jeho maminku přímo před očima, aby ho donutil pohybovat s předměty. Erik totiž při svém příchodu do tábora dokázal otevřít silou vůle bránu v okamžiku, kdy ho oddělovali od jeho matky. Ve stejné době malý Charles v bytě svých rodičů v Londýně nachytá v kuchyni ženu, která se vydává za jeho matku, ale když ji obviní, že je zlodějka, žena se změní v malou modrou mutantku Raven. Je po válce a Charles se uchází o místo na univerzitě a doprovází ho krásná žena, jeho kamarádka Raven. Raven také dospěla a umí na sebe brát jakoukoliv podobu. V té době Erik hledá po světě Shawa, aby se mu pomstil. Zároveň agentka americké tajné služby MacTaggertová zjistí, že Shaw je nebezpečný zločinec, který se snaží rozpoutat světovou válku mezi USA a Sovětským svazem. MacTaggertová přijde také na to, že Shaw není jen tak nějaký zločinec; je obklopen podivnými mutanty, které za sebe nechává dělat špinavou práci a kteří disponují schopnostmi, jež obyčejný člověk nemá. MacTaggertová se proto rozhodne najít na univerzitě vědce Charlese Xaviera, aby jí pomohl Shawa dopadnout. Tím není nikdo jiný než onen malý Charles... Charles Xavier díky svým telepatickým schopnostem přesvědčí šéfy ze CIA a je společně s MacTaggertovou do špionáže zapojen. Ve chvíli, kdy se Charlesovi a MacTaggertové podaří Shawa najít, zrovna bojuje s Erikem, jenž ho konečně našel. Shawovi se ale ze souboje podaří uniknout a Charles jentaktak Erika zachrání. MacTaggertová, Charles a Erik se dají dohromady, aby porazili Shawa, o němž teď vědí, že pracuje pro Sovětský svaz... Charles a Erik se rozhodnou najít po světě dostatek mutantů, kteří by jim vedle Raven pomohli v boji proti Shawovi. Několik mutantů se jim podaří objevit a získat pro spolupráci se CIA. Následně se Charles a Erik vydávají do Ruska, aby chytili Shawa. Shaw však vymyslel úskok – do Ruska poslal pouze svou mutantskou pomocnici Emmu a sám připravil s několika dalšími mutanty útok na centrálu CIA. Útok se mu podaří, centrálu dobude a lidské agenty zabije. Následně nabízí mutantům, kteří dosud byli s Charlesem a Erikem, aby se k němu přidali a spolu s ním zničili lidstvo... Na místě také zabije mutanta Darwina, který se nechce vzdát. Na jeho stranu se přidává mutantka Angel a další mutant. Po návratu na základnu jsou Erik a Charles rozhodnuti zbylé mutanty proti Shawovi a jeho poskokům vyškolit. Shaw v Rusku zatím zmanipuluje ruské generály, aby rozmístili rakety na Kubu jako odpověď na americké rakety, které vydíráním amerického generála nechal Shaw rozmístit v Turecku. Zdá se, že USA a Sovětský svaz směřují k jaderné válce... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 815)

jauzdu 

všechny recenze uživatele

Copak copak pane Vaughne? Asi jsem měla moc velké nároky. Těšila jsem se na další zábavný film z vaší dílny, ale nějak jsem tam nepocítila téměř nic z dosavadní Vaughanovosti. Některé scény se mi zdály trochu nedodělané. Například mi pořád běží hlavou kollik by se dalo vytřískat z náborových scén, včetně té s Wolverinem. Naopak je mnoho scén, které by se daly zkrátit a vůbec by mi nechyběly. Vždy když film začne nabírat na obrátkách, dupnou na brzdu. Ovšem styling alá bondovky 50. léta na jedničku. A moc se mi líbil Michael Fassbender, je tak tvárný. Nedivím se, že je v poslední době k roztrhání. Naopak nebylo zapotřebí obsadit film tolika povědomými tvářemi, žádný z nich ani neměl příležitost si zahrát. Celkově příjemný film na sobotní večer u televize. Což je ohromná škoda! ()

