Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizního moderátora počasí Phila Connorse (Bill Murray) zastihne cestou do pensylvánského městečka Punxsutawney, kam jede natočit reportáž o každoročních oslavách Hromnic, ohromná sněhová kalamita. Od té chvíle se ocitne lapen v časové smyčce, která ho nutí neustále se probouzet do stejného dne, a to 2. února. Ve svém světě každý den naráží na ty samé lidi, kteří si však neuvědomují, že se Hromnice dokolečka opakují. To mu dává jistou výhodu – může tak zjistit, co žena od muže očekává, a další den se chovat přesně tak, aby na ni udělal dojem. Naštěstí je mu nablízku dívka, na níž to může otestovat. Jmenuje se Rita (Andie MacDowellová), Philova trpělivá produkční, která musí snášet jeho záchvaty vzteku, přehnané požadavky i nevrlou náladu. Philova povaha se postupně mění a on získává Ritiny sympatie. Když se jednou společně probudí, je před nimi nový den... (HBO GO)

(více)

Recenze (933)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Slušná cca 12letá terapie, místy zábavná, místy vážná, místy romantická, místy nemístná, místy poučná (ale jen lehoulilince). Taková časová smyčka by mohla mít pozitivnější dopad než stádo psychiatrů, doporučuji ji na předpis, potíž je v tom, že my obyčejní žijeme život na první dobrou. Z tohoto důvodu máme filmy, že áno? ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nepátrejte po logice, není tam. Přesto je to výtečná komedie s nepřetržitou řadou humorných zápletek a situací, které umožňuje a vytváří základní šťastný nápad, že se jeden den opakuje pořád dokola, ale jen pro jednoho z jeho protagonistů. Samozřejmě všechno stojí a umocňuje se s výtečným Billem Murray. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Tento film stojí a padá na hereckém výkonu Billyho Murraye (jako Phil Connors) a originální zápletce nekonečně se opakujícího dne. Je pěkné, jak je každý den stejný, ale vyvíjí se jinak v závislosti na chování hlavního hrdiny. Počáteční šok a snahu vymanit se z nekonečné smyčky postupně nahrazuje zneužívání této „výhody“ k vlastnímu prospěchu. Když už je postupně dokonale seznámen nejen s prostředím, ale i s lidmi, které se v jeho okolí během opakujícího se dne vyskytují, rozhodne se pokusit získat svou tajnou lásku Ritu. Zjištění, že toho ani při znalosti všech okolností není schopen, ho uvrhává do beznaděje, kdy cynicky zkouší sebevraždy na všechny způsoby. Nakonec uspěje teprve v okamžiku, kdy se nesnaží vylepšovat svět pro sebe, ale zkouší ho vylepšovat pro ostatní. Je to takové skryté poselství filmu. Člověk až žasne, co všechno kolem sebe svým jednáním může (by mohl) ovlivnit, kdyby nezůstával čistě sebestředně sobecky uzavřen sám pro sebe, tak jako na začátku Phil Connors. Příjemná oddechová podívaná s hlubší myšlenkou a šťastným koncem. Asi nejlepší role Billyho Murraye. 83% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Nejde o ztřeštěnou komedii ala Krotitelé duchů, spíš neskutečně nabušenou sondu do nitra jedné cinické a sobecké osobnosti a hlavně famozní herecký koncert z před kamery neslezevšího Billa Murrayho. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Bill Murray, to je pro mne především Ztraceno v překladu... ale Na Hromnice o den více je hned na druhém místě. Ano, ještě před Krotiteli duchů. 8/10 ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

SPOILERŮ plný pokus o interpretaci. Film na téma carpe diem. Mrzutý, nadutý reportér Bill Murray je odsouzen stále dokola prožívat týž zimní den v zapadlém pensylvánském městečku. Po počátečním hněvu se rozhodne vysát z těch dvaceti čtyř hodin bez následků maximum. Odhodí sebekontrolu a užívá si. Nepříjemnému pojišťovákovi dá pěstí, přejí se koblih, vyspí se s fešnou třicátnicí z kavárny. A možná to takhle zkusí mnohokrát… ale nakonec přijde únava. Rád by dostal do postele i nedobytnou, idealistickou produkční, která ho na cestě provází, ale to se mu ani po mnoha pokusech nezdaří. Dospěje daleko, ale naléhání vždy skončí fackou. Následuje deprese, únava, znechucení, pokusy o sebevraždu. Všechno je vyzkoušeno. Pak najednou zlom. Carpe diem neznamená nutně jen den vysát, učinit si z něj potravu, ale naopak: stát se potravou. Murray se naučí být ve správnou chvíli na správném místě a všude drobnými skutky (jak terezičkovské!) sloužit. Začne to tím, že přinese svým spolupracovníkům kafe. Pak smíří rozhádané, zachrání dusícího se, opraví stařenkám píchlou pneumatiku. Naučí se maloměsto zprvu nenáviděné znát a milovat (obojí jde ruku v ruce). Teprve, když se mu stále se opakující 2. únor stane příležitostí k sebeztrácení, přestane se opakovat. Srdce milované získá, až když se přestane soustředit na ni a začne vidět potřeby lidí kolem. Celý film je jakousi hrou na očistec již na tomto světě. A ústředním principem je tu křesťanský paradox ztráty a nalezení. „Kdo svůj život ztratí, ten jej nalezne.“ Neplatí to jen o velkých gestech, ale především o „malých“ každodenních skutcích. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

