Reklama

Reklama

Millennium

(seriál)
  • Německo Stieg Larsson: Millennium
všechny plakáty
Akční / Krimi / Mysteriózní
Švédsko / Německo / Norsko / Dánsko, 2010, 9 h (Minutáž: 90 min)

Předloha:

Stieg Larsson (kniha)

Hudba:

Jacob Groth

Hrají:

Noomi Rapace, Michael Nyqvist, Lena Endre, Sofia Ledarp, Jacob Ericksson, Peter Andersson, Per Oscarsson, Micke Spreitz, Johan Kylén (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál dle knižního bestselleru předčasně zesnulého švédského novináře, aktivisty a autora Stiega Larssona - Millenium (vydány 3 díly, plánováno bylo 10). Sledujeme Lisbeth Salander (Noomi Rapace), mladou inteligentní dívku s fotografickou pamětí, umnou hackerku, asociálního člověka, který si prošel mnohým, a Mikaela Blomkvista (Michael Nyqvist), investigativního novináře magazínu Millennium, jak pronikají do problémů moderní švédské společnosti - násilí na ženách, propojenosti prostituce, politiky, tajné policie, podzemních organizací a současně rozplétáme jejich příběh. Hlas jedince ve společnosti nabývá na síle skrze jednoduché nástroje - pero, mobilní telefon, počítač.
Tento seriál se od tří filmových zpracování Muži, kteří nenávidí ženy, Dívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která kopla do vosího hnízda liší komplexností postav a dějových linií. Vysíláno ve švédské TV, vydáno na DVD, blu-ray a nakonec jako kolekce s bonusovým diskem. (Misabarry)

(více)

Recenze uživatele radecacek k tomuto seriálu (1)

Millennium (2010) 

(1. a 2. díl) - Pokud jste nečetli knížku, tak v rámci severských detektivek je to určitě nadprůměrná podívaná (být natočená u nás, jedná se určitě o film roku). Díky neznámým hercům je těžké odhadnout, kdo může vrahem a celková atmosféra je super. Na druhou stranu mě zarazilo několik zbytečně načrtnutých dějových linek, které jsou zbytečné nebo ukončené debilně (viz níž spoiler a srovnání knihy a americké verze). Solidní průměr. Spoiler: Pokud jste četli knihu, určitě vás zarazí, že hlavní hrdina je oproti skvělému knižnímu Blomkvistovi takový hodný trouba strejda a že Salanderová je jen trochu výstřední hackerka. Což je oproti knížce dost mínus, protože na charismatu těchto postav hodně stojí čtivost celé trilogie a v rámci castingu americká verze výrazně válcuje švédskou ... Některé scény jsou načrtnuté a nedokončené, případně ve filmu vyzní dementně - redaktor co donáší, jak Salanderová k penězům došla a celkově narychlo uzavřený případ pomluvy atd... Bez znalosti knihy bych byl asi zmatený. Proto hodncení tři hvězdičky, knížka za 5*, americká verze taky za 3* ()

Reklama

Reklama