Reklama

Reklama

Na sever Severozápadní linkou

  • USA North by Northwest (více)
Trailer
Thriller / Mysteriózní / Dobrodružný / Romantický
USA, 1959, 131 min

Scénář:

Ernest Lehman

Kamera:

Robert Burks

Hrají:

Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson, Philip Ober, Martin Landau, Adam Williams, Les Tremayne (více)
(další profese)

Americká kontrašpionáž si vymyslí neexistujícího agenta. Tajné služby si tohoto agenta ztotožní s reklamním odborníkem Rogerem Thornhillem (Cary Grant), který se tak jako volavka dostane do neproniknutelné hry agentů. Thornhill, pokoušející se celou věc objasnit, jen v poslední chvíli ujde jisté smrti při náletu letadla uprostřed pustiny, jehož iniciátorem byl nepřátelský agent Phillip Vandamm. Pouze krásná Eva (Eva Marie Saintová) mu nakonec podá pomocnou ruku, přestože ho zpočátku oklamala (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (567)

POMO 

všechny recenze uživatele

Najamerickejšie, najfarebnejšie, najdlhšie, najdobrodružnejšie a vôbec po všetkých stránkach najveľkolepejšie spracovanie Hitchcockovej srdcovej látky krivo obvineného muža na úteku. Cary Grant je najsympatickejší herec svojej éry, Eva Marie Saint je krásna a krehká profesionálka, a všetko je to tak fantasticky nasnímané a zostrihané, až pradiem. Krásnej formálnej stránke dopomáha oscarom ovenčená výprava, zohrávajúca tu rovnakú rolu ako v Psychu alebo Vertigu - a to už je vzhľadom k žánru oddychového dobrodružstva čo povedať. Dokonalý film. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Teprve když jsem viděl Na sever... na plátně, došlo mi, že je to opravdu jeden z nejlepších bijáků všech dob. Ten film je vypiplaný v každém okamžiku, dokonalost sama. Je to zároveň vrcholná syntéza spousty Hitchových oblíbených prvků - neprávem obviněný muž na útěku, hrdina fixovaný na svou matku, svůdná blondýna (neskutečně přitažlivá Eva Marie Saint), MacGuffin v podobě hrdinovy identity, spousty dvojsmyslů a narážek, vyšperkované dialogy i vizuální vtípky... Dalo by se pokračovat do nekonečna. Hitchcockovy nejlepší filmy miluju proto, že se na ně dá dívat znova a znova, aniž by vás kdy přestaly bavit. Pokaždé strhnou svou chutí zajímavě vyprávět. NSSL je vedle Okna do dvora a Vertiga můj neoblíbenější Mistrův film. P.S. Vydání na BR si zaslouží šestou hvězdu. Neskutečná krása! Víc Hitchů na blu-rayi! ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Hitchcock vytáhl další zajímavý nápad a precizně ho realizoval – od začátku jasný drive a poutavý otazník s identitou, na svoji dobu špičková filmařina a atraktivní střídání lokací, Grant charisma level 007, vtipný flirt a sexy blondýna. Je hustý, jak moc udělá H. drama prakticky z ničeho: práškovací letadlo na Prairie Stop. Pomalu si doháním ty největší hity jeho filmografie a musím spokojeně říct, že zatím žádná nadhodnocená nuda. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Opravdová klasika filmového napětí a geniální režie Alfreda Hitchcocka. Jak málo stačí k přehozemí výhybky běhu života ! Jednou si zavoláte číšníka a rázem začíná jedna z nejnapínavějších dobrodružných cest v historii filmu. A Cary Grant je opravdu neodolatelný - a to jsem normálně orientovaný chlap :) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ernest Lehman .. Nepravý muž XY aneb další z široké palety detektivních/špionážních thrillerů Alfred Hitchcocka s pronásledovaným mužem a ztracenou identitou.. Citující, ale hlavně mnohokráte citovaný snímek s nezaměnitelným puncem od mistra napětí. Děj má tři zásadní - dnes dosti naivní momenty a to vraždu v sídle OSN, nerovný duel a práškovacím letadlem a finále ve studiovém Mount Rushmore. Scény sice slavné, ale mě se stejně nejvíce líbily ty seznamovací ve vlaku či opilecký výstup na dražbě - vše provázané výbornými dialogy. Gary Grant je neustále cool a ta ledová blondýna nemá krásou daleko ke kouzlu současné blond krasavice Scarlett. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (70)

  • Ve scéně, kdy je Roger Thornhill (Cary Grant) odvážen policisty z dražby, tak obě osoby na zadní sedačce sedí nepřipoutané. Když přijde zatáčka, tak se Roger nakloní do strany podle fyzikálních zákonů, ale policista vedle něj sedí bez známky pohybu. (Janik.Jurica)
  • Celosvětová premiéra proběhla 1. července 1959 v Chicagu (Illinois, USA). (Varan)
  • Alfred Hitchcock přišel poprvé za scenáristou Ernestem Lehmanem údajně pouze s těmito nápady, které chtěl zapracovat do děje: záměna identity; budova Organizace spojených národů a honička po hlavách sousoší na Mount Rushmore. (džanik)

Související novinky

Nolan prozradil název nového filmu

Nolan prozradil název nového filmu

01.04.2019

Věčný tajnůstkář Christopher Nolan (Dunkirk, Memento) už pár měsíců dává dohromady svůj nový film. O tom se až dodnes nic moc nevědělo, do hlavní role byl obsazen John David Washington … (více)

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama