Reklama

Reklama

Temný Kraj

(seriál)
  • Slovensko Temný Kraj
Česko, (2017–2019)

Režie:

Jitka Bártů

Hudba:

Robert Jíša

Hrají:

Lukáš Vaculík, Kristýna Badinková Nováková, Jan Teplý ml., Karel Zima, Martin Trnavský, Saša Rašilov nejml., Tereza Kostková, Jan Novotný (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Odborník na sériové vraždy Petr Kraj se ve svém zdravotním volnu na malebném venkově dostává společně s nalezeným psem a nezkušenou trojicí okresních policajtů k vyšetřování šesti případů sériových vražd, ve kterých ožívá stejně temné zlo jako ze starých pověstí a strašidelných legend.
Pražský elitní kriminalista z oddělení vražd Petr Kraj dává ze zdravotních důvodů sbohem velkoměstu a usazuje se na chátrající faře po svém strýci v malebném kraji opředeném strašidelnými legendami a pověstmi. Na zdánlivě poklidném venkově si ale připadá opuštěný stejně jako osamělý strom za vesnicí, ke kterému ho vážou vzpomínky z dětství. Jeho návrat ke kořenům není v žádném ohledu snadný, ale postupně také propadne nostalgické atmosféře a tajemné malebnosti venkova. Navíc potkává i nové kolegy z okresního oddělení, kteří se díky němu dostanou k vyšetřování spletitých případů sériových vražd a získají příležitost k profesnímu i osobnímu růstu. Plachá Naďa Hamplová, snaživý Vojta Coufal a bodrý Pepa Sláma se vyznají v temných zákoutích svérázného kraje a jsou Petrovi těmi nejlepšími parťáky při objasňování zločinů a oporou ve chvílích, kdy všem nemilosrdně ubíhá drahocenný čas... (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele adaben k tomuto seriálu (7)

Čarodějnice (2017) (S01E01) 

Mám radši detektivky i kriminálky, kde si divák od počátku mezi postavami tipuje vraha. Tohle je zase žel ten typ, kde vrah se divákovi objeví jako skutečná postava až někde těsně před zatčením. A tak vlastně děj se posouvá dopředu přes osobní trable, nálady a rodinné vztahy detektivů, a to je na detektivku podle mne málo, ač Vaculík si drží svoji laťku. Ale někteří další herci (i velmi dobří) ve vedlejších rolích se mi zdá, že trochu přehrávají. ()

Zjevení pokračování (2017) (S01E12) 

Obsahově skutečně dost slabé, (márnice by opravdu musela přijít na řadu jako první a tu a tam dialogy či úvahy hodně šustící papírem), ale herci (Bareš, Vaculík, Novotný, i další) a kamera zachraňují co se dá a tak se na to koukat dá. ()

Spoutaní - 1. část (2019) (S02E01) 

Má to zajímavý střih a pěknou kameru a někteří herci se také velmi snaží, obsahově je to už slabší a některé monology či dialogy poněkud šustí papírem. ()

Spoutaní - 2. část (2019) (S02E02) 

Zůstávají stále stejné kvality, kamera, střih, Vaculík a několik dalších herců, vše ostatní je ale čím dál spornější. Pachatel brzy velmi jasný, ale tvůrci(kyně)se vůbec nenamáhají nám vysvětlit, jak to dělal, zejména se mu na jednom místě podařilo na jednom místě svázat tři lidi naráz? Když dvě hodiny, resp. dva večery, se hledá pachatel, tak by snad divákům mohli udělat tu laskavost a dovyprávět příběh. A jestli druhou sérii naplní pro změnu vážné zdravotní problémy psa a budou hybatelem děje, tak to věru je na hranici úletu. ()

Husičky - 2. část (2019) (S02E04) 

Poradci tvůrců jsou naši nejznámější kriminalisté, ale nevím, jestli - kdyby to bylo v reálu - za tenhle případ neschytali spíš pořádnou srážku z platu. Že si někdo v okolí vražd holduje četbě Lolity, nechali být, aby mohl zavraždit ještě dvě nebohé holky. Úroveň seriálu opravdu spíš upadá, opakovaně jen v podstatě dva podezřelí a jeden zase prvoplánový (pytlák), takže je to jasné. Z Vaculíka se přes všechnu hereckou snahu stává pouze "geniální rozumbrada," který na vše přijde atd. Oživením jsou tak jen herecké figurky Bareše, Zimy a možná i Hrubešové. A že to oproti těm městským kriminálkám s akčními týmy, pořád ve stresu, neustále v zásazích, s moudry patologů apod. si může pohrávat s venkovem, krajinou, přírodou atd., a v tomto případě docela zdařile si pohrává. ()

Démoni - 2. část (2019) (S02E08) 

Přes nízkou úroveň samotných zápletek a jejich průhlednost to pořád v sobotu večer rád sleduju a docela se na to i těším, oproti jiným seriálovým kriminálkám. Čím to? Asi skutečným venkovem, kamerou, střihem, několika přesvědčivými herci oproti třeba Modravě (Vaculík, Zima, Novotný, Nováková), že tam pořád nelítají splašené policejní týmy, ale vesměs vystupují jednotlivci. ()

Bestie - 2. část (2019) (S02E14) 

Bohužel závěrem druhé série to už opravdu klesalo k telenovelám a k ú rovni nekonečných seriálů, přestalo fungovat i venkovské prostředí, který dělalo seriál předtím zajímavým a i některé herecké výkony, zejména L. Vaculíka. dovolím si odbočku, když v osmdesátých letech začal zářit v Soukupových filmech, tak jsem si myslel, že je to jen taková krátkodobá herecká sláva mladého krasavce. A on po třiceti letech udrží svými výkony koukatelný dlouhý seriál, jehož samotný obsah žádná sláva není. Hodně jsem se mýlil... ()

Reklama

Reklama