Reklama

Reklama

Před čtyřmi lety nás dinosauři porazili. Alespoň na Isla Nublar, exotickém ostrově, kde prosperoval unikátní zábavní park Jurský svět, než se jeho exponátům podařilo utéct z klecí. Ve finále jednoho z nejúspěšnějších filmů všech dob opustili ostrov poslední lidé a nechali ostrov napospas prehistorickým tvorům. Jenže teď se za nimi musí vrátit. Proč? Protože na ostrově se probudila tamní sopka a dinosaurům už podruhé v dějinách hrozí vyhynutí. Claire (Bryce Dallas Howard) se z upjaté manažerky parku proměnila v aktivistku, která je chce za každou cenu zachránit. A Owena (Chris Pratt) na ostrov žene touha najít a spasit Blue, inteligentního ještěra, jehož dokázal vychovat a částečně vycvičit, a po němž se po zániku parku slehla zem. Na Isla Nublar jim však nehrozí jenom sežrání, zašlápnutí či spálení tekoucí lávou. Hned po příjezdu se stanou očitými svědky a nedobrovolnými aktéry falešné hry, která v konečném důsledku může změnit život na celé planetě a vrátit ho o pár miliónů let zpátky. (Cinemart)

(více)

Videa (19)

Trailer 6

Recenze (921)

KarelR 

všechny recenze uživatele

Jurský svět zůstává nenáročnou rodinnou zábavou se spoustou dinosaurů - nic víc, nic míň. Za sebe ale hlásím spokojenost a vlastně bych podepsal imfovu recenzi. Zatímco jednička byla velká nostalgická pecka, dvojka je mnohem obyčejnější a komornější (jak jen to u tak drahého filmu jde), a snaží se všechno řešit trochu jinak. Pořádný horor z ní Bayona rozhodně nevyždímal. Svižný popcorn však rozhodně zvládnul, a i když jsme o úroveň pod minulým dílem, rozhodně jsem neměl klasický "spotřební" dojem. Talentovaný Španěl naopak vypiplal spoustu scén a hraje si se záběry a s emocemi, jak jen to jde. Slabiny filmu tak spočívají čistě v tom, že mu chybí překvapení a navíc má velice jasné mantinely, v nichž se nepohybují žádné postavy z ranku "větší než život". Prim tentokrát hrají spíš dinosauři, jimž se film věnuje opravdu poctivě. V ideálním případě se tak ve trojce vrátí stará garda (no tak!) a konečně dorazí to nejlepší z obou světů. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Šla jsem na nový "Jurský park" s tím, že když budu dopředu očekávat špatný film, tak to třeba ve finále zas až tak špatné nebude. Tak určitě!xD Přemýšlím, kdo dal téhle rescue srandě zelenou, respektive zda daná osoba při vynášení verdiktu ANO/NE také nedostala dávku modrých sedativ... Já chápu, že vymyslet v pořadí již pátou zápletku s nejoblíbenějšími zvířátky na světě není sranda, ale je rozdíl mezi "poctivou" vykrádačkou a prequelem k "Novým mutantům", kterou nám tu předvedli. V kině jsou alespoň ty efekty velkolepé, v televizi už nebude ani to. Jo a Goldblum si může do životopisu připsat nejzbytečnější cameo v sequelu filmové klasiky ever.;-) 2,5* a věřím, že pokud dojde někdy na rewatch tohoto dinosauřího nádoru, Rimmerovo "výš jen výš, tam já mířím", se ho rozhodně týkat nebude. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Aký bol v r. 1997 druhý Jurský park, taký je o 21 rokov neskôr druhý Jurský svet: temnejší, pochmúrnejší, drsnejší. A najmä plný rozporov. Niektoré momenty za 4*, iné za 2*. Snímka sa na jednej strane dojemne lúči so starou trilógiu (mierumilovný brachiosaurus končiaci so srdcervúcim nárekom v plameňoch, zničenie jantárovej paličky). Na druhej sa k nej neustále otáča (cameo I.M., Hammondov obraz). Ústredný koncept je parádny: obchodovanie s dinosaurami a ich (ne?)spolužitie s ľudskou populáciou sú veci, s ktorými sa dá v budúcnosti skvele pracovať. 50-minútový „úvod“ z ostrova je epický, exotický a plný dobrého CGI a pôsobivých post-apokalyptických lokácií a dekorácií. Následne sa z toho prekvapivo stáva komorná hororová historka o ghost house, ale bez duchov, zato s dinosaurami. Jasné, nie je to čistý horor. To ani nie je pri hollywoodskom veľkofilme za 170 miliónov dolárov reálne. Ale je to nečakane atmosférické, ponuré, nebezpečne a temné. Samotný „zámok" je geniálny, záporáci šťavnatí (Levine, Jones, Spall). Páčila sa mi Blue, aj keď uznávam, že to s jej vzťahom k hrdinovi (a jeho pukačke) predsa len už prehnali, šlo to do rozprávky (alebo soft romantiky?). Rovina s Geraldine Chaplin (režisérovou dvornou herečkou) sa sem tak úžasne nehodí, až je super. No aj kebyže prižmúrim oči nad nesympatickým hlavným duom, nad odlfáknutým scenárom nemôžem. Nalodenie trojice v poslednej chvíli v nákladiaku: fakt si ten megakaskadérsky kúsok nikto nevšimol? Aha, nasadila si šiltovku, chápem, maskovanie. Ich nočná hra s T-Rexom nikoho nezobudila? Skutočne postavili komerčný park na sopke, ktorá sa mohla kedykoľvek prebudiť? Na velociraptorov z minulých dielov bolo treba brať pomaly raketomet, dnes do nich stačí RAZ streliť z pištole? A čo (inak skvelý) James Cromwell? Majiteľ prasiatka Babe je tu líčený temer ako Hammondov brat a pritom o ňom v pôvodnej sérii nepadlo ani slovo. To, že sa na to scenáristi vykašľali, krásne ilustrujú aj spôsoby, akými sa na zdraví a živote ohrození hrdinovia dostávajú z problémov. Sme v uzavretej miestnosti s krvilačným dinosaurom, ktorý nás ide zožrať. Čo teraz? Aha, rebrík! Uspávadlo pre dinosaura? Na nášho hlavného hrdinu po pár minútach prestane účinkovať, našťastie práve v momente, keď sa k nemu začne blížiť láva a on sa od nej (vďaka tomu, že sa mu do tela opäť vracia cit) strašne srandovne pohybuje preč centimeter po centimetri. Snímka je drsnejšia, ale prečo nie, štúdio si zjavne veľmi dobre uvedomovalo cieľovku a 8-ročné deti ňou určite neboli, čiže nečudo, že dinosaury mierne zdrsneli. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Bayona natočil noční můru dítěte. Dinosaurus v pokojíčku! Jsem příjemně překvapený, že dvojku nepojali jako ždímačku peněz a ukuchtili v rámci možností poměrně originální příběh. Plný nelogičností a lidské hlouposti, ale zábavný (jak úvod se sopkou, tak naháněčka viktoriánským barákem). Konec nabízí zajímavý příslib budoucnosti. Už jsem zvědavý na trojku. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Filmový víkend Boskovice : Wow tohle jsem nečekal. Po pravdě řečeno po nevýrazný jedničce jsem od toho nečekal vůbec nic. Zatím co vloni jsem se u Dunkerku už po půlhodině nudil tak, že jsem si radši hrál s tabletem, tak tohle byly kurevsky svižný dvě hodiny který jsem si užil. Jasně, že je to stupidní, klišoidní, místy patetický a celý hrozně předvídatelný, ale konečně zase film co nevalí klíny a šílený zvraty do hlavy. Vše je jasně vyložený, ale to mi nevadí a divák se tak může jenom bavit. Část na ostrově povedená, ta na tom sídle ještě lepší. Skvadra dobrých záporáků kteří jsou postupně vtipně likvidováni plus výborný nápady jako třeba ta dražba. Mít 27 mega USD taky si koupím takovouhle zabijáckou mašinu a jak tam hlavnímu hajzlovi utěšeně rostlo konto, tak vydělal víc než Berousek kterej dostal 30 mega ale CZK za tygra. Souboj malý statečný Blue proti tý geneticky upravený potvoře byl taky super. I ty emoce tu relativně fungují. Fanoušek Chrise Pratta už ze mě nebude, ale tady mě nijak nesral. Nečekaná spokojenost a začínám se těšit na trojku. Překvápko roku.80% ()

