Reklama

Reklama

Ove je tvrdohlavý a vznětlivý bručoun, který pohrdá všemi kolem a dává jim to zřetelně najevo. Bývalý předseda družstva vlastníků, kterému nedávno zemřela milovaná žena Sonja, nyní terorizuje sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat v jeho životní rutině nastává s příchodem jeho nových sousedů, mladé pákistánské rodiny, jejíž životní styl se mu zpočátku příčí. Když omylem nabourají autem do Oveho poštovní schránky, spustí tím řetězec nečekaných událostí. (AČFK)

(více)

Recenze (283)

Ravi 

všechny recenze uživatele

Milý film o nepříliš milém člověku, ke kterému si divák hledá celý film cestu. Je to přesně to, co chcete sledovat, když máte nostalgickou náladu, chuť se podívat na něco hezkého, co můžete skutečně prožít, kde se pracuje především s divákem. Severské filmy toto umí. Umí se člověka dotknout a umí ho zaujmout citlivě poctivou filmařinou. V těchto chvílích lituji, že je tak těžké se rozhodnout, když bych chtěl filmu dát 70%. Když ale přihlédnu k celkovému hodnocení, znám hromadu lepších filmů, které jsou hůře hodnocené, a tak se přikláním k 3/5 Něžný film o morousovi, který má velké srdce. ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Čistá dávka severského černého humoru. A Man Called Ove je příběh nevrlého dědy bydlícího v sousedství, v kterém ho nikdo nemá moc rád, přesto je jeho nepostradatelnou součástí. Přes jeho uzavřenost a negativitu si k němu ostatní osadníci nacházejí cestu, především pak Bahar Pars v roli íránské sousedky. Rolf Lassgård je opravdu nevrlý dědek, kterého si oblíbíte. Film nám představí Oveho jako vdovce, který přijde o práci a chce skoncovat se životem. Bohužel pro něj, naštěstí pro diváka ho při jeho pokusech vždy někdo vyruší. Jeho životní příběh film vypráví skrze flashbacky, které jsou trošku citově vyděračské, ale slouží svému účelu, dodat pozadí hlavní postavě a pomáhají divákovi vytvořit si o ní obraz, budiž tedy slzo pudným částem filmu odpuštěno, jsou více než dobře vyváženy jeho humornou stránkou. Na rozdíl od Stoletého staříka nemohu film porovnat s knihou což je možná dobře, protože ač jsem zastánce oddělení těchto dvou medií v mých očích to spíš Stoletému staříkovi uškodilo. Mohl jsem se tak po celých 116 minut příjemně bavit a nezaznamenal jsem žádné větší zaškobrtnutí, děj prostě příjemně plyne a je obohacen spoustou humorných scén, které šikovně využívá ve svůj prospěch ve správných okamžicích. Takhle si představuji severský černý humor v jeho ryzí podobě, nic přestřeleného, ale komorně pohodové comedy-drama. 78% ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Oscars 2017: Filmy jako tyto mám rád. Lehce jsem se bál, že se z toho vrhne nějaké megalomanské hollywoodské vyprávění, které bude protkané nějakými skoro až "sci-fi" prvky. Naštěstí se to vydalo tou cestou, kterou mám shodou okolností rád. Vyprávění nějakého životního příběhu kde je vidět jak se postava mění. V tomto (a velice oblíbeném případě) z nějakého toho bručouna na "hodnou" postavu. Člověk si nemůže pomoci, ale jo... je to v podstatě švédský Gran Torino, ale na jednu stranu mi to vůbec nevadilo. Film byl zasazen se skvělými komediálními prvky, do lehce jiných situacích a především v úplně jiné zemi a to ve Švédsku. Docela mě překvapuje jak se Švédi dokáží odtrhnout od prvků "evropského filmu" a stočili své myšlení trochu víc na západ. To prostředí jsem prostě žral. Celý ten film jsem žral. I když je mi jasné, že nevyhraje, tak pro mne asi nejlepší kandidát na Oscara. Dokonalý film. ()

Kurikmoon 

všechny recenze uživatele

Forever and ever sadlo do scénky parádne. Zatrpknutý Ove to chce skončiť a v spomalenom čase pred smrťou sa mu pred očami mihá jeho minulosť... paráda. Romanťárna a herci- sympatické a silné. Dramatické vložky sa s romanťárnou pekne dopĺňajú. Potlesk. Pozreté za tri dni 2x, čo viac dodať. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Ze severských filmů znám převážně krimi a thrillery. Podívat se tedy na komedii, i když smutnou, byla výzva a vyplatilo se. Moc pěkné a sympatické a když u mě film dokáže vyždímat slzu, tak je to jen plus. ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Příjemná komedie v severském tónu, postupem času navíc i slušný příběh. Hlavní postava je skvěle uvěřitelná a plastická. ()

zsn 

všechny recenze uživatele

A pak, že jsou ti na Severu bez citu. Jsem naprosto emočně vyždímaná. Nádherný příběh o prolnutí generací, o tom, že člověk nemusí být na svět tak sám, byť se tak sebevíc cítí. A o Lásce. Především o té... Nádherný snímek s jedním z nejlepších severských herců - Rolfem Lassgårdem. Jóó nad jejich filmy zkrátka není. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Severské filmy mají vždy vynikající atmosféru i exteriéry a "Muž jménem Ove" nebyl výjimkou. Herecké výkony byly slušné, ale na nějaké velké výkony zde nebyl ani moc prostor. Děj samotný si tak poklidně plyne, vyvíjí se a sem tam je plný smutku, sem tam černé komedie. Bavil mne vývoj všech postav. Ohledně hodnocení jsem byl rozhodnutý pro 4*, ale ta koncovka od "porážky bílých košilí" a záchrany Runeho po titulky byla vynikající. Až jsem měl slzy na krajíčku, což se mi u filmu děje opravdu málokdy... Za toto tu hvězdu přidám a dávám 5z5, ač nejsou nejsilnější. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Protivnej zapšklej dědek a imigrantka. Ti se určitě spřátelí. A vylečí si svoje bolístky. Proč ne. #tobudedojáknakonci (80%) ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Švédska variácia na Gran Torino síce nemá Clinta Eastwooda ani pred, ani za kamerou, no za to má enormne nasratého a k smrti otráveného Rolfa Lassgarda, čo by večne ufrfľaného starca Oveho. Otráveného hlavne zo sveta okolo neho. Zo sveta plného idiotov, bielych košieľ a cudzokrajných aút. Sveta, kde už zdanlivo neplatia žiadne pravidlá a nikto nedokáže vykonávať ani tie najzákladnejšie ľudské činnosti. Musím sa priznať, že aj napriek značnému vekovému rozdielu som sa svojim spôsobom v Ovem našiel. Jeho, na prvý pohľad prehnané reakcie, mi tak neboli natoľko cudzie a nepríjemné akoby sa zo začiatku mohlo zdať. Naviac, keď neskôr lepšie poznáte život a motiváciu hlavného hrdinu, je dosť možné, že si ho ku koncu filmu dosť obľúbite. A citlivejším povahám môže ukvapnúť aj nejaká tá slza. Príjemný a po technicej stránke výborne zvládnutý film. Taká typická "Škandinávia". No a v neposlednom rade som veľmi rád, že Švédi svoje multikulti dobrodružstvo dokázali zakomponovať už aj do filmu. Takímto progresívnym tempom bude o pár rokov vo švédskom filme biely muž len vedľajšia postava... 75 %!! ()

coscarelli 

všechny recenze uživatele

Paradna svedska jazda, krasne vyrozpravana, bez jedineho hlucheho ci slepeho miesta. Strejda "hral" ,respektivne "zil" hlavneho hrdinu s takym nasadenim, ze nebolo mu tazke uverit, mistami posobil dost sugestivne. Farebne svedsky a chladny. Miestami usmevny, smutny, absurdny, myslienkovity, no v neposlednom rade prijemne prekvapivy , a osoleny par zaujimavymi zvratmi. Potesenie je zcela , obavam sa, na mojej strane. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Ždímali mě a ždímali a ještě a zas, ne na 800, ne na 1000, ale na 1400 otáček, takže jsem se vypotácel z kina naprosto emočně zmuchlanej, dezorientovanej a do měkka prohnětenej. Nebylo to od nich úplně fér, ale prostě to řemeslně zvládli dokonale a já na tom nebudu hledat mouchy. ()

Chmur 

všechny recenze uživatele

Smutný film o muži, který to měl v životě setsakramentsky těžké, ale podařilo se mu najít smysl a radost ze života. Je to možná trochu pohádkové. V reálném životě to asi většinou dopadá jinak. Ale o to nejde. Na těchto filmech se cením toho, že podporují člověka v myšlenkách, že se nemáte v životě vzdávat a nikdy neztrácet naději. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Protivný a zapšklý důchodce, kterého vše jen štve a je ke všem nepříjemný. Tak se z počátku příběhu jeví starý Muž jménem Ove. Stereotyp a klasické brblání mu naruší nově přistěhovaná mladá rodina. Ta je všechno, jen ne klidná a spořádaná. Konflikty na sebe nenechají dlouho čekat a divák se může začít bavit... nebo přemýšlet. Mimo komediální rovinu se totiž ještě objeví vzpomínky na mládí hlavního hrdiny a my zjistíme, že se s ním život moc nemazlil. Jeho neustálá zachmuřenost nám začne dávat smysl a dá se alespoň částečně pochopit. Asi neprozradím nic zvláštního, že mladá dobrosrdečná sousedka jej začne lámat a znovu se v něm snaží objevit cit. Jak to dopadne, se už ale podívejte sami. Stojí to za to. Mně se to trefilo do nálady výborně a dal jsem Muži jménem Ove čtyři hvězdy. Určitě se najde někdo, kdo v tom opět uvidím multikulturní propagandu. Sám jsem to tak nebral a v rámci příběhu to nebylo vůbec důležité. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Ove byl samorost jako prase. Jeho pokusy o sebevraždu byly úsměvné v uvozovkách. Postupem času se z morouse vyklubal srdcař jak má být. Film ani na minutu nenudil!!! ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Dalo by sa vytknúť maličké klišé a pradvídateľnosť. No len a by som chcel silou mocou niečo vytýkať. Lebo inak to bolo super. Dobré zahrané, zrežírované, vtipné i vážne. Škandinávia má stále čo ponúknuť. ()

Související novinky

Tom Hanks a švédský hit

Tom Hanks a švédský hit

22.09.2017

Hollywood momentálně neblázní jen po superhrdinech, ale i po předělávkách výrazných evropských filmů. Remake Nedotknutelných s Bryanem Cranstonem už je natočený, Jack Nicholson si zahraje v novém… (více)

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

03.11.2016

Severský filmový klub přináší tradiční přehlídku severské filmové kinematografie již po sedmé. Uvedeny budou filmové novinky, méně známe snímky staršího data výroby a na přání diváků i vybrané tituly… (více)

Reklama

Reklama