Jitka BártůHudba:
Robert JíšaHrají:
Lukáš Vaculík, Kristýna Badinková Nováková, Jan Teplý ml., Karel Zima, Martin Trnavský, Saša Rašilov nejml., Tereza Kostková, Jan Novotný (více)Série(2) / Epizody(26)
Odborník na sériové vraždy Petr Kraj se ve svém zdravotním volnu na malebném venkově dostává společně s nalezeným psem a nezkušenou trojicí okresních policajtů k vyšetřování šesti případů sériových vražd, ve kterých ožívá stejně temné zlo jako ze starých pověstí a strašidelných legend.
Pražský elitní kriminalista z oddělení vražd Petr Kraj dává ze zdravotních důvodů sbohem velkoměstu a usazuje se na chátrající faře po svém strýci v malebném kraji opředeném strašidelnými legendami a pověstmi. Na zdánlivě poklidném venkově si ale připadá opuštěný stejně jako osamělý strom za vesnicí, ke kterému ho vážou vzpomínky z dětství. Jeho návrat ke kořenům není v žádném ohledu snadný, ale postupně také propadne nostalgické atmosféře a tajemné malebnosti venkova. Navíc potkává i nové kolegy z okresního oddělení, kteří se díky němu dostanou k vyšetřování spletitých případů sériových vražd a získají příležitost k profesnímu i osobnímu růstu. Plachá Naďa Hamplová, snaživý Vojta Coufal a bodrý Pepa Sláma se vyznají v temných zákoutích svérázného kraje a jsou Petrovi těmi nejlepšími parťáky při objasňování zločinů a oporou ve chvílích, kdy všem nemilosrdně ubíhá drahocenný čas...
(TV Prima)
Temný Kraj se mi líbil o něco více než Policie Modrava, na níž mě zaujalo pouze prostředí, v němž se příběhy odehrávaly. V případě tohoto počinu se mi líbil nápad se specialistou na sériové vraždy, jenž prakticky umírá na nádorové onemocnění. Odstěhuje se tedy na venkov a jen vypomáhá tamní kriminálce a též kolegovi z Prahy. Pochválit mohu atmosféru některých dílů, které svědčí zdařilá hudba a také zaujatost jednoho z policistů venkovskými pověstmi a povídačkami, jež mají vždy nějakou spojitost s daným případem. Jednotlivé díly nemají moc spád, což je dáno tím, že jsou děleny na dvě části. Je tomu tak pravděpodobně proto, aby se mohl více řešit i osobní život hlavních hrdinů. Vše, co je na tomto seriálu dobré a zasloužilo by si vyšší hodnocení, pohřbívá občas do očí bijící nelogičnost, naivita, herecké výkony některých kriminalistů a zejména pak finální záhadný lék na léčbu Petra Kraje. Závěrem bych ještě pochválil Lukáše Vaculíka, který mi na svoji roli perfektně pasoval, ale také Martina Trnavského, jenž tu i přes menší prostor předvádí slušné představení. Dávám 3* stejně jako Policii Modravě či Mordpartě, které však řadím o stupínek níž, byť dát jim 2* nebo Temnému Kraji 4* se mi nechce. ()
Seriál má chvílemi skutečně dobrou atmosféru, genius loci fary taky zpočátku funguje, a dokonce i některé případy byly zajímavé. Ale vztahy postav jsou skutečně jen nahozené (co se vlastně dozvíme hlubšího a bližšího o Vaculíkovi? Co o zvěrolékařce kromě toho, že má manžela v cizině a nyní se vrací? Co o dědovi, kromě toho, že chlastá? Co o policajtovi - spisovateli, kromě toho, že furt žere a žena mu zahýbá?), nabízející se určité mystično (strýc, stará fara a "poklady" v ní, temná minulost hrdinů, větší propojení a sepětí legend a případů), to zde nijak rozvedeno není. A u spousty případů policisté přehlížejí důležité stopy, jen proto, aby se každý případ mohl roztáhnout na dva díly. Nebýt tady ta skvělá kamera, výborně zvolené lokace, charismatičtí Trnavský s Vaculíkem (i když občas nemají co hrát a jen se tedy alespoň charismaticky tváří) nebo zajímavá Nováková-Fuitová, tak je to vážně hodně mizerné. ()
TV/// Obsazení 6/10 Děj 5/10 Hudba 7/10 Scénář 4/10/// PLUS: rozhodně Lukáš Vaculík a sympatický Egon (ale žádný komisař Rex z něho není), líbil se mi herecký projev Martina Trnavského a věší role pro Kristýnu Novákovou (kde jen jsou ty Pelíšky), občas dobrá atmosféra a celkově hodně oddechová a nenáročná záležitost MÍNUS: některé postavy spíš nesympatické karikatury (Jan Teplý ml.), spousta berliček a kliček ve scénáři, často nepřekvapivé, nelogické./// Shrnutí: čekal jsem víc a začátek vypadal slibněji, ale postupně seriál zabředal a "rodinných" problémů a jako kriminálka moc nefungoval a ani se o to nesnažil. Často hodnotím dost nadsazeně, takže pokud už dávám průměrné hodnocení, je to vážné slabé./// Celkem 54%/// ()
Temný kraj se pyšní malou vesnicí pojmenovanou Břeh a největší koncentrací sériových vrahů ve střední Evropě (možná na světě?). Krom toho vyniká obzvláště vlezlým dramatickým podkresem a celou skvadrou postav v různém stádiu unylosti. Příběhy jsou dost nešťastně rozpůleny, nezřídka se pravý pachatel objeví až v závěru. Asi nejvíc mě bavila figura Slámy, který jako jeden z mála nepřehrával a byl zábavný. Skoro mi to připadá, že si Roman Kopřivík sednul s Romanem Mrázkem a řekli si ! Čím bychom mohli zvednou sledovanost?Teď jsou v oblibě kriminálky a s nádechem tajemna, koukaj na to hlavně ženský, tak tam dáme něco dojemnýho, třeba by mohl hlavní hrdina na něco umírat (ale pak se musí samozřejmě uzdravit, to by nám divačky neodpustili!), přidáme něco roztomilého, nejlépe nějaké zviřátko, co třeba pejska ...? "Protřepat, nemíchat ()
Spojit lidové pověsti s vyšetřovanými zločiny není vůbec špatný nápad a kdyby opravdová mysteriózní atmosféra nebyla přítomna jen ve sporadických záchvěvech, venkov nebyl zobrazen jako poněkud svérázné panoptikum a prostor dostaly také jiné typy pachatelů než jen samí vraždící maniaci, bylo by to mnohem příjemnější. Nicméně, nemůžu říct, že by mě to nebavilo, především asi díky zajímavé hlavní postavě a jejímu představiteli, který má charisma. 55 % ()
- V čase 27:31 se ve větě na dataprojektoru za Petrem Krajem (Lukáš Vaculík) vyskytuje pravopisná chyba, kdy před spojkou „že“ chybí čárka. (David7)
- Temný venkovský kraj se nachází poblíž Prahy, protože fara, kam se Petr Kraj (Lukáš Vaculík) nastěhoval, stojí u kostela v obci Konojedy na Praze-východ, jižně od Kostelce nad Černými lesy. Vesnice Břeh jsou tedy ve skutečnosti Konojedy. (rakovnik)
- Milušku Bittnerovou (Olga) oslovily přímo autorky Kateřina a Jitka Bártů. (Duoscop)