Galerie (120)

Zajímavosti (30)

  • V čase 1:07:28 se Zia (Daniella Pineda) opírá oběma rukama o stůl, v dalším záběru má však jednu ruku založenou v bok. (Iveet)
  • Pro potřeby filmu bylo vyrobeno pět animatronických modelů dinosaurů, což je o čtyři více než pro Jurský svět (2015). Použity byly především ve scénách zblízka, např. v té, v níž Claire (Bryce Dallas Howard) sedí T-Rexovi za krkem. (NiWi)
  • Na začátku filmu se žoldáci dostanou do parku ponorkou, aby odebrali vzorek z kostry Indomina Rexe, který skončil na dně nádrže s Mosasaurem (kterému se také podaří uprchnout vinou nedovřených dvěří). V prvním díle ale bylo vidět, že se nádrž nachází přímo uprostřed parku, bez jakéhokoliv vnějšího přístupu. (Guilemot)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Metal Gear Solid našel Snakea

Metal Gear Solid našel Snakea

04.12.2020

Filmová adaptace legendární herní série Metal Gear Solid konečně svého Solid Snakea. Hlavní postavu série tak ve filmu režiséra Jordana Vogt-Robertse (Kong: Ostrov lebek) ztvární herec Oscar Isaac … (více)

Trollové: Světové turné drtí rekordy

Trollové: Světové turné drtí rekordy

14.04.2020

Přestože oficiální čísla nejsou k dispozici, studio Universal se o víkendu pochlubilo, že nový animovaný snímek Trollové: Světové turné zaznamenal nejlepší úvodní víkend v rámci digitálního prodeje… (více)

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

18.12.2018

Nový film z produkční dílny Petera Jacksona (Pán prstenů, King Kong) Smrtelné stroje podle všeho studiu Universal prodělá něco mezi 100 – 125 miliony dolarů. Snímek měl premiéru minulý týden a… (více)

Reklama

Reklama