Reklama

Reklama

Před čtyřmi lety nás dinosauři porazili. Alespoň na Isla Nublar, exotickém ostrově, kde prosperoval unikátní zábavní park Jurský svět, než se jeho exponátům podařilo utéct z klecí. Ve finále jednoho z nejúspěšnějších filmů všech dob opustili ostrov poslední lidé a nechali ostrov napospas prehistorickým tvorům. Jenže teď se za nimi musí vrátit. Proč? Protože na ostrově se probudila tamní sopka a dinosaurům už podruhé v dějinách hrozí vyhynutí. Claire (Bryce Dallas Howard) se z upjaté manažerky parku proměnila v aktivistku, která je chce za každou cenu zachránit. A Owena (Chris Pratt) na ostrov žene touha najít a spasit Blue, inteligentního ještěra, jehož dokázal vychovat a částečně vycvičit, a po němž se po zániku parku slehla zem. Na Isla Nublar jim však nehrozí jenom sežrání, zašlápnutí či spálení tekoucí lávou. Hned po příjezdu se stanou očitými svědky a nedobrovolnými aktéry falešné hry, která v konečném důsledku může změnit život na celé planetě a vrátit ho o pár miliónů let zpátky. (CinemArt)

(více)

Videa (19)

Trailer 6

Recenze (921)

lamps 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě to. Když už film nefunguje jako dílo, které má nějak zásadně rozvíjet potenciál a hodnoty vytvořeného světa (Life finds a way už prostě moc nestačí), jako ultradrahý fan made product Spielbergova odkazu je perfektní. Vhození do děje je vyloženě orgastické, příběh na ploše dvou hodin nepokulhává a Bayona v každé scéně se zubatými krasavci dokazuje, jak velký vizuální fachman od Boha je, když i jinak rutinní momenty proměňuje v nefalšovaně silnou (brontosaurus na molu) nebo napínavou filmařinu (závěrečná půlhodinka nedává vydechnout). A moc mě bavilo odkrývání všech uctivých pomrkávání směrem k prvním dvěma dílům, které je někdy očividné (holčička na poslední chvíli zaklapává poklop před raptorem), jindy promyšlenější na úrovni podobných úhlů záběrů či pozic postav, ale nikdy rušivé a křečovité. Co mi naopak vadilo je práce s postavami, které působí tentokrát odflákle jako z béčkové produkce, a tvůrci mají štěstí, že alespoň sympatický casting pozornost publika dokáže udržet (Pratt i Howardová výborní). No a problém je samozřejmě i v příběhu samotném - Ten je na jednu stranu dobře napsaný ve smyslu postupné gradace a hlavně zvýznamňování motivů, kdy zpočátku těžko stravitelnou rodinnou vložku využívá v zásadní okamžik ve prospěch logicky ospravedlnitelnému zvratu, ale na druhou stranu působí mnohem víc našroubovaně a uměle než svého času přehnaně kritizovaný Ztracený svět a zatahuje do hry genetické machinace takového rozsahu, že už si připadáme jak v antiutopii od Bradburyho a mě osobně tedy ten zmiňovaný logický zvrat sám o sobě štval. ____ V součtu však možná překvapivě převládá spokojenost nad vyspělým a atmosférickým dobrodružstvím, kde je pozitivně vidět každičký investovaný dolar a jehož nádherné vyústění mě chtě nechtě donutilo, abych se na završení trilogie upřímně těšil. 70% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Spotřební doba si žádá spotřební zboží. A bohužel v posledních nejméně 10 letech se řada spotřebního zboží objevuje i mezi filmy. Každý dobrý (nebo aspoň relativně dobrý) film je třeba vykompenzovat nejméně tisícovkou těch méně koukatelných či přímo životu nebezpečných. Jurský svět nr. 1 byl osvěžující a zdařile recykloval téma dinosauřího světa, jeho pokračování ovšem už působí z větší části jen jako snaha využít již namodelované a vyrenderované dinoše k zaplacení luxusní all-inclusive dovolenky hollywoodských magnátů někde v Marsa Alam anebo spíše na Marsu. Během pokusu o záchranu dinosvěta je třeba vystavět nejméně jeden obří oslí most a použít osvědčená klišé v množství větším než velkém, aby bylo zdárně dosaženo cíle v podobě co největšího zisku (platí pro děj i skutečný život). Největší sympatie tak získávají dinosauři, kteří ze svého kouzla (na rozdíl od lidských hrdinů) neztratili nic. Shrnuto - po zhlédnutí JS:ZŘ ve vás zůstane pozitivní zážitek jen o málo delší, než ze včerejší vynikající večeře. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Už předchozí bráška nevykrádal, dá se říct, že používal to funkční a bavil novinkami, které si Steven Spielberg nemohl přeci jenom před lety „dovolit“. Pochopitelně když už bych si musel vybrat, vždycky raději sáhnu po kousku léta páně 1993. Jenže my chceme zaútočit na peněženky diváků, navíc máme náskok s technologiemi, takže dinosauři jsou ještě hutnější a zajímavější, tudíž nikdo není překvapený, že přišla i dvojka. Jenže stejně jako před třemi lety mi chyběla syrová, dravá a krvavá podívaná, protože dinosauři divocí a nebezpeční jednoduše byli. Tohle je šité pro celou rodinu, prostě sázka na jistotu bez nějakých originálních nápadů. Zápletka je obyčejná, nové postavy jen ječí, charisma hlavních hrdinů je poloviční oproti jedničce. Prostě pásová výroba, ale velmi dobře řemeslně odvedená. Tempo je slušné, akce přehledná, pár momentů vynikajících. Co chceme víc? Silné tři hvězdy. PS: Raději se budu dívat při dalším pokračování na tohle, než sledovat nějakého infantilního šášulu z Avengerů. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Proč kdysi kdysisauři vychcípali? Protože se z nich stali ekofašisté, co místo, aby si hleděli prdele vlastní či alespoň svého druhu, pro záchranu nějakých molů nebo červotočů naskákali houfně palicí do zdi. A nyní je na čase, aby podobný osud postihl lidstvo, že? V dálavách, tam za mlhou a příbojem... je ostrůvek, na němž trpí hodná a hebkorůžová desetitunová monstříčka, co si nedávno slušně zastolovala nad pár stovkami humanoidů. Tak to abychom vyrazlili jim pomoci! Je to přece taaak správné. I stalo se. Parta kolem zrzuny zasahuje. A když se tito lunetičtí dobroserové namixují s bezskrupulózními buzinec-many (což se děje vždy, věřte mi), je na průser zaděláno. Zábavná a solidně ukovaná klika od blbince. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě to, ale kouzlo předchozího dílu (o Spielbergově originálu nemluvě) se tentokrát neopakuje. Co naplat, že dinosauři jsou skvělí a mnohdy přicházejí na scénu stoprocentně hororovým způsobem, když podivný scénář z některých z nich dělá nefalšované akční hrdiny a film má kvůli tomu například rozhodně nejhorší (nejtrapnější) finále z celé série. Chris Pratt je sice fajn, ovšem tentokrát je spíše za supermuže než za toho drzého sympaťáka Owena z Jurského světa, postava Bryce Dallas Howard zase nemá skoro vůbec co říct, na záporáky si (snad s výjimkou Teda Levina) brzy nejspíš ani nevzpomenu... A za největší zradu považuji štěk Jeffa Goldbluma. Škoda toho všeho, protože druhý Jurský svět fakt skvěle vypadá, má několik opravdu dobrých scén (třeba ta s brachiosaurem stojícím na zadních je stoprocentně dojemná) a díky bombastické hudbě Michaela Giacchina také skvěle zní, ale ve výsledku je to s ním dost podobné jako s Jurským parkem 3. ()

