Reklama

Reklama

Před čtyřmi lety nás dinosauři porazili. Alespoň na Isla Nublar, exotickém ostrově, kde prosperoval unikátní zábavní park Jurský svět, než se jeho exponátům podařilo utéct z klecí. Ve finále jednoho z nejúspěšnějších filmů všech dob opustili ostrov poslední lidé a nechali ostrov napospas prehistorickým tvorům. Jenže teď se za nimi musí vrátit. Proč? Protože na ostrově se probudila tamní sopka a dinosaurům už podruhé v dějinách hrozí vyhynutí. Claire (Bryce Dallas Howard) se z upjaté manažerky parku proměnila v aktivistku, která je chce za každou cenu zachránit. A Owena (Chris Pratt) na ostrov žene touha najít a spasit Blue, inteligentního ještěra, jehož dokázal vychovat a částečně vycvičit, a po němž se po zániku parku slehla zem. Na Isla Nublar jim však nehrozí jenom sežrání, zašlápnutí či spálení tekoucí lávou. Hned po příjezdu se stanou očitými svědky a nedobrovolnými aktéry falešné hry, která v konečném důsledku může změnit život na celé planetě a vrátit ho o pár miliónů let zpátky. (CinemArt)

(více)

Videa (19)

Trailer 3

Recenze (921)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Prvý Jurský svet priniesol nostalgiu a várku kvalitnej zábavy s dobrou chémiu medzi Chrisom Prattom a Bryce Dallas Howard. Druhý diel v prvej polovici ako tak schopne nadviazal na dobrodružstvo z jednotky, no po približne 60. minutách sa premenil na domovú naháňačku, ktorá mi akosi nič nehovorila. Filmári si z dinosaurov spravili hračky, ktoré si rozmiestnia podľa toho, ako to vyhovuje scenáru a vôbec ich nezaujíma, že ich chovanie pôsobí veľmi vykalkukovane. V prvej časti som to s prínosom nostalgie a s ružovými okuliarmi na očiach dokázal prekúsnuť, ale hororová hra v dome na mačku a myš s PG-13 išla jednoducho mimo mňa. A zdá sa, že som nie som sám. Slabšie 3*. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Predovšetkým musím povedať, že som na tento film šiel s nulovým očakávaním. Trailery ma nenavnadili a ako veľký fanúšik Jurského parku som sa trochu obával, či sa (aspoň pre mňa) trochu záhadný úspech Jurského sveta nepremení v debakel. Predsa len predchádzajúci film čerpal hlavne z nostalgie a pocitu určitého návratu ku koreňom. Nový film potom už s týmto zase toľko operovať nemôže, pretože návrat už tu bol. A preto sa snaží vyťažiť všetky možné nápady na ozvláštnenie príbehu. Je pekné, že sa vystrieda niekoľko prostredí a nie je to celé iba o jednom ostrove, hoci práve tým bola u série prekročená ďalšia dôležitá hranica, vďaka čomu bude ďalší diel už málinko iným žánrom. Film po celú dobu príjemne ubieha, aspoň mňa nikdy nezačal vyložene nudiť a na mnohých miestach bolo rozhodne na čo pozerať. Oproti minulému dielu je veľmi vidieť zmena režiséra s tým, že J.A. Bayona má svoje korene v mrazivých až hororových snímkach a preto majú niektoré scény atmosféru hutnú tak, že by sa dala krájať. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Prostě takový normální Juráč, kde je nejhnusnější obludou Howardoceratops, který se zase celou dobu urputně snaží sežrat Marka Taclíka. Opravdu nevím, co ta místní Assvenžry pětkující partička pižmo dštících kokotích paleontrozumbradů v podstatě od fantasy konceptu druhohorních ještěrek na izolovaném ostrově jako čekala? Strašlivou mluvící bubuhlavu z kosmu a kohortu létajících brontobuzíků v pitkáčích a pastelových pelerínkách? Už od počátků se celý Parkosvět vyvíjí jedině tak, že každý díl prostě tasí nějakého nového Zprdelesaura, hrozivějšího, pažravějšího a ajnštajnovatějšího než kdy předtím, chudák Téčko už je tak jen ňuňavý domácí mazlíček, Raptoři aportují, dávají pac, šukají vám nohu a sem tam si cvičně spočtou nějakou tu kvantovou rovnici, no a hloupí býložravci jsou jen do počtu, aby mohli smutně kvílet a pateticky chcípat za monumentálního fidlingu. Nic víc, nic míň. No a co, pořád je to skvěle udělaná, svižná áčková zábava, neopírající se o slaboduché omalovánky pro debily. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jde-li člověk na film o dinosaurech, zákonitě čeká dinosaury. V tomto tvůrci nezklamali. To, že po akčním rozjezdu přijdou propindané pasáže, je jiná věc. Triky jsou ovšem vynikající (nejen ILM se opět vytáhla), ještěři jako živí, běsnící sopka uvěřitelná a akce v poslední téměř čtvrtině, tak dobře, skoro třetině, ďábelská. Jasně, těch náhod je tolik, až bijí do očí, takže by hlavní hrdinové stihli zařvat několikrát, ale čert to vem, kdo by pak zbyl, že. Ano, podle posledních výzkumů vypadali někteří dinosauři jinak a měli zcela odlišné chování, Tyrannosaurus jest toho zářným příkladem, jenže tohle jsou ještěrky filmové, jak je chtějí diváci vidět, nikoliv oživlé potvory, jak si je dnes představují vědci.Nu a herci jsou také vedlejší, jelikož první místo obsadily ještěrky. Popcornová zábava, kde se kvůli přístupnosti šetřilo krví, mě nakonec neurazila. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Jurský svět zůstává nenáročnou rodinnou zábavou se spoustou dinosaurů - nic víc, nic míň. Za sebe ale hlásím spokojenost a vlastně bych podepsal imfovu recenzi. Zatímco jednička byla velká nostalgická pecka, dvojka je mnohem obyčejnější a komornější (jak jen to u tak drahého filmu jde), a snaží se všechno řešit trochu jinak. Pořádný horor z ní Bayona rozhodně nevyždímal. Svižný popcorn však rozhodně zvládnul, a i když jsme o úroveň pod minulým dílem, rozhodně jsem neměl klasický "spotřební" dojem. Talentovaný Španěl naopak vypiplal spoustu scén a hraje si se záběry a s emocemi, jak jen to jde. Slabiny filmu tak spočívají čistě v tom, že mu chybí překvapení a navíc má velice jasné mantinely, v nichž se nepohybují žádné postavy z ranku "větší než život". Prim tentokrát hrají spíš dinosauři, jimž se film věnuje opravdu poctivě. V ideálním případě se tak ve trojce vrátí stará garda (no tak!) a konečně dorazí to nejlepší z obou světů. ()

Galerie (120)

Zajímavosti (30)

  • Pláž, na které se ocitnou Owen (Chris Pratt), Claire (Bryce Dallas Howard) a Franklin (Justice Smith) po vodní scéně, je tatáž, na které se probudí hlavní postava ve v přelomové hře „Tresspasser“ z roku 1998, která se také odehrává na ostrově dinosaurů. (NiWi)
  • Mobil Claire (Bryce Dallas Howard) byl v předchozím filmu Jurský svět (2015) Samsung Galaxy S6. Samsung byl jedním ze sponzorů filmu. V tomto snímku používá iPhone 8 a v laboratoři Lockwoodova (James Cromwell) sídla jsou vidět počítače Apple. (LaserJet)
  • Genetický hybrid Indoraptor vznikl coby symbolicky "obrácené" stvoření biblické Evy. V tomto případě byl samec stvořen ze žebra samice (Indomina Rexe). (LaserJet)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Metal Gear Solid našel Snakea

Metal Gear Solid našel Snakea

04.12.2020

Filmová adaptace legendární herní série Metal Gear Solid konečně svého Solid Snakea. Hlavní postavu série tak ve filmu režiséra Jordana Vogt-Robertse (Kong: Ostrov lebek) ztvární herec Oscar Isaac … (více)

Trollové: Světové turné drtí rekordy

Trollové: Světové turné drtí rekordy

14.04.2020

Přestože oficiální čísla nejsou k dispozici, studio Universal se o víkendu pochlubilo, že nový animovaný snímek Trollové: Světové turné zaznamenal nejlepší úvodní víkend v rámci digitálního prodeje… (více)

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

18.12.2018

Nový film z produkční dílny Petera Jacksona (Pán prstenů, King Kong) Smrtelné stroje podle všeho studiu Universal prodělá něco mezi 100 – 125 miliony dolarů. Snímek měl premiéru minulý týden a… (více)

Reklama

Reklama