Hrají:
Keith David (vypravěč), Diogo Morgado, Jake Canuso, Darwin Shaw, Greg Hicks, Amber Rose Revah, Roma Downey, Paul Freeman, Francis Magee, Hugo Rossi, (více)Epizody(10)
Bible ožívá v tomto novém epickém seriálu na kanálu HISTORY. Od Genesis po Apokalypsu, nezapomenutelné příběhy se před vámi odvíjejí živě zahrané i animované nejmodernější počítačovou technikou, nabízejíc nový pohled na slavné scény a ikonické postavy. Toto desetihodinové dokumentární drama z dílny producenta Marka Burnetta s mezinárodním obsazením popisuje vybrané kapitoly z posvátného textu, počínajíc stvořením Světa, přes starozákonní příběhy o Noemovi a Abrahamovi, až po ukřižování Ježíše Krista. (History Channel)
Spopularizovať Bibliu mladým divákom je obdivuhodný počin, séria využíva moderné prvky filmovej reči ( retrospektívy, násilie, emócie, spomalovačky, rýchly strih ), lebo treba priznať, že staré spracovania témy pripadá mladým príliš archaicky. Ja sa prikláňam aj k využívaniu násilných scén, ktoré nie sú na škodu a napokon aj samotný biblický text je plný násilia. Séria mapuje Starý a Nový zákon od Noemovej plavby po ukrižovanie Krista a je vcelku sympatickým návratom k najslávnejšej knihe sveta. ()
Přiznám se, že jsem čekal, jak se mnozí místní erudovaní kritici opřou do významu Bible a hodnocení seriálu jako takového půjde do Kanaánu a ono kupodivu ne. A zároveň jedním dechem dodávám, že je to snad poprvé, kdy se jako televizní divák biblických příběhů nenudím, nezívám a pod stůl nenalepuji ty kouzelný skřítky z nosu. Pryč s patosem, barvičkami a přísnou katechistickou mravoukou. Nechť teče krev, znásilňují děvky, a lůza camrá ve sračkách. Chápej, tvůrci se prostě vycajchnovali. Na History Channel, což je takový levnější brácha HBO, zajímající se především o dokumentaristickou tvorbu, převedli biblické motivy do koukatelné podoby pro ortodoxní kudlanky i pro ty racionálně smýšlející a věřím, že by to rozchodil i nějaký přísný heretik. Seriál se docela přesně drží předlohy, dá se jen v uvozovkách vytknout, že ji chvílemi dost racionalizují. Postavy prostě polidšťují. Mojžíš je sice takový vyzubený bambula, tedy dost k smíchu, ale mnohé další persóny mají takříkajíc grády. Takový Samson vypadá uvěřitelněji, než Aštar Šeran za úplňku. Někdy jsem měl pocit, jako bych mezi řádky mohl číst, že Bůh a jeho tzv. andělé (zde černoch a asiat) jsou nějací záhadní návštěvníci z kosmu starající se o lidi jako o nějaké své experimenty, ale možná jsem příliš ovlivněn pořadem Vetřelci dávnověku z produkce stejné televizní stanice nebo krutou fantasií, která by jednoho přivedla na Rujánský útes. ()
Na tento seriál som sa celkom tešil, ale bohužiaľ prišlo veľké sklamanie. Výbornú hudbu a pekné moderné spracovanie pochováva hrozný strih a scenár. Ako môže niekto natočiť "veľkolepý biblický epos" a pritom zabudnúť na Jacobov a Jozefov príbeh? Pritom ten Jozefov sa mi zdá najzaujímavejší. Je to veľké ochudobnenie a seriál preto u mňa rapídne klesol. A Samson ako černoch? To snáď autori ani nemôžu myslieť vážne. No áno, zabudol som. Američania jednoducho v každom filme asi musia naplniť svoju kvótu aspoň jedného černocha, inak by to bola diskriminácia :). Škoda, mohlo to byť najveľkolepejšie spracovanie biblie, ale žiaľ bez ústredných postáv to proste nejde. ()
Spolu se Hrou o trůny nejlepší fantasy seriál současnosti. Adaptace nejslavnější sbírky špatně vystavěných nevtipných židovských anekdot, kde se dlouho předlouho čeká na Godota a především adaptace, u které nemá valného smyslu promítat si do hodnocení vlastní přesvědčení či názor na víru. Tvůrci si vzali na svá bedra nevděčný úkol v podobě převyprávění toho zásadního z Bible na prostoru pouhých deseti dílů a tak se uchýlili k výrazné zkratkovitosti "letem božím světem" i jisté teatrálnosti ve stylizaci. Pokud však na tuto jejich hru přistoupíte, tak to má své kouzlo. Škoda tedy spíše nutného zla v podobě otravného doslovného vypravěče a ještě větší škoda jeho afektovaně pompézního přednesu, který to spolu s občasnými excesy (kupříkladu asijský andělský bijec hned z první epizody, který s dvěma meči vykosí Sodomu) poněkud devalvují. Ve výsledku však uctivá, důstojná a nekonfliktní ilustrace bestselleru prověřeného časem, který patřil, patří a bude patřit k základnímu vzdělání (nejen) západní společnosti; nic více a nic méně. PS: Bude i druhá série Korán? ()
Úvodní dvojdíl sice cpe akci do míst, kde jí pravděpodobně zase tolik nebylo, ale co. Kombinace "epické scény vs. monumentální hudba" zatím funguje znamenitě, a ani ti herci moc okatě nepřehrávají. Že by samotný konec za pár týdnů konkuroval samotnému Gibsonovi? Nechejme se překvapit... ()
- Tvorcovia mali pocit, že pri natáčaní viackrát zasiahol duch svätý. „Raz v noci, keď sme nakrúcali scénu v púšti, bolo úplné bezvetrie. No keď Ježiš začal rozprávať o duchu svätom, naraz sa zdvihol vietor, ktorý mu rozvial vlasy. Tú scénu uvidíte aj v seriály. Nebol to umelý vietor, ale zásah zhora," nadšene opísala Roma Downey. Zasiahol ju aj príbeh o Samsonovi. Hercovi, ktorý ho mal stvárniť, sa ako malému chlapcovi rovesníci posmievali, lebo bol oveľa väčší ako ostatní. Už vtedy si vraj zvykol spomenúť na príbeh o Samsonovi. „Krátko pred kastingom bol na omši v Londýne, kde ho poprosili, aby čítal nahlas z Biblie. Bol to príbeh o Samsonovi. A o mesiac dostal rolu Samsona v našom seriáli," prezradila Roma. (kacer4)
- Predstaviteľka Márie, Roma Downey, pôsobila zároveň aj ako producentka. (kacer4)
- Vokály do soundtracku poskytla Lisa Gerrard, ktorá patrí medzi časté spolupracovníčky hudobnej spoločnosti Hansa Zimmera Remote Control Productions. (Macejko)
Související novinky

Televizní Ježíš vstane z mrtvých na plátnech kin
Můžete za tím vidět snahu tvůrců vytěžit ještě pár dolarů z už tak úspěšného projektu. Ale možná jde jen o to, aby bylo slovo Boží zprostředkováno dalším divákům. Ehm. Tak nebo tak, stanice History…