Naki 

všechny recenze uživatele

Před shlédnutím filmu jsem čekala, že ho ohodnotím 5-ti hvězdičkami, ale bohužel toto nadšení mě asi v polovině filmu přešlo. Rozhodně není špatný, ale nejvíce mi vadil fakt, že film se měl odehrávat v roce 1962, ale bohužel čím dále film pokračoval, tím více se tomuto datu oddaloval a ke konci to spíše vypadalo na rok 2030. To byla asi největší chyba tvůrců. A ještě varování pro ty , co sérii X-Men nikdy neviděli - podívejte se na předchozí díly! Byla jsem v kině s kamarádem, který viděl maximálně 30min z 3. série a vůbec se neorientoval ve filmu, tudíž z něj neměl tak silný divácký zážitek.. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Z původní trilogie X-menů jsem si oblíbil jenom skvělej druhej díl, zbylý dva díly ve mně žádný velký nadšení nezanechaly. Proto jsem i přes velmi dobrý hodnocení odcházel na First Class bez větších očekávání. K mýmu překvapení jsem se ale náramně bavil a bezesporu jsem shlédnul nejlepší film dosavadní série. Potěšil příběh, kterej dával smysl a byl napínavej od začátku do konce. Jen by možná neuškodilo, kdyby místo "dětskejch" X-menů vyhledal Charles a jeho banda nějaký víc dospělejší. Vedle toho se mi líbilo i herecký obsazení. James McAvoy sice působil spíš průměrně, ale Michael Fassbender byl perfektní a zdálo se, že mu role skvěle sedla. Kdykoliv se objevil na scéně, dokázal mě pořádně vtáhnout do děje, což se mi už delší dobu nestalo. Jeho výkonu šlapal občas na paty i záporák Kevin Bacon, kterej odved taky velmi slušnej výkon. Za pochvalu stojí i výborná hudba, která dokonale dokreslovala především akční scény. Naopak bych vytknul vizuální efekty, který působily spíš průměrně, než dechberoucim dojmem, což mohlo být při takovym rozpočtu o něco lepší. Ale protože patřím spíš mezi skupinu lidí upřednostňující příběh nad vizuální stránkou filmu, jsem tohle schopnej akceptovat a za všechny ostatní skvělý atributy tohohle snímku udělit pět hvězd. Pro mě jeden z nejlepších blockbusterů roku 2011. ()

NiaWolf 

všechny recenze uživatele

A+ Jsem fanynkou předchozích X-Menů a stejně tak i komiksů, takže mě nová verze X-Menů, která jde mimo komiksový děj moc nenadchla. Svůj podíl na tom měla i děsná propagace (odfláklé plakáty, trailery nic moc). Nakonec jsem se ale odhodlala a do kina šla a rozhodně jsem nelitovala. Jistě, chyběli tam charismatičtí herci jako Jackman nebo McKellen, ale herci v X:FC se snaží neudělat v mladších verzích předchozích hrdinů ostudu. Důraz je spíše kladen na děj, nikoliv na akci, jak jsme byli zvyklí v předchozích X, ačkoliv vše ostatní je v hezké rovnováze. Efekty sem tam pokulhávají, ale nechybí nápady jak efekty akci oživit. Scénář je perfektní a jen ke konci začne trochu ochabovat. Potěší i pár vteřinová scéna s Wolverinem. Hrůzné je však provedení "masky" Beasta, u kterého se zdá, že štáb si vypůjčil kostým z Planety opic a obarvil jej na modro. Rozhodně bych doporučila viděl alespoň X-Men 2, aby člověk více věděl, jak to bude s postavami dále. Příjemné pokoukání, které vás po chvilce chytne a pustí až při závěrečných titulcích:) ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Výborný mix akcie, dialógov, občas nejakých tých trikov, vtipov a aj vážných scén. Práve tá vyváženosť je udivujúca, film drží celý čas slušné tempo. James McAvoy a Michael Fassbender to výborne potiahli, najmä ten druhý menovaný. Kevin Bacon ako záporák tiež veľmi vydarený. Čo ma ale asi najviac prekvapuje je schopnosť nadviazať na vlnu a ducha prvých troch dielov, od ktorých sa Wolverine trochu nešťastne odklonil. X-Meni sú späť v plnej sile, už teraz sa teším na nejaký ten ďalší film s nimi, bodaj by to do rúk dostal opäť Matthew Vaughn. A mimochodom, máme možnosť vidieť asi najlepšie cameo v danom roku. :) DODATOK PO DRUHOM POZRETÍ V KINE: Potrvdila sa vyváženosť tempa počas celého filmu - obdivuhodne zrežírované (ani teraz by som nepovedal, že stopáž ma viac ako dve hodiny). Na druhý krát mi ešte viac udrelo do očí skvelé vykreslenie interakcií medzi jednotlivými postavami, plus perfektne naznačenými motiváciami pre každého jednotlivo. Good job. Na druhej strane, po druhom zhliadnutí mi na istý čas stačilo, teraz mám skôr chuť si pozrieť predošlé diely ešte raz. :) UPDATE August 2014: Tretie pozretie na Blurayi zvýraznilo kvalitu vizuálu, retro X-Meni sú natočení veľmi moderne. Pravdou však je aj to, že na tretíkrát sa už našli aj mierne nudnejšie pasáže. Našťastie ich nebolo veľa a znova musím zopakovať - casting sa mimoriadne vydaril. ()

lxbch 

všechny recenze uživatele

Nebylo to úplně špatný, ale postrádalo to jednu věc, respektive osobu. Wolverina. I když takovej borec jako Wolverin do první třídy asi nechodil. ()

Yojimbo 

všechny recenze uživatele

Film, který krom skvělých herců v hlavních rolí, inteligentního scénáře a retro stylizace, má i osudovost antické tragédie. X-Men First Class by si vystačil i bez té první třídy, která je tu jaksi navíc, hlavní je tu vznik a zánik přátelství Erika a Charlese a zrod jednoho z největších superpadouchů... Skvělá podívaná! ()

Harts 

všechny recenze uživatele

Miluji X-meny a mezi všemi díly X-menu, toto byla největší podívaná a bravůrně sehrané, napsané a natočené... tohle už není dětinská podívaná, ale krásně vyspělý snímek pro fanoušky. ()

cogi 

všechny recenze uživatele

Tak v takové ztvárnění začátků x-men jsem ani nedoufala. Herci, příběh a hlavně ten spád, který byl parádně doplněn hudbou, atmosféru jsem přímo hltalala. ()

Mukunda 

všechny recenze uživatele

Pořádná sprška akce, city a především kopa humoru, dynamické a efektní. Doplňuje mozaiku světa X-Menů a do detailu rozebírá psychiku Ch. Xaviera a Magneta. Herci dobří, Fassbender a Bacon perfektní. Rozhodně to není zázrak, je to ale lepší, než co byste čekali. ()

RobLord 

všechny recenze uživatele

Vyjma prvního dílu mne žádné pokračování X-Menů nenadchlo. A tak jsem se usadil v příšeří kinosálu, aniž bych očekával nějaký extra velký biják. Ve zkratce: přesně takováto překvápka stříbrného plátna mám rád. Pro mne zcela jednoznačně nejlepší díl této série. ()

groman 

všechny recenze uživatele

Na to jak jsem se na film těšil tak mě slušně zklamal. Žádná dechberoucí scéna, kromě Jamese McAvoye mě žádný herecký výkon nezaujal. Co mě ale mrzí nejvíce je, že už se pomalu začínají rodit chyby v X-men serii. I tak ale musim dát 4* PS: I když Wolverine filmem jenom proběhne, i tak je boží :) ()

asentra 

všechny recenze uživatele

jedno americký klišé za druhým. mainstreamový akční trhák, u těch mám vždycky pocit že tvůrci mají diváka za blbce. jediná scéna z celého filmu která za něco stála byla s wolverinem. ()

bolf!k 

všechny recenze uživatele

Utrpení. Nečekal jsem, že právě u tohoto filmu budu tak toužebně vyhlížet konec. Scénář mi přišel vyloženě pitomej. Spousta zbytečných scén, u kterých jsem marně dumal, co tím chtěl básník říct. Dále pak spousta nesympatických postav v čele s doktorem McCoyem, který vůbec nevypadal jako "Beast", ale spíš jako koťátko s roztomilým čumáčkem. Taky mi lezlo na nervy, jak všichni trapně hláškovali, což nejvíc vyšperkovala poslední scéna filmu s Fassbenderem. Těch vad na kráse tu ale bylo bohužel mnohem víc. A takovouhle škodu nezachrání ani Flemyngův Azael, který ale dostal po hříchu málo prostoru. Ani skvělé cameo Wolverina, bez kterého si už film o X-menech asi ani nedokážu představit. ()

Nochioni 

všechny recenze uživatele

Ďalší X-Men sú blockbuster ako sa patrí, epický od začiatku až dokonca. Celý film si pre seba kradne Fassbender, ani nemusí nič hovoriť, stačí keď sa ukáže a má vás na lopatkách. Až som sa divil že tento diel nemá podnázov X-Men Origins: Magneto. ()

dandislav1991 

všechny recenze uživatele

Uznávám svoji chybu! Celou dobu až doteď jsem si myslel, že to bude blockbuster jako vyšitej. No měl jsem pravdu tak napůl, jelikož blockbuster to je, ale je to i daleko víc - je to kvalitní snímek, který považuji za nejlepší z celé série našim mutantíků! Věřím, že se tedy udrží hodně vysoko co nejdéle, jelikož má nesporné kvality! ()

actor-SP 

všechny recenze uživatele

Pozrime sa nato z tej lepšej stránky. FIRST CLASS je najdokonalejším dielom série X-menov. Môže sa pochváliť tým, kde ostatné diely trochu pokuľhávali. Je zábavnejší, svižnejší, nadupané akčné momenty dokonca obsahujú citové napätie medzi obidvoma stranami (súcitite dokonca aj s Magnetom, ba čo viac, občas stojíte aj na jeho strane). Film je divákovi rozbalený ako dokonalá rodinná Sci- Fi gíčovka plná svetlých momentov. Všetko to by ma však nechalo chladným, ak by som v závere nepocítil niečo, čo som si ako prostý divák odniesol... ()

Související novinky

Sedmá Mission nabírá posily

Sedmá Mission nabírá posily

12.01.2020

Sedmý film v sérii Mission: Impossible dorazí 23. července 2021, o režii se znovu postará Christopher McQuarrie, který si zároveň napsal i scénář. Jako bonus pak natáčí sedmý a osmý díl zároveň,… (více)

Seznamte se s novým MacGyverem

Seznamte se s novým MacGyverem

22.03.2016

James Wan, režisér Saw nebo Rychle a zběsile 7, se řadu let snažil dostat MacGyvera na velké plátno. Seriálová klasika to tam nakonec nedotáhla, Wan ale rozjel alespoň televizní reboot, který právě… (více)

Co čeká Jennifer Lawrence?

Co čeká Jennifer Lawrence?

14.10.2015

Jen málokdo by asi polemizoval o tom, že je teď nejviditelnější mladou herečkou Jennifer Lawrence. Hvězda Hunger Games a X-Menů se od svých 22 let chlubí Oscarem, nijak ji to ale nevede k tomu, aby… (více)

Comicsové Mýty mají scenáristku

Comicsové Mýty mají scenáristku

20.01.2015

Stříbrnému plátnu střídavě kralují comicsové adaptace od Marvelu a DC, neměli bychom ale zapomínat ani na Vertigo. Dospělácká odnož DC nám dala filmy jako Constantine, Dějiny násilí, V jako Vendeta… (více)

Reklama

Reklama