Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film režiséra Johna McTiernana, natočený podle bestselleru Toma Clancyho, je příběhem mužů, v jejichž rukou leží odpovědnost za soudný den. Zbrusu nová, supermoderní jaderná sovětská ponorka míří k pobřeží USA. Jejím velitelem je kapitán Marko Ramius (Sean Connery). Americká vláda se obává, že ponorka "Rudý říjen" zaútočí. Analytik CIA (Alec Baldwin) je jiného názoru. Myslí si, že kapitán Ramius chce emigrovat. Má však jen několik hodin, aby ho našel a svůj názor dokázal. Sovětské námořní a vzdušné síly po ponorce totiž pátrají také. Hon na ponorku začíná. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (397)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Connery byl hlavní tahoun a taky důvod, proč se z filmu stala klasika a jeden z nejoblíbenějších thrillerů 90. let. Film už trochu zestárl, co se týká trikových sekvencí ale vzhledem k tomu, že se jedná primárně o dialogový film, moc to nevadí. Co vadí více, je jednoduše občasná nuda a nebýt tu plejáda výborných herců, mohlo to dopadnout daleko hůře. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Studená válka odezněla a s ní trochu i síla tohoto filmu, který z její paranoi hodně těží. Na velkém plátně impozantní kombinace obrazu a Poledourisovy v malém formátu také hodně ztrácí, v tom má menší výhodu třebas trochu laciněji, ale univerzálněji střižený "Krvavý příliv". Přesto jeden z nejlepších ponorkových filmů. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Nebýt Seana Conneryho, který svou posedlost dokázal skvěle zahrát, asi by mne to nebavilo. Je to dobrý ponorkový film s dobrou kamerou, efekty a některými herci, ale celkově mi přijde zdlouhavý a když jej dávají v televizi, ani nemám chuť jej dokoukat nebo vůbec začít koukat. Téma mne nijak nebralo a nebere, jestli nějaký sovětský námořník získá azyl v rádoyb zemi svobody, je mi ukradené, protože je to stejně jen propagandistická pohádka, nic jiného. Realita by byla hodně, hodně jiná. ---- Poněkud mi u filmu vadí, jak McTiernan pořád jede ty ruské častušky, až nesmyslně, jak má pořád ty úchvatné záběry ponorek, jako by ho to přivádělo k orgasmu, vadí mi i ta zbytečná ukecanost - podstatných dialogů je zde minimum, vystříhat polovinu filmu, ani si toho nevšimnete. A divný je i ten přechod z ruštiny (no, ruštiny) do angličtiny přes čtení bible. Jinak superagent Jack Ryan zde předvede maximálně skok z vrtulníku do ponorky s mezipřestupem, jinak jen čumí a dává "moudré" rady. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je to napínavé, je to akčné, je to klaustrofobické, je to dobre napísané a výborne zahrané mnohými veľkými a menšími filmovými hviezdami. Je to ale tiež "iba" čistý mainstream bez presahu, ktorý by dnes už v takejto scenáristickej podobe neprešiel, keďže má film aj politické pozadie. Nám, pamätníkom, to ale vôbec neprekáža a vzhľadom na to, akým smerom sa začala uberať McTiernanova kariéra, považujeme obdobie, v ktorom vznikla Ponorka, za jeho zlaté časy. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Zlí hloupí Rusové zase jednou předběhli hodné chytré Američany v technologickém vývoji. Jak se to mohlo zemi neomezených možností stát? To je jedno, protože tohle je akční honěná dle mého gusta a kdyby zakomlexovaní Amíci neměli neustálou potřebu povyšovat se nad ty ožralé soudruhy, tak bych snad zauvažoval i o páté rudé pěticípé hvězdě. ()

Galerie (119)

Zajímavosti (39)

  • Niekoľko hercov obsadených do rolí členov posádky podstúpilo plavbu na skutočnej ponorke amerického námorníctva. Scottovi Glennovi (Bart Mancuso) bolo dokonca (v rámci prípravy na rolu kapitána Dallasu) umožnené, aby si vyskúšal rolu kapitána a ten tak počas plavby plnil úlohy, ktoré inak príslušia výhradne veliteľovi. (ČSFD)
  • "The Hunt for Red October" je také první kniha, ve které se objevuje postava Jacka Ryana. (Sony1994)

Související novinky

Zemřel Sean Connery

Zemřel Sean Connery

31.10.2020

Letošní Halloween se pro filmové fanoušky ponese spíše ve velmi smutném duchu, z Velké Británie totiž dorazila zpráva o úmrtí legendárního skotského herce a prvního představitele agenta 007, Sira… (více)

Neeson a drogová ponorka

Neeson a drogová ponorka

25.03.2015

Liam Neeson nedávno prohlásil, že hodlá zhruba do dvou let seknout s akčními rolemi. Koneckonců už mu je 62 a nemá fyzičku jako třeba Stallone, není tedy divu, že se pomalu přesouvá k o něco… (více)

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

02.10.2013

Smutná zpráva pro milovníky špionážních thrillerů. Jeden z nejuznávanějších a nejúspěšnějších představitelů žánru zemřel včera ve věku pouhých 66 let. Clancy se proslavil romány z období tzv. studené… (více)

Reklama

Reklama