Reklama

Reklama

Svítalo celou noc

všechny plakáty
Československo, 1980, 94 min

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

František Němec, Jana Gýrová, Petr Haničinec, Hannjo Hasse, Klaus-Dieter Klebsch, Josef Větrovec, Jiří Bartoška, Jevgenij Žarikov, Jevgenij Šutov (více)
(další profese)

Obsahy(1)

K politickým výročím vznikaly povinně oslavné filmy - a mezi slavená výročí patřilo též řádně upravený odkaz Pražského povstání na počátku května 1945. Vypráví příběh českého lékaře a zdravotní sestry, které jako rukojmí zajala německá jednotka, obsadivší budovu gymnasia. Protagonisté tak museli řešit nesnadné mravní problémy, navíc umocněné ustavičným ohrožením. Tvůrci propojili v zásadě komorní drama, soustředně do omezeného prostoru a mezi několik jednajících postav, s rozmáchlými výjevy pouličních bojů, do nichž nezbytně zasáhnou i spásné ruské jednotky... Dlužno ovšem přiznat, že zamýšlená mravní i psychologická dilemata vyznívají hodně toporně a nepřesvědčivě jak vinou toporného režijního ztvárnění, tak bezvýrazných hereckých výkonů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Slušně podaný uvěřitelný příběh. 1) Snesitelná "soft" propaganda se sleduje docela pěkně, pokud tedy člověk ví, že svět nebyl a není černobílý, jak se nám film snaží podsunout. 2) Chybějící titulky u poměrně rozsáhlých německých (částečně i ruských) dialogů jsou vážnou chybou, protože právě německé dialogy jsou nejzajímavější z celého filmu. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Bohužel nesvítalo, takže byla tma. A to taková, že pořádná a hlavně po celou dobu filmu. Hádám, že CS Film jednou svoje tragické technické počiny dovede k dokonalosti a odvysílá 2 hodiny ticha a tmy. Polovina filmu se odehrává v němčině bez titulků, což oceníme především my, kteří německy stěží napočítáme do desíti. Na scénáři, který se zmítá mezi patetickou slátaninou a moudrým protiválečným filmem, je poznat, že ho psali dva lidé. Dovolím si tipnout, že tu horší část psal Matějka, který se mi příliš nezamlouvá ani jako režisér. Celý film je mdlý, bez jakéhokoliv režijního nápadu. Nejtragičtější jsou především herecké výkony, hlavně u německých herců je naprosto standardní přehrávání. A smrt hlavního padoucha, lajtnanta Wehrmachtu, působí jako výborná komická vložka. Škoda, že Matějka povolal na plac tak velké množství kaskadérů, mohl ušetřit, ono stejně nebylo nic vidět, stáhnout z dovolených osvětlovače a alespoň chvílemi nechat scénu nasvítit. Ale možná je pro výsledný dojem jen dobře, že toho bylo vidět co nejméně. Již zmiňovaná lajtnantova smrt se odehrává za světla, být v absolutní tmě, snad by nepůsobila tak tragikomicky. Jediným světlým bodem filmu tak zůstává hudba, i když i u té si nemohu pomoci a v hlavním motivu slyším inspiraci ze Staré pušky. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pokus o sloučení ideologie a jednostranně pojaté skutečnosti dopadl na normalizační poměry poměrně slušně. Hodně v tomto ohledu znamenalo komorní námětové jádro se slušně rozvinutou psychologií ne českých, ale německých protagonistů filmu. Herecké obsazení, vesměs velmi reprezentativní, předvedlo, pokud mohlo, standardní výkony. Srovnáme-li tento film s žánrově obdobnou produkcí západní (akční film, thriller), svou parketu ne příliš ambiciózní desáté Múzy obhájí s poměrným zdarem. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Par slabuckych bojov, ktorymi sa pokusali ceski ludia dobit jeden obyvany dom nemeckymi vojakmi. Boje neboli moc kvalitne a ani moc bohvieako dlhe. Najlepsi z nich bol az ten zaverecny, kde uz Nemci nasadili aj svoje tanky. To bola asi aj najlepsia cast z filmu pre mna, pretoze zvysok filmu sa utapal v rozpravani a aj tiez nadvihovanie komunizmu sa vo filme objavilo. Ked sa vo filme rozpravali Nemci, tak som vobec nic nerozumel, pretoze film nedisponuje ziadnymi titulkami, co je skoda, pretoze pocas filmu bolo dost casto pocut nemecky jazyk. Mozno aj existuje ina verzia filmu, kde su tie chybajuce titulky, to teraz ale neviem. Keby sa vo filme zamerali viac na to bojovanie, tak to by ma skor viac potesilo, ako to spominane komunisticke citenie vo filme:) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Na to, že film vznikl na objednávku, je v něm příjemně málo řečí o komunistech a hrdinných soudruzích vůbec (samozřejmě, že hlavní hrdinové straníci jsou, ale aspoň na to nikdo neupozorňuje - zrovna taky se ve snímku dokonce objeví zmínka o armádě generála Pattona a v závěru všude v ulicích vlají pouze české a žadné rudé vlajky) a nabízí zajímavou dramatickou záplatku s jako vždy sympatickým Františkem Němcem a mojí oblíbenkyní Janou Gýrovou. Kdyby se filmaři vykašlali na unylé výjevy z bojů na barikádách (což ovšem nemohli) a kdyby se vzdali dějové linky s neustále se přibližujícími ruskými vojáky (což také nemohli) a celý film by se odehrával jen uvnitř gymnázia, bylo by to ještě lepší. Mimochodem za pozornost stojí místy až heroická hudba Petra Hapky, který se do toho hezky opřel. ()

Reklama

Reklama