Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Freddie (Tom Hardy) je zrovna propuštěn z vězení, kde udržoval vztah se svým mafiánským šéfem Ozzym (Brian Cox). Před věznicí ho čeká jeho nejlepší kamarád z dětství Jimmy (Shaun Evans) a společně se vydávají do spárů londýnského podsvětí, které ovládá mafie, drogy a zbraně. (Cliff Booth)

Recenze (190)

shyster 

všechny recenze uživatele

První dva díly si to hraje na Scarface po britsku a díky Tomu Hardovi to je uvěřitelný a dobrý. Druhý dva díly se změní a začíná se hrát na osudovou notu a v posledních minutách jde o Kmotra po britsku a tady už to druhý manželský pár tak neumí. Mrzí mě jen Tom Hardy, jak skončil. Zasloužil by si lepší ukončení. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Cakal som drsnu britskú gangsterku. Dostal som rodinnú dramu o dost uchylnom stvoruholniku. Problem nevidim v tom, ze gangsterska linia je uplne upozadena a prakticky nema ziadny vyznam, ale v tom, ze hlavna postava je odporne hovädo kroremu som prial od zaciatku bolestivu smrt. Nakoniec ani jeho skon ma nenadchol, pretoze mi pripadal trapny. Hardyho povazujem za kvalitneho herca, ale tentoraz nedokazal dodat tej odpornej postave nejaku dalsiu vrstvu vdaka comu by ma zaujimal osud tej postavy. Od zaciatku som citil iba znechutenie a odpor. Pokial to bol zamer, tak sa podaril na jednotku. Chapem, ze sa najdu ludia, ktorym sa tento debil, ktory jedna zivocisne a robi si co chce bez ohladu na nasledky, bude pacit. Dobre pre nich. Postavy manzeliek boli sice zahrane kvalitne, ale tiez mi boli nesympaticke. Mna zaujala iba postava Jimmyho a dost ma ohúril prerod tohto chudacika na gangsterskeho bossa. A poslednou chutnou ceresnickou je Brian Cox v ulohe hlavneho dona. Aspon ten do tejto serie prepasoval stipku mafianskej atmosfery. 6/10. ()

Reklama

VAC0 

všechny recenze uživatele

Heh, co se dá k této britské minisérii dodat?! Snad jen to, že je to (svým možná trošku zvráceným pojetím) geniální. Během sledování se u vás vystřídá mnoho emocí. Budete brečet, budete zhnuseni, budete zděšeni, budete frustrováni, budete zvědavi, budete rozhněváni, budete překvapeni, budete rozpolceni, na konci budete cítit míru satisfakce a zadostiučinění, avšak jedno je jisté. Smát se rozhodně nebudete! Prostor pro radost či smích (pokud to je to, co hledáte) zde opravdu není. Tom Hardy jako Freddie zahrál psychouše a schizofrenika jako z příručky pro začínající psychiatry Bohnické léčebny, nicméně postupný vývoj Shauna Evanse alias Jimmyho z pikolíka a přehlížené loutky na vyzrálého kápa, který nakonec nedopustí, aby s ním někdo vyjebával, mi utkvěl v hlavě trošku více. The Take rozhodně nepatří mezi seriál, který bych zhlédl pouze jednou. Highly recommend! ()

Okara 

všechny recenze uživatele

Nerad používám tyto přívlastky u filmu, ale u téhle série musím. Špinavá, tvrdá, bezohledná, cynická. No jako Freddie. Nekompromisní úsečný seriál zachycuje 10 let ústřední čtveřice v prostředí drsného Londýna na přelomu 80. a 90. let. No zkrátka takové ryze italské téma mafie dle britského receptu. A ono to vážně funguje. Tvůrcům jako by bylo naprosto jedno, jak The Take na diváka zapůsobí; bez okolků si natočili krutej život dvou bratranců a zvysoka kašlou na to, že by to někoho mohlo i pohoršit. Paradoxem zůstává, že zde člověk nenarazí na nějaké brutální nebo naturalistický scény, při kterých by se mu mohlo udělat nevolno. Z čeho mu bude špatně, je buď celkový dojem ubohosti života nebo rychlého zakončení. Zvrat ve třetí epizodě je v různých modifikacích vídaný v mnoha seriálech, kde diváka sebere. Důvod? Dokáží si vybudovat úrodnou půdu z desítek předchozích epizod a když překvapení přijde, traktor co tu půdu orá diváka semele a nechá ho otřeseného v blátě za sebou. Ono byť se protagonisti snaží sebevíc, za tři epizody si k nim člověk zkrátka nestihne vypěstovat dostatečný vztah, aby ho jejich utrpení nějak sebralo. Jediné, co bych tedy mohl vytknout je stopáž, ale to je jediná "vada" na kráse. Krása, která je přímo ušitá pro ty, kdo si musí pokaždé měnit spodky po Ritchiem nebo Welshovi (z nejrůznějších důvodů). Nejde nevypíchnout Hardyho, kterej je zkrátka učiněnej magor. V přesně takovéto roli mi chyběl. Psychopatickej gauner, co se kurví po sídlištích, sem tam exne whisky nebo někomu upraví ciferník. Blázen v dobrým slova smyslu. Po čtyřech nabitých epizodách tak zůstává velmi silný dojem s mírným zklamáním z useknuté koncovky. No, ale aspoň se člověk snáze dokope dát opakovačku. Nejlepší soundtrack z filmu: Club foot. 90 % ()

Maddlis 

všechny recenze uživatele

Sám jsem si upřímně na začátku třetího dílu vykonstruoval teorii, že malej Freddie zabije na konci svýho tátu, ale ta mi vůbec nevyšla. To každopádně nic nemění na tom, že to byla pecková podívaná. Je sice pravda (jak už tu někdo psal), že je trochu škoda, že se celej ten příběh nerozprostřel do více dílů, protože by si to asi zasloužil, ale i tak to bylo "smashing" - člověk nikdy nevěděl, co se stane v dalším záběru (hlavně v těch, kde se objevoval táta Freddie). Britové opět potvrdili, že jejich minisérie jsou nabouchaný od začátku do konce a Hardy to, že pro role psychopatů se snad narodil - 5*. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Úloha Freddieho Jacksona (Tom Hardy) bola pôvodne ponúknutá Dannymu Dyerovi, ktorý ju odmietol. V roku 2022 uviedol, že toto rozhodnutie ľutuje. (Arsenal83)
  • Seriál je natočen na motivy literární předlohy „The Take“ od britské detektivní spisovatelky Martiny Cole. (Cliff Booth)
  • Hlavné natáčanie seriálu sa konalo v Dubline. (Arsenal83)

Reklama

Reklama