Reklama

Reklama

Nejznámější román F. Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby (1925) nebyl zprvu právě populárním čtivem, i když během jednoho roku od prvního vydání vznikla divadelní adaptace, již na Broadwayi režíroval George Cukor, a podle ní také hollywoodský film režiséra Herberta Brenona, jenž se bohužel nedochoval. O pár let později byla kniha prakticky zapomenuta a teprve po dalších, poválečných vydáních se dočkala zaslouženého uznání i čtenářské obliby. Kniha zachycuje „jazzový věk“ bouřlivých dvacátých let, kdy nečekaná hospodářská prosperita byla často vykoupena ztrátou morálních hodnot a kdy „stará“ aristokracie těžce snášela nastupující konkurenci z řad nejrůznějších zbohatlíků, z nichž mnozí byli zapojeni do bujícího organizovaného zločinu. Podruhé byl román zfilmován v roce 1949 (režie Elliott Nugent, titulní role Alan Ladd) a potřetí v roce 1974 (režie Jack Clayton, titulní role Robert Redford). S ještě větším časovým odstupem, až v roce 2013, vznikla zatím poslední verze, režírovaná australským tvůrcem Bazem Luhrmannem, v níž si hlavní postavu zahrál Leonardo DiCaprio. Na rozdíl od svých předchůdců měl Luhrmann k dispozici pokročilou technologii digitálních efektů, jež mu dovolila mimořádně přesvědčivě zrekonstruovat dobové reálie i tehdejší atmosféru New Yorku a jeho nejbližšího okolí. I ostatní postavy hrají známí představitelé Carey Mulliganová (Daisy), Tobey Maguire (vypravěč Nick Carraway) a Joel Edgerton (Tom Buchanan). Největší devízou snímku je však jeho promyšlená vizuální stránka, která byla mj. vyznamenána Oscary za nejlepší výpravu a kostýmy, jež vytvořila režisérova manželka Catherine Martinová. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

sankacoffee

Docela často se setkávám s názorem, že analytický přístup znamená neschopnost emocionálního prožitku. Zatím pokaždé mi ale ona výtka přišla jako nedůmyslná, když právě díky tomuto přístupu (neoformalistickému) s mnoha metodami (zde např. queer čtení) jsem jednak schopný dílo docenit víc než druzí, jednak je můj prožitek během sledování intenzivnější. Mnozí u Gatsbyho opakují dojmologii, že druhá polovina je nudná, zatímco pro mě byla nesmírně vtahující - a to i díky tomu, že jsem si velmi dobře uvědomoval, jak je snímek uspořádán a jaký by měl být dopad na diváka.

 

Způsob svého psaní nepovažuji za složitý, když používám naprosto základní pojmy, jež se objevují i v jiných textech o filmu a jež je možné si při nejhorším logicky vydedukovat (např. dialogový háček, kompoziční návaznost) - a těch pár odbornějších cizích slov (v komentu ke Gatsbymu pouze "mediátor") si kdokoliv může během pár sekund vygooglovat.

 

Stále považuji za mnohem přínosnější napsat analytičtější komentář, který se zabývá funkcí filmové formy a aktivity diváka během sledování, než fanouškovsé a/či dojmologické výkřiky, jichž je na ČSFD většina. I to "vytahování" verbala není moc na místě, když ten šije do interpretátorů a těch, kteří posuzují na základě autorské intence, což já - snad s výjimkou těch výkladů, ale jenom tam, kde je to nějak určující - nedělám. Stěžovat si na to, že někteří uživatelé píší odbornější texty (u Gatsbyho se na otázku předloha - adaptace zaměřil Matty), mi tak nějak celkově přijde nesmyslné ze dvou důvodů: takové komentáře mohou být pro ostatní užitečné, zatímco pro človéka z oboru jsou málokdy obohacující fanouškovská vyjádření; stále převažuje fanouškovský, mnohdy nekritický a všeobecně srozumitelný přístup, a tak je možné číst ten. Já si raději přečtu takového Traffica, Mattyho ad., je to méně ztracený čas. :)

na příspěvěk reagoval NinadeL

sankacoffee

sankacoffee (hodnocení, recenze)

Bluntman mi připomíná jednoho ochutnavače jídla, který však bohužel po mnoha letech ztratil chuť. Aby mohl dál hodnotit jídla, tak na to šel vědecky. Matematicky i analyticky a s ohledem na gastronomii si vypočetl množství a intenzitu ingrediencí, jejich složení a všechno možné i nemožné co se jen matematicky a analyticky dalo z daného jídla vyvodit, aniž by jednoduše dal na řeč svého jazyku. Ve svých hodnocení se také takto složitě rozepsal. Pořád bylo dost hostů, kteří si jeho hodnocení přečetli a dali mu za pravdu. Na druhou stranu prostější lid, jehož názor na dané jídlo bylo jiné, nemohl pochopit, jak může kritik na základě svých vypočtených výsledků jídlo jakkoliv zhodnotit, protože neznali žádné tabulky, které by takové výsledky nějak objektivně vyhodnocovaly. Nakonec ochutnavač i přes svůj rozhled a zkušenosti v oboru svými kritickými články lidi unavil a ti ho přestali číst, ale on píše dál a bude, dokud ho prsty nepřestanou poslouchat.

na příspěvěk reagoval Bluntman

Uživatel goat smazal svůj příspěvek.

