Reklama

Reklama

Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států

(seriál)
  • Česko Americké století očima Olivera Stonea (více)
Ukázka z filmu 8
USA, (2012–2013), 9 h 40 min (Minutáž: 58 min)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jako režisér a producent zůstal Oliver Stone věrný své pověsti kontroverzního tvůrce i ve střihovém dokumentu, který se v deseti hodinových dílech věnuje některým aspektům moderní historie USA. Spolu s britským scenáristou Mattem Grahamem a americkým historikem Peterem J. Kuznickem nabízí publiku kritický pohled na USA jako velmoc sledující napříč nejrůznějšími dějinnými situacemi – od 2. světové války po současnost – vlastní dobyvačné a ziskuchtivé cíle. Ze seriálu uvádíme třetí díl, věnovaný atomové bombě, a desátý díl, zabývající se přístupem prezidentů Bushe a Obamy k válce proti terorismu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (8)

Ukázka z filmu 8

Recenze (138)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Desatoro faktov", ktoré by sa mali povinne prezentovať počas výučby na hodinách dejepisu už tak unudenej, zhúlenej, touto dobou dostatočne zdegenerovanej generácii teenagerov, ktorá pomaly ale isto nepozná históriu Slovenska, nie to ešte politickej situácie z pred 70 rokov. Bohužiaľ ale, práve táto "dávna" minulosť tvorila dnešnú prítomnosť. "Boh žehnaj Amerike", ktorá náš nezadržateľne vedie do záhuby. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tady na tomto dokumentu je legrační to, že lidi kteří nedávali v hodinách dějepisu pozor nebo třeba neměli buňky na to pochopit látku, která jim byla vykládána, tak to budou brát jako dokument a ne jako něco šokujícího natož neznámého. Je důležité si uvědomit, proč Oliver Stone natočil takovýto dokument, který podkopává domácí i zahraniční politiku nejmocnější země světa a už vůbec není vlastenecký. Tak zaprvé Oliver sloužil nedobrovolně jako voják v dodnes pro mnoha lidí nepochopené válce ve Vietnamu ze které si přinesl pár těžkých zranění a také trauma, které si nahrazoval pudrováním nosu kolumbijským kokolínem. Od té doby kritizoval skoro všechny vlády, protože byly pravicové a agresivní vůči mnoha rádoby nepřátelům a to zejména kvůli nerostnému bohatství a dalšímu bohatství, které chtěla tato velmoc s pomocí svých spojenců získat. Byl velký odpůrce likvidování diktatur v Latinské Americe, které USA provozovala v 70. a 80. letech. Tento desetidílný dokument nám ukazuje, že vše není tak růžové a jasné, jak nás to učí v našich školách a že by o tom, co se studenti dnes učí ve školách měli trochu přemýšlet a občas se kouknout na tento nebo podobnej dokument a né si nechat vymejvat mozky občas i nelogickými fantasmagoriemi, který nás na těch našich skvělých školách učí. Ha, ha. Za objektivnost, nenucenost, poznání mnoha nových faktů, která byla předtím nevyvratitelnou pravdou a za sympatie k Oliveru Stoneovi dávám jasnejch 100%. ()

Reklama

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Olivier Stone na začátku celého dokumentárního seriálu říká, že to dělal pro lidi s mylnými informacemi, které získali ve školách a jinde.. .. Problémem ale není americké školství či mylné knihy z historie. Ale schizofrenické myšlení Olivera Stoneho, který dokáže či se spíš pokouší ve všem vidět spiknutí a lži druhých, které nemusí být ani lži. .. Ale zase, samotný dokument je hezky zpracován, především ten první díl, leč postupem dalších epizod se začíná více a více projevovat Stoneho paranoia, především založené na politickém spiknutí. P.S.: Tím nechci říct, že vše co Stone říká je lež, to určitě né. Jenže najít pravdu v jeho vyprávění je možné jen v případě, kdy i vy sami máte znalosti z daného tématu..... HODNOCENÍ: 60 (3*) ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Americké století nemá daleko k "Českému století". Je to především zajímavá konstrukce. Oliver Stone už ve svých filmech JFK a Nixon dokázal, že pracovat s informacemi umí. Dokáže z té hromady dat umíchat zajímavý a poutavý koktejl, který ale člověk musí sledovat opatrně, a hlavně mít nastudovaná skutečná fakta. Prostě Stoneův film není dokument, ale další fikce. Používá jen co se mu hodí, navíc teď je v módě hledat na Americe jen to špatné, a to se mu jako veteránu z Vietnamu náramně hodí. Jeho vize o Stalinovi, který jako starý dobrák poctivě plnil sliby, a Amerika ho zklamala a podvedla, je sice působivá, ale naprosto nevěrohodná. Nepochybně ale série vyvozuje závěry, které alespoň stojí za zamyšlení a srovnání s obecně přijatými historickými fakty. Na každém šprochu je pravdy trochu. Nečekejte, že se dozvíte jak to bylo, ale rozhodně se zamyslíte nad tím, že pravda má tisíce podob, a že jí pravděpodobně nikdy nepohlédneme do tváře.....60% Gudaulinův komentář vystihuje poměrně velice přesně můj dojem z filmu. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Pohled na historii USA kritickýma očima bez vlastenecké ideologie. Vlastně poslední dobrý americký prezident byl Roosevelt a to je příliš dávno. Válka, zbrojení, politikaření, drancovaní, lhaní. Smutné a bez výhledu na změnu. Oliver Stone měl velkou odvahu, že tento dokument natočil. V 50. letech by byl za to zatčen jako zrádný komunista. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (13)

Související novinky

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

24.04.2013

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ocení Křišťálovým globem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii amerického scenáristu, režiséra a producenta, trojnásobného držitele Oscara… (více)

Reklama

Reklama