O tomto filmu se zajímavě zmiňuje Pierre Bayard ve své knize "Jak mluvit o knihách, které jsme nečetli" (česky 2010). Autor se zaměřuje na jedno z rizik plynoucích z nečtení knih, a sice to, kdy hrozí, že ... "nedokážeme získat osobu, do které jsme se zamilovali, protože jsme nečetli její oblíbené knihy." Cituji z knihy: "Na náš milostný život mají vliv především románové postavy: vykreslují nedostupné ideály, kterým se snažíme - většinou bezúspěšně - přizpůsobit ostatní. Milované knihy načrtávají celý svět, který tajně obýváme, a přejeme si, aby v něm náš partner mohl zaujmout místo jako jedna z postav. Sdílet stejnou nebo alespoň společnou četbu s partnerem je jednou z podmínek dobrého milostného porozumění. Z toho pramení potřeba naplnit od začátku vztahu očekávání milované osoby tím, že jí dokážeme blízkost našich vnitřních knihoven... Film "Na hromnice o den více" vytváří za pomoci složitých vyprávěcích prostředků iluzi celistvosti a jasnosti vnitřních knihoven, díky níž spolu mohou dvě bytosti mluvit o svých knihách, a tím sami o sobě, aniž by se v konverzaci z jejich světa něco ztrácelo. Aby mohl nastat skutečný rozhovor o kultuře a následná dokonalá shoda vnitřních knih, musel by ale člověk věnovat čas pečlivému studiu knih, které jeho partnera nejvíce ovlivnily. Použitá metoda by tedy skutečně mohla v situacích, ve kterých chceme někoho okouzlit, přesvědčit druhého, že s ním sdílíme společný kulturní prostor. Tím, že se Phil seznamuje s Ritinou oblíbenou četbou a co možná nejlépe i s jejím osobním světem, pokouší se vytvořit iluzi, že jejich vnitřní knihy jsou identické. Dokonalý milostný vztah by měl možná nakonec skutečně umožňovat přístup k partnerovým nejtajnějším textům." UPDATE 19.4.2020 - Po letech jsem dostal chuť si tuhle klasiku pustit znovu - poté, co jsem nedávno zhlédl snímek Všechno nejhorší, který vykradl ten nápad s opakováním jednoho dne. A musím říct, že mě to hodně bavilo, vážně je to hodně vtipné a v čase to nijak neztrácí na svěžesti. Vadí mi tam asi jen 2 věci: jednak jsem nikdy moc nemusel Billa Murraye a dovedl bych si zde představit někoho lepšího (Andie MacDowell je zde ovšem vrcholně kouzelná), a potom zde taky postrádám vysvětlení, proč se hlavní postavě stále opakuje jeden den. Plus trochu mi přijde, že v prostřední části filmu trochu dojde dech a začne se tam vkrádat lehká nuda. Jinak tomu filmu už asi není co vytknout. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, ale v této komedii jsem se zasmál pouze jednou. U komedie celkem průser, nehledě na to, že všechno zde na mě působilo hodně lacině, režie taky nestála za nic. Chtěl jsem dát odpad, ale nakonec jsem se nad tou kravinou o ničem slitoval. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Prý komedie? Houby s octem. Existenciální drama! A dost drsné, když si tam člověk představí sebe. Jistě, opakování stále téhož dne naskýtá spoustu lákavých možností, že? Můžu smilnit, chlastat nebo jako Phil ukrást sekuriťákům pytel pěněz a pak je rozfofrovat. Jenže: cokoli si koupím, druhý den zase nemám! A tak je to se vším. Navíc, i sebehezčí zážitek pozbývá smysl, když na něj pak člověk nemá s kým vzpomínat. A zasadit strom, postavit dům a vychovat syna, to se jaksi za jeden den stihnout nedá. Ostatně, Phil má problém i jen sbalit holku, do které je zamilovaný. A když už člověku z té časové smyčky hrabe, nastupuje deprese největší. Nejen, že veškeré zážitky (dokonce ani případně páchané zlo) nemají smysl a jsou promptně anulovány, ale i sