Reklama

Reklama

Medvěd

(TV film)
  • angličtina The Bear
Komedie / Krátkometrážní
Československo, 1961, 35 min

Režie:

Martin Frič

Scénář:

Anton Pavlovič Čechov (divadelní hra)

Kamera:

Jan Roth
(další profese)

Půl roku po smrti svého manžela drží velmi zachovalá vdova stále smutek a nevychází z domu. Její exaltované truchlení je náhle přerušeno neurvalou návštěvou - velkostatkář Smirnov se dožaduje splacení dluhu jejího zesnulého manžela. Vdova nemá peníze a statkář je neodbytný. V brilantním dialogu postupně graduje vztah, který vyvrcholí nabídkou k sňatku. Neodolatelný půvab této klasické miniatury režiséra Martina Friče korunují v gestu, slovu, intonaci dokonalé herecké výkony Stelly Zázvorkové a Jana Wericha. (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Medvěd uzavřel mou drobnou exkurzi po krátkých jednoaktovkách s panem Werichem. Znovu mohu jen vyseknout poklonu panu Werichovi a chválit. K němu se opět přidala jako nahrávačka (v dobrém slova smyslu) Stella Zázvorková a šlo jí to velmi dobře. Triviální námět je na půlhodiny tak akorát a pan Werich dokáže udělat skvělou zábavu snad i z telefonního seznamu. Jako krátkou jednohubku mohu doporučit, pár perel se tam opět najde. Nakonec jen zopakuji doporučení z předchozího komentáře. Kdo by chtěl zažít fajn večer ve společnosti pana Wericha, doporučuji mu rovnou trojici krátkých her: Kočár nejsvětější svátosti, Uspořená libra a právě Medvěda. Dohromady je to délka jednoho filmu a pobaví všechny skvěle. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Já ji musím zastřelit už z principu! '' --- Jak to, že jsem tohle dneska viděl poprvé? Čechov je klasika, ale nevím jak by to dopadlo v podání jiné trojice. Tady toto to je prostě klenot. Jestliže paní Stella hrála ženu s velkým Ž co má šťávu s velkým Š, pak Werich je WERICH. Pan Záhorský zde sice jen sekunduje, ale i tak vydatně. Moc jsem se bavil. Skláním se před excelentními hereckými výkony hlavně Jana Wericha. Z těch 34 minut je každá sekunda vyplněná dokonale. 5 nábojů do Smith & Wessona! ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

-5* Další nezapomenutelné duo Werich & Zázvorková v Čechovově hře, kde tentokrát okouzlí a tady snad přímo udolá svým nezměrným charizmatem a neústupností muž ženu. Prostě klasika, která vždy potěší. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Jolee 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda-li má cenu vůbec tuto minikomedii komentovat, když je podle Čechovova námětu, režíroval ji Martin Frič a hlavní roli hraje Stella Zázvorková s Werichem... Ale přeci jen si to neodpustím. Čtyřiatřicetiminutová symfonie českého herectví a Werichových her se slovy. Navíc je ve snímku roztomile a přesně vykreslen vztah muže a ženy. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Radši bych si sedl se zapáleným cigárem na sud střelného prachu, než abych se bavil s nějakým takovým poetickým stvořením. - Rovnost pohlaví. Emancipace. Já jí musím zastřelit z principu." Čechov zrežírovaný Fričem s Werichem v hlavní roli. Werich je tu opravdový ruský bojar par excellence, který dokáže v jednu chvíli mluvit o smrti, životě, a zároveň projevit radost, uznalost, nepřátelství i lásku. Ruská duše. Kdysi jsem to viděl i s Kopeckým a jak je to skvělý herec, tak v téhle roli je prostě Werich nenahraditelný. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Jan Werich a Stella Zázvorková spolu hráli tuto hru ve stejné době také v divadle ABC. (Komiks)

Reklama

Reklama