Galerie (120)

Zajímavosti (30)

  • Na roli Maisie Lockwood prošlo castingem 2 500 dívek. Nakonec byla vybrána Isabella Sermon. (Varan)
  • Na konci filmu se nachází potitulková scéna. (Sayko)
  • Na začátku filmu se žoldáci dostanou do parku ponorkou, aby odebrali vzorek z kostry Indomina Rexe, který skončil na dně nádrže s Mosasaurem (kterému se také podaří uprchnout vinou nedovřených dvěří). V prvním díle ale bylo vidět, že se nádrž nachází přímo uprostřed parku, bez jakéhokoliv vnějšího přístupu. (Guilemot)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Metal Gear Solid našel Snakea

Metal Gear Solid našel Snakea

04.12.2020

Filmová adaptace legendární herní série Metal Gear Solid konečně svého Solid Snakea. Hlavní postavu série tak ve filmu režiséra Jordana Vogt-Robertse (Kong: Ostrov lebek) ztvární herec Oscar Isaac … (více)

Trollové: Světové turné drtí rekordy

Trollové: Světové turné drtí rekordy

14.04.2020

Přestože oficiální čísla nejsou k dispozici, studio Universal se o víkendu pochlubilo, že nový animovaný snímek Trollové: Světové turné zaznamenal nejlepší úvodní víkend v rámci digitálního prodeje… (více)

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

Novinka Petera Jacksona v kinech prodělá

18.12.2018

Nový film z produkční dílny Petera Jacksona (Pán prstenů, King Kong) Smrtelné stroje podle všeho studiu Universal prodělá něco mezi 100 – 125 miliony dolarů. Snímek měl premiéru minulý týden a… (více)

Reklama

Reklama