Reklama

Reklama

Nickyho rodina

  • Slovensko Nickyho rodina (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Když před pár lety slovenský režisér, scenárista a producent Matej Mináč náhodou v jedné knížce narazil na dva krátké odstavce o panu Nicholasovi Wintonovi, byl fascinován. Spolu s Patrikem Paššem se rozhodli natočit dokumentární film Síla lidskosti o téměř zapomenutém příběhu záchrany 669 českých a slovenských dětí těsně před začátkem II. světové války. Hlavní protagonista, sir Nicholas Winton (19. 5. 1909 – 1. 7. 2015), se o svém činu více než půl století nikomu nezmínil, dokonce ani své manželce. Nyní je příběh záchranné akce známý po celém světě. V rámci vzdělávacích projektů film Síla lidskosti viděly miliony dětí a mnohé z nich se rozhodly jít ve Wintonových stopách a udělat něco důležitého pro náš svět... Režisér Matej Mináč natočil nový celovečerní dokumentární film s hranými rekonstrukcemi Nickyho rodina. Film o Nicholasi Wintonovi a jeho pozitivním poselství, které se šíří světem, přináší dosud nezveřejněná fakta, svědectví a osudy nově objevených "Wintonových dětí". Uvedením Nickyho rodiny v lednu 2011 Matej Mináč definitivně uzavře cyklus Wintonovských filmů: Všichni moji blízcí (1999), Síla lidskosti - Nicholas Winton (2002) a Nickyho rodina (2011). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (175)

Master19 

všechny recenze uživatele

Všeobecně dobře známý příběh je tu rozvinut do větší šířky. To je v první polovině hodně zajímavé, protože popisuje jednak prvotní motivaci a pak technikálie samotných transportů i přijímání dětí anglickými rodinami (třeba to, že rodiny si děti "kupovaly"). Detailní popis odjezdu vlaků je vrcholem dokumentu. Druhá půlka je patetickým popisem odhalení pravdy a následná mediální smršť, kterou už všichni známe. Konec, ve kterém se upozorňuje na to, kolik dobra jeden "malý" skutek dosud způsobuje je pochopitelný, ale logicky ne úplně správný. Dá se říct, že prapůvodcem toho dobra je zlo zhmotnělé v Adolfu Hitlerovi které ipso facto motivovalo i jinak nezúčastněné lidi konat dobro. Je tedy otázkou, zda by bylo lepší, kdyby Nicolas mohl prožít klidný život plný cestování a lyžování ve Švýcarsku, nebo nebylo... ()

anli 

všechny recenze uživatele

Další dokument o siru Wintonovi a jeho zachráněných dětech.Je opět točen v typickém Mináčově stylu,žel bohu přináší jen velmi málo nových informací a je jen takovým doplněním"Síly lidskosti",takže se hodí spíše pro televizní obrazovku a na plátna kin snad pro školní projekce,které by ovšem měly být podle mě povinnou součástí výuky.Tady shledávám největší sílu tohohle tématu.Standartně slušný styl vyprávění,příjemná hudba a silný námět dělají z tohohle filmu slušnou podívanou.Na druhou stranu doufám,že Matěj Mináč tohle téma již vyčerpal a snad se k němu už nevrátí.Myslím,že by už nebylo co vyprávět a vařil by jen z vody.Tady to má u mě za 70% a kdyby jen bylo takových Wintonů na světě víc.Halelujá! ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Čo dodať: Nicholas Winton bol frajer, ktorý si zaslúži rešpekt. Film samotný celkom akčne odsýpa, nenudí. Zmatlaný je koniec. V mene dnes módnej patetickej výzvy na konanie verejného všesvetového dobra pod vplyvom ušľachtilých činov sira Nicholasa. Len nech je všetko zdokumentované a publikované ako veľké mediálne haló (korunu tomuto posolstvu dotvárajú zábery stoviek svetielok mobilov blikajúcich v tme sťaby nejaký novodobý lampiónový pochod za humanitu). No a práve v tom vidím rozpor: Winton svoje skutky konal bez ohľadu na záujem verejnosti, v duchu prirodzenej potreby dobrý skutok učiniť, nie preto aby sme všetci o ňom vedeli, ale jednoducho, že sa to patrí. 70% Pozn. Celkom by ma zaujímal osud tých prvých cca 35 detí, ktoré sa podarilo z nacistami obsadeného Protektorátu vyviezť do Švédska s priamou pomocou na Wintona nasadenej esesáckej špiónky a následne i jeho milenky. Teda či sa podarilo Nicholasovi presvedčiť ju k náprave samej seba alebo či tieto deti zažili podstatne trpkejšie chvíle. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi pútavo nakrútený dokument o jednej neznámej historickej udalosti v rámci udalostí globálnych. Mináč chytro začlenil do filmu aj hrané pasáže, pretože tie ho oddeľujú od väčšiny dokumentov nielen slovenskej produkcie a robí ho diváckejším. Osobne mám ale dojem, že tempo po polovici na čas trochu upadne a film sa stáva monotónnym, silný a dlhší záver je ale veľmi emotívny v tom dobrom zmysle slova. No a neviem či bohužiaľ, ale bude vždy aktuálny. V každej dobe je totiž stále komu pomáhať a ak by každý začal od seba a vzal si príklad z Wintona, svet by bol asi krajším miestom. Budiž toho zachránení ľudia a ich potomkovia dôkazom. Asi toto by sme si mali zo snímky zobrať v prvom rade. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Toto nie je hodnotiteľné. Je to najsilnejší príbeh 20-teho storočia, aký poznám, okrem Matky Terezy, Maximilána Kolbeho... Pamätám na dokument "Sila ľudskosti", ktorý sa ma veľmi silno dotkol. Toto je rozprávanie niekoľkých Nickyho zachránených detí. Ich príbehy, ktoré vás chytajú za srdce. Už len kvôli staručkému sirovi Wintonovi sa oplatilo pozerať. Vyžarovala z neho neuveriteľná láska k ľuďom a rovnaká dávka skromnosti. Pri spoznávaní takýchto príbehov známych, ale aj neznámych ľudí z môjho okolia, ma občas chytí optimistický pocit, že ľudstvo ešte nie je celkom stratené. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Film získal diváckou cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech 2011 a byl oceněn porotou na Mezinárodním filmovém festivalu v Jeruzalémě, kde získal cenu Fóra pro zachování audiovizuální paměti. Film by měl být uveden i na Mezinárodním filmovém festivalu v Montrealu. (Ded@M@tes)
  • Během natáčení filmu Nickyho rodina ve Velké Británii, České republice, USA, Francii, Kambodži, Kanadě, Izraeli, Dánsku a na Slovensku vzniklo více než 450 hodin materiálu. (Zdroj: 2media)
  • Ve střižně a zvukovýrobě byl film zpracováván 4 000 hodin. (Ded@M@tes)

Reklama

Reklama