NinadeL

NinadeL (hodnocení, recenze)

Tohle je spíš na debatu co kam psát. Jestli má Bluntman pocit, že jeho styl to tady unese, měl by mít stejnej prostor jako Verbal nebo kdokoli jinej. Já si přece taky můžu psát statě jakýmkoli slohem, který uznám za vhodný. Někdy stačí fan girl výkřik, někdy něco úplně opačného. Nikdo nikoho nenutí číst to, co mu nevyhovuje. Ale pokud z toho bude flamewar, vrati to CSFD tak akorat o deset let nazpet.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

piskarjura

A nějaké argumenty na místo těch urážek, které vypovídají leda o tobě, by nebyly? Ne všechno, čemu nerozumíš, je "pseudo".

piskarjura

piskarjura (hodnocení, recenze)

boze bluntmane ty jses fakt magor, ten tvuj komentar ke gatsbymu je vazne neco. to jsi nemyslel vazne nebo ano? ani se nedivim, ze verbal tak nesnasi preudointelektualy, kdyz tady jsou lidi jako ty. kdybys byl grafoman, tak bych to mozna jeste chapal, ale takhle...

na příspěvěk reagoval Bluntman, goat

jiriluk

jiriluk (hodnocení, recenze)

Allien.9

Tak nakonec jsem sel vcera zabit nudu a no, jak to rict a neurazit, nadsenej jsem nebyl. Ale za muziku, ty alkoholovy mejdla a Islu Fisher za pekny 3 :-)

NinadeL

NinadeL (hodnocení, recenze)

higuain

Na ní nejvíc sedí komentář z Holek na tahu: "Isla Fisher mě rozbíjela. :-D" :) Ale čím víc se mi to uleželo, tím víc si musím dát opáčko v 3D, přeci jenom nejsem tak osleplá jako Fuka ;) abych měla pocit, že Luhrmannova kouzla nelze vyšperkovat ještě víc.

higuain

higuain (hodnocení, recenze)

Vypadá to na obrazový orgasmus, tak snad to bude lepší než s Redfordem. Minimálně představitelka Buchananovy milenky vypadá daleko líp než šílená Karen Black.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

By mě docela zajímalo, odkud se vzaly ty nesmysly o tom, že Velký Gatsby je příkladem "style over substance", "(luhrmannovskou) manýrou", "míjí se s duchem předlohy" apod.

Allien.9

Allien.9 (hodnocení, recenze)

jiriluk

Pokud jsi ten typ, co 1) potřebuje, aby se ve filmu něco dělo, 2) potřebuje dostatečné množství dialogů a 3) neholduje filmům z této doby, tak na to nechoď.;-)

na příspěvěk reagoval jiriluk

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Matty

Řád ten film nepochybně má, jen je třeba být dostatečně obeznámený s proměnou poetiky klasické hollywoodské kinematografie a vnímat snímek právě jako velmi sebeuvědomělý a polemický komentář k ní. Důvod k proměně strategie vyprávění i stylu od dialogové výměny Gatsbyho s Nickem o (ne)vratnosti minulosti a dvojí konec své opodstatnění mají - a jo, queer je to imho záměrně (porušení konvencí).

jiriluk

jiriluk (hodnocení, recenze)

Tak vaham, nevim, nevim... Mam na to jit... Co se me na tom muze libit, jako takovemu bezneme filmovemu fanouskovi ?

na příspěvěk reagoval NinadeL, Allien.9

KR4T4S

KR4T4S (hodnocení, recenze)

můžu se zeptat, jak vypadá 3Dčko? je tam aspoň trochu vidět, aspoň trochu pěkné nebo úplně nepostřehnutelný? v tomto případě mi stačí i jen 2-3 scény, kde by šlo cítit. díky

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

Je fakt, že film mi přišel zábavný zejména svým úporným vysvětlováním každé knižní metafory a - těžko říct, zda záměrnou - otevřeností queer čtení (pohledy a slova, které si vyměňují Maguire a DiCaprio), ale čím déle nad ním přemýšlím, tím více jsem přesvědčen, že se v tom nabubřelém audiovizuálním bordelu jistý řád najít dá. Bude třeba druhé zhlédnutí. 

na příspěvěk reagoval Bluntman

Marigold

Marigold (hodnocení, recenze)

Nebudu tu kontaminovat jistě Luhrmann positive atmosféru. Uznávám, že líp režírovaný konfety jsem už dlouho neviděl. Enjoy more than I did. Mír a Jay-Zho trumpeta s vámi :-)

Marigold

Marigold (hodnocení, recenze)

Riddick77

To jsme byli dva, po šampusu a zmínce o paní hraběnce už jsem tušil, že tohle nebude film pro mě. Ale uznávám, že mezi solárkem, kadeřnicí a zumbou to musí bejt fakt orgáč. Fujtyve, ať Luhrman zhyne. Utrpení roku. To překoná leda novej duchovní prd Terence a Philipa Malíka. Ale na Gatsbym jsem pochopil definitivně verbala.

na příspěvěk reagoval Riddick77

Marigold

Marigold (hodnocení, recenze)

Je nám ctí Vás tímto uvítat na novinářské projekci a dovolujeme si upozornit, že jakákoli informace o zhlédnutí filmu Velký Gatsby je před 15. květnem 13 hodiny nežádoucí.

Podpisem níže souhlasíte, že recenze nevyjde dříve jak 15. května 2013.

 

Jinými slovy, nežádoucí neznamená vyloučená :o)))

Související novinky

Po Velkém Gatsbym za Elvisem Presleym

Po Velkém Gatsbym za Elvisem Presleym

04.05.2014

Muži v černém nás sice naučili, že „Elvis není mrtvej. Odletěl domů.", tohle zakončení ale u jeho nové biografie nečekejte. Ve Warner Bros. ji totiž chystají s muzikálovým klasikem Bazem Luhrmannem … (více)

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama