Reklama

Reklama

Akta Pentagon: Skrytá válka

  • USA The Post (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2017, 116 min

Scénář:

Josh Singer, Liz Hannah

Hudba:

John Williams

Hrají:

Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Tracy Letts, Bradley Whitford, Bruce Greenwood, Matthew Rhys, Alison Brie, Carrie Coon, Jesse Plemons (více)
(další profese)

Film líčí příběh novinářů deníků The Washington Post a The New York Times, kteří zveřejnili tajnou zprávu označovanou jako Pentagon Papers o angažovanosti americké vlády během války ve Vietnamu. Snaha o ututlání skutečností trvající čtyři prezidentská období donutila první americkou vydavatelku Kate Graham (Meryl Streep) a ambiciózního šéfredaktora Bena Bradleeho (Tom Hanks) z deníku The Washington Post vyhlásit vládě bezprecedentní válku o zveřejnění tajné vládní zprávy Pentagon Papers. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (25)

Trailer 1

Recenze (435)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Snímka rozpráva skutočný príbeh novinárov, ktorí zverejnili tajnú vládnu štúdiu odhaľujúcu, že po štyri prezidentské obdobia im Biely dom klamal o vojne vo Vietname. Bohužiaľ celá dilema, či riskovať v mene slobody slova, alebo pod nátlakom úradov výbušný materiál netlačiť, má od začiatku zrejmý výsledok. Áno, The Post majú vedľa Spielbergovej réžijnej pečlivosti ešte iné istoty vrátane hereckých. Ale Meryl Streepová je v úlohe rozpoltenej majiteľky tradičného vydavateľského domu tak ušľachtilá, ako by nasiakla vlastnými aktivistickými prejavmi poslednej doby. Teda prápor cti drží skôr Tom Hanks čoby šéfredaktor, ktorý si môže dovoliť primeranú dávku humoru, hrubších slov, či dokonca vzbury k šéfke: "Do toho mi netárajte!" Napriek tomu si každý žurnalista hodnotenie ľahko zdvihne: už za clivé retro, kedy sa ešte ťukalo na písacích strojoch, v tlačiarni vládla horúca sadzba a ľudia sa o noviny bili. A tiež za profesijnú zásadu, ktorá tu zaznie: s politikmi sa nikdy nekamarátiť, čo by si nami zapísať za uši naše zapredané novinárske hovná ako Soltész, Tódová, Hanzelová a iní... ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Post" ma úprimne sklamalo. Čakal som od filmu oveľa viac. Téma bola zaujímavá, režisér bol kvalitný, herecké obsadenie bolo skvelé a všetky karty boli poskladané správne. Osobne si myslím, že je to zrežírované celkom dobre. Má to dobré momentky, najmä v druhej polke filmu. Prvá polka ma však veľmi nudila a čakal som neustále, kedy sa začne niečo diať. A to nie je dobrý signál. Neustále som na niečo čakal, no nemohol som sa toho dočkať. V tom tkvie práve najväčší problém tohto filmu. Jeho tempo je veľmi pomalé a častokrát sa vlečie a mám pocit, že sa nikam v podstate nehýbeme. Tom Hanks je vynikajúci a rovnako aj Meryl Streep podáva dobrý herecký výkon. To sú ale často veci, ktoré očakávame. Film vyzerá dobre a obdobie 70-tych rokov je spracované autenticky. Kauza, ktorej sa film venuje je síce zaujímavá, no na druhú stranu nemám pocit, že by sme to mali dobre podané. Chcel by som sa asi niektoré informácie dozvedieť viac postupne, pomaly a nechať film viac dýchať. Miesto toho máme veľké množstvo dokumentov, ktoré to odhaľujú a my ako diváci už s tým len ideme. Osobne som bol asi viac nadšený zo spracovania filmu "Spotlight", než z tohto. Je to dobré, ale nemá to ten potrebný náboj, ktorý by ma pri tom držal. Takže nemôžem zakryť, že som ostal sklamaný. Hodnotenie: B- ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónovTržby USA $81,903,458 Tržby Celosvetovo $179,769,457Tržby za predaj Blu-ray v USA $3,404,190Tržby za predaj DVD v USA $2,585,830║ Spielberg vie točiť stále na vysokej úrovni o tom niet pochýb. Tému, námet vybral delikátny len ho chcelo ešte o niečo viac prikoreniť. Herecky fajn, pár úsekov slušne zamáva s napätím. /60%/ ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Hezky natočená óda na svobodu tisku a poctivou investigativní žurnalistiku. V první půli jsem s tím trochu bojoval, ale kombinace skvělých herců, rychlého tempa, precizní gradace, přehledného dávkování informací (ze začátku se divák může kapku ztrácet, ale i při průměrné míře koncentrace je posléze vše podstatné jasné a smysluplné) a dobře p(r)odaného ústředního morálního dilematu u mě filmu tu čtvrtou hvězdu přeci jen zajistila (stylová tečka taktéž potěšila). Sice to určitě není nová "instantní" spielbergovská klasika, ale Steven si i tak může s klidem odškrtnout další úspěšně splněný (sub)žánr (novinářské drama). 70 % ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

V koncovce tomu chybí nějaká hlubší katarze, celá soudní část filmu je řešená víceméně šmahem. Schematičnost a zjednodušení celého tématu je celkově asi jediným zásadním kamenem úrazu. Jinak je to ale Spielberg - řemeslně precizní, herecky bezchybný, na konci trochu sentimentální ... Na The Post je radost se dívat. Pod kůži se ale nezaryje. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (27)

  • Režisér Steven Spielberg k režírování filmu prohlásil: „Když jsem si přečetl první návrhy scénáře, řekl jsem si, že tohle nemůže čekat dva nebo tři roky. Tohle se musí odvyprávět dnes. (PaTeXx)
  • Americký prezident Donald Trump chtěl film vidět s předstihem v Bílém domě a následně v letním sídle Camp David. (Delock)
  • Natáčanie trvalo od mája do júla 2017 a film bol zostrihaný už o 2 týždne. Celkovo trval proces od napísania scenáru po finálny strih len 9 mesiacov. (Astonko)

Související novinky

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

20.05.2018

Steven Spielberg se rozhodně nefláká. Loni vytasil novinářské drama Akta Pentagon, letos dorazila jeho sci-fi Ready Player One a příští rok se pochlubí Indiana Jonesem 5. Co režisérská legenda chystá… (více)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Reklama

Reklama