Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednadvacátém století konečně všechny státy země spojily své duševní, nerostné i technologické bohatství, takže války jsou minulostí a mezigalaktické lety realitou dne. Lidstvo se tak vrhá na nekonečnou objevitelskou pouť po vesmíru. Naneštěstí však nejsou v kosmu sami. Rasa oboupohlavních dobyvatelů, označovaných kvůli jejich vzhledu za Draky, stojí jedinému právoplatnému vlastníku hvězdného prostoru v cestě. A tak vypukne mnohaletá válka.

Willis E. Davidge (Dennis Quaid) je mladý nadějný pilot bojové kosmické stíhačky. Při jednom vzdušném souboji s Draky se nechá unést zápalem boje a havaruje na zatím neprozkoumané planetě. Jeho kopilot následkem nehody umírá a tak se vzteky šílený Davidge vydá zabít Draka, jehož stroj také nedaleko dopadl. Ale není mu souzeno se pomstít. Život na planetě je těžký a nebezpečný a dva zmůžou víc než jeden. Drakovo jméno je Jeriba 'Jerry' Shigan (Louis Gossett Jr.) a vyznává drakskou víru, velmi podobnou Buddhismu a jiným východním filozofiím. Přes počáteční obtíže a nenávist se z obou mužů, respektive muže a draka, stanou přátelé. Jednoho dne Jerry zjistí, že čeká miminko, které pojmenuje Zammis (Bumper Robinson). A tím se pro všechny zúčastněné jejich život ze základu změní... (monolog)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Největší přátelství se občas zrodí z nenávisti.. Petersenova nostalgická sci-fi vzpomínka plná lidskosti a s postupně měnící se kategorizací dobra a zla jako v pohádkách. Originální řeč Draků bych přirovnal k velštině a to přímo slovy Lorda Černá Zmije: „Potřebuješ tak půl pinty hlenu v hrdle jen na to, abys vyslovil místní jména. Ve Walesu se nikdy neptej, jak se někam dostaneš - jinak si týden dva budeš vymývat chrchle z vlasů..“ ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu mám zvláštní vztah, neboť jsem jej viděl na počátku devadesátých let na kopírované VHS s roztřeseným obrazem a rychlodabingem. Byl jsem ohromen. Později již mé nadšení opadlo - efekty jsou primitivní a na dracích, kteří jsou tak odlišní od lidí, je vidět, že jsou to lidé v gumových oblecích (ale obličej je parádní). Nicméně se jedná o klasiku sci-fi se zajímavým příběhem, který trošku kazí patetický závěr. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Autora předlohy Barry Longyeara mám rád, ale bohužel se mi tuhle povídku nepovedlo nikde sehnat, takže ten konec srovnat nemůžu, ale taky mi to přišlo hodně nečekaný, spíš ale až to, jak Davidge odvede Zammise před tu radu. Ta akce mi ani tak moc nevadila, ale je škoda, že ten konec trošku hlouběji nepromysleli. myslím, že by to ani nebylo tak těžký, vymyslet duchaplnější konec. ale jinak ten film stojí za to vidět. dennis quaid jako člověk je tak lidskej, až je to neuvěřitelný. A musím říct, že drakova filozofie se mi taky dost líbila. přišlo mi to něco jako buddhismus. Film je vlastně příběhem velkého přátelství, přátelství, které přesahuje prostor, čas i lidský život. Přátelství na život a na smrt, které ale ve skutečnosti možné není. A od toho tu je fantazie a fantaskní svět, aby nám tyto nemožné věci a těžko postižitelné lidské hodnoty, jako je pravá láska, přátelství nebo oddanost ukázal tak, jak bysme si to přáli ve skutečnosti. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Pozorrrrrr! Varrrrrrování ministerrrrrrstva tolerrrrrrance! Igitátorrrrrrův názorrrrrr mudrrrrrrlantům navzdorrrrrry trrrrrradigičně perrrrrrverrrrrrzní d/rrrrrráčkovanou varrrrrriantou prrrrrrojevu! . . . Rrrrrresumé? Parrrrrrafrrrrrráze starrrrrrých prrrrrrovařených evrrrrrrgrrrrrrýnů - trrrrrrochu Starrrrrr Trrrrrrek - trrrrrrochu Starrrrrr Warrrrrrs - trrrrrrochu Rrrrrrobinson Crrrrrrusoe - dohrrrrrromady prrrrrrůměrrrrrrné vesmírrrrrrné dobrrrrrrodrrrrrružství, žánrrrrrrově trrrrrroufale prrrrrrezentováno žeprrrrrrý drrrrrrama, krrrrrrom prrrrrrostoduché storrrrrry a prrrrrrimitivního prrrrrrofesionálního tvůrrrrrrčího ztvárrrrrrnění s prrrrrroblematicky trrrrrrapným závěrrrrrrem drrrrrruhdy legrrrrrračně a rrrrrrádoby rrrrrryze amerrrrrricky korrrrrrektně zprrrrrracováno evrrrrrropským rrrrrrežisérrrrrrem Peterrrrrrsenem... . . . Drrrrrrahá rrrrrrada závěrrrrrrem: Prrrrrromítání prrrrrrožívejte s rrrrrrozumnou verrrrrrvou a krrrrrritickou rrrrrrezerrrrrrvou a pozorrrrrr prrrrrrosím na rrrrrrozumbrrrrrradné ještírrrrrrky... ;-) - - - Postscrrrrrriptum: "Drrrrrrakům zdarrrrrr! . . . Rrrrrrrrrrrr..." :-) - - - - - (Poprrrrrrvé prrrrrrhlédnuto 17.4.2008 na orrrrrriginaldvd, komentátorrrrrrský elaborrrrrrát třicátýčtvrrrrrrtý - 18.4.2008 ;-) ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Kvalitní sci-fi. Efekty sice za tu dobu zestárly, ale působivě natočený příběh a masky to vynahrazují. Děj je na toto zvláštní sci-fi drama hodně bohatý, takže jsem se ani na chvíli nenudil. Navíc Dennis Quaid a Louis Gossett Jr. přesvědčivě zvládají své postavy. Jako malé děcko jsem měl tento film hodně rád a dneska, nejen z nostalgie, tento pocit přetrvává. Jen mě mrzí ten pokažený konec, jinak bych měl čisté svědomí z těch čtyř hvězdiček, které po uvážení dávám. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné novely Barry B. Longyeara. (Hans.)
  • Během úvodní bitvy zobrazuje počítač v Dracově lodi strukturu proteinu. (HellFire)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Reklama

Reklama