Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne (Matt Damon) už poskládal skoro všechny střípky své rozbité životní mozaiky. Potrestal většinu tvůrců zvláštního programu, který z něj udělal stroj na zabíjení. Chce hodit minulost za hlavu a dál pokračovat prostou přítomností, kterou představují ilegální boxerské zápasy. Z tohohle komfortu ho vytrhne bývalá kolegyně, zběhlá agentka Nicky (Julia Stiles), která mu připomene, že na ty nejpalčivější otázky ještě odpovědi nedostal. Když ho pak málem dostane nájemný zabiják, pustí se znovu do boje s Agenturou, teď reprezentovanou tvrdým ředitelem Robertem Deweym (Tommy Lee Jones) a jednou nebezpečně chytrou analytičkou (Alicia Vikander). Jason Bourne se ocitá na staré známé horké půdě, kde nemůže věřit nikomu a ničemu a kde přežití vyžaduje, aby si vzpomněl na to, co se naučil v programu, který díky němu skončil. (CinemArt)

(více)

Recenze (811)

salalala 

všechny recenze uživatele

Ne, není to návrat ve velkém stylu a kdyby tenhle film nevznikl, nic by se nestalo, přesto je kvalitní žánrovkou. Greengrass zkrátka řemeslo nezapomíná, a i když už není v akci revoluční a přelomový, pořád mě v jeho podání baví. Jason Bourne je vlastně sledem tří dlouhých akčních sekvencí, z nichž nejúžasnější pro mě je naháněná v autech, která má tempo, dynamiku, napětí a je přehledná, což je super. Z těch menších si dovolím vyzdvihnout syrovou bitku Bournea s najatým zabijákem, která je natočena bez hudby a je nesmírně působivá. Greengrass nemá čím překvapit a je si toho dobře vědom, i proto jede na jistotu a nabízí přímočarý příběh ohlížející se do historie a jen lehce nakukující do budoucnosti. Je pravda, že náhod je v něm docela dost, takže o nějakém přehnaném realismu nemůže být ani řeč, což je asi trochu škoda. Obsazení je opět výborné - Damon hraje svůj špionský standard, Vikander je opět vynikající, navíc se na ni hezky kouká, Tommy Lee Jones chvílemi působí znuděně, ale to své si uhraje, stejně tak jako Vincent Cassel. Z celé Greengrasovy trilogie je tenhle díl suverénně nejslabší a už se na něj asi nikdy nepodívám, stále ale má co nabídnout a po celou dobu baví. Jen mohl být o pár minut kratší. 70% ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Jason Bourne je opět na válečné stezce a opět bojuje proti vysoce postavenému agentovi, který má pár let před důchodem. Film jede snad v každém detailu podle stejné šablony jako minulé díly, ale pořád to nějak funguje. Nečekaně se dozvídáme více o "Webbově" minulosti, kdy to nečekaně sahá zase dál, než si Bourne původně myslel. Tentokráte museli tvůrci do všeho samozřejmě přimíchat také famílii, takže už zbývá snad jen zjištění, že si Bourna vybrali už jako dítě nebo je to dítě ze zkumavky. Pokud bude pokračování, tak doufám, že se již konečně dočkáme setkání s Crossem, aby na vše nebyl Bourne pořád sám se sličnými dívkami. 75% ()

halogenka 

všechny recenze uživatele

Upravte "znate z TV obrazovky" na "znate z minulych Bournu". Film neprinasi oproti predchozim dilum nic noveho, teda krome slabeho scenare. Bourne uz vlastne nevi, co by, takze se mu vyhrabavaji ze skrine dalsi a dalsi kostlivci (do ktereho kolene zabitych rodinnych prislusniku se asi dostanem?), aby poskytli jakous takous motivaci postave. Hlavne nezapomente, aby se to tocilo okolo modernich technologii, protoze tem nikdo moc nerozumi, tak s nima vlastne muzete poresit a ospravedlnit jakoukoli situaci. No, a Alicia Vikander podle me byla dost tragicky miscast. Ano, porad je to dobre natocene. Ale bohuzel uz je to jen dobre natoceny nablbly akcnak. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Kvalitní film, to bezesporu. Greengrass má řemeslo v malíku a proto jde stále o veskrze nadprůměrnou žánrovku. Problém je ale v tom, že nový Bourne pouze pokračuje v zajetém mustru předešlých dílů a v rámci série nemá čím ohromit nebo alespoň překvapit. Paradoxně by tak pro zážitek z filmu bylo lepší, kdybych dosud žádnou bourneovku neviděl. Nemusel bych pak mít pocit, že koukám poněkolikáté na to samý. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Čtvrté pokračování Bourna navázalo na nejlepší tradici předchozích filmů, ale pokulhává, ničím nepřekvapí, sic tempo si drží. Pro mě drobné zklamání - byť matador Matt a mladičká krásná Alicia zvládali výborně. ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Horšie ako predchádzajúci diel s Rennerom. Dejovo strašne nudné a doslova hlúpe. Nejako to je málo akčné (našťastie posledná polhoďka je fajn) a v podstate sa tam nič nedeje. Ďalší zárez sa snáď vráti k prvým trom častiam a ak nie tak dúfam, že to utnú, lebo to už nebude mať zmysel. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Vcelku příjemný návrat do světa Jasona Bourna. Klasická žánrová jednohubka, ke které nebudu mít potřebu se vracet, ale ty dvě hodiny s ní mi utekly docela rychle a nenudila jsem se. ()

corona 

všechny recenze uživatele

Bournova sága mala definitívne skončiť 3. dielom. Každé ďalšie pokračovanie je zbytočné ako šmolková zmrzlina. Žiaľ, nestačí vymeniť Bournovu kamošku zo CIA za trocha mladšiu a trocha krajšiu, je úplne zbytočné vymýšľať temnejšiu minulosť a hrozivejšie vládne programy a točiť úmorné naháňačky s jasným koncom aj tak je to jedna veľká nuda. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Vynikající návrat J.B. s opět klasickou bourneovskou hudbou v nervy drásajících akčních scénách, při kterých se tají dech a blahem jsem měl chuť v kině tleskat. Výborné herecké obsazení, skvělá kamera, zvuk.Po nevydařené čtyřce bez Damona je pětka opět jak má být . ()

Fíla 

všechny recenze uživatele

Jelikož se jedná, o pokračování série, můžeme porovnávat. Jason Bourne, není, jako takový, špatný film. Jen nemá, tak silnou koncepci, jako jeho předešlé díly. Závěrečná honička, po LV, s Casselem, se mi pod kůži nevyryla. Můj oblíbenec Damon, si udržuje laťku, stále celkem vysoko. Na něm, bych neměnil zhola nic. To okolnosti, zapříčinily, mé hodnocení, třemi hvězdami. Jones nic moc a hlavní hrdinka Vikander, nezklamala. V porovnání, s předešlými díly, se jedná o díl, pro mě slabšího rázu. I tak to stojí za to, se na něho podívat. Kdybych měl hodnotit čísly, tak 7 z 10. ()

Katarine 

všechny recenze uživatele

Ne, ne, ne, ne, ne! Tohle bylo opravdu velké zklamání. Přitom skvělá úvodní honička v Aténách tak krásně navnadila. Pak jsem se však málem unudila k smrti a z celého filmu byly nakonec nejlepší poslední dvě minuty a závěrečné titulky s Mobym. Škoda. ()

Axis 

všechny recenze uživatele

Nudný dvouhodinový film, jehož děj by se dal s úspěchem nacpat do jedné epizody Kriminálky Las Vegas. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

hodně smíšené pocity a suveréně nejslabší Greengrass.Jasně,v rámci žánru je to pořád vysoký nadstandard,ale v rámci Bournovského univerza je tohle jen o fous lepší než Rennerovská "čtyřka" a za původní trilogií ztrácí ještě více.Ano,pořád se tu něco děje,někdo se bije,někdo někoho sleduje,někdo odněkud padá,nebo se nahání v autech,ale oproti předchozím dílům jako by poslednímu Bournovi chyběl drive a tah na bránu (což zní hodně divně u prakticky non-stop akčního filmu) a to samé se prakticky dá říct i o napětí,které předchozím filmům také nechybělo.Celé to vlastně působí hodně unaveně a nuceně a to bych u téhle série nečekal.Počkám co časem udělá druhá projekce,protože i u Captaina Phillipse jsem zprvu neoplýval nadšením,ale momentálně je to za 70% ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Je tam scéna, kde mají nekvalitní snímek, a chlapík řekne: "Enhance!" a pak se to zaostří. A z ústředí CIA umí hacknout pouliční kamery v Deutschlandu a vypnout elektřinu v náhodném skladišti na Islandu. Násol. Když to dělá Cruise v Mission Impossible je to legrace, ale Bourne se u toho tváří tak seriózně a aktuálně a osudově, že je to najednou srandovní. Chaotické honičky a rvačky a přestřelky jsou super, ale absence smysluplného příběhu a naivní špiónské hogofogo kolem z toho dělá výplachový film na večer, kdy chcete jen vypnout a vidět vybuchovat věci a chlapy co se bijou prknama. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak napokon aj seria o Bournovi skoncila biedne. Zaplatit sa to sice zaplatilo, ale uz chyba dravost Ultimata, rezisersky skvostne, ale ten scenar je strasne slaboduchy : 50 % ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Návrat Bournea na scénu byl nejslabším filmem série, včetně Odkazu. Bylo znát nastavování tématu, kdy motivace hrdiny byla poněkud mdlá. Akční scény a napětí ovšem moje pochyby rozptýlily. U honičky v autech jsem se sice útrpně usmíval, ale celkově jsem prostě byl spokojený. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Překvapivě jsem byl spokojený, velmi spokojený. Má to mouchy a slabší momenty ve chvíli, kdy divák až moc ví co bude, zkrátka je to v těch momentech o čtvrt hodku delší. Ale bavil jsem se o moc moc moc víc než u Spectre a Legacy dohromady. 7,5/10 ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Předchozí tři díly se sice zabírali jedním a tím samým, pokaždé ale našli jiný způsob, jak příběh vyprávět. Toto pokračování tak před sebou mělo už umetenou čistou cestu, po které se mohlo vydat. Žel udělalo krok zpátky, a navíc přitom bolestivě klopýtlo, což hodně zamrzí. Je sice fajn opět vidět Bournea v akci a zjistit, že nic ze svého umu neztratil, ale to je žalostně málo, abych byl s mým oblíbeným, agentem spokojený. Naopak mě opět potěšila svou přítomností Alicia Vikander, která čeří jinak nezměněnou vodu. A předělávka Extreme Ways za moc nestojí. (Třebíč, kino Pasáž) 3,5* ()

Související novinky

Jason Bourne se vrátí

Jason Bourne se vrátí

21.11.2023

Jakmile člověk získá Oskara za nejlepší cizojazyčný film, a k tomu tři další ceny Akademie, dveře do Hollywoodu se mu s nadšením otevřou. Své o tom teď může vyprávět režisér Edward Berger, jenž pro… (více)

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (více)

Jason Bourne míří do televize

Jason Bourne míří do televize

17.08.2018

Americká stanice USA si čerstvě objednala 1. sérii nového seriálu ze světa Jasona Bourna, spin-off pojmenovaný Treadstone. Jméno samozřejmě odkazuje na tajný program pro výcvik agentů, kterým prošel… (více)

Reklama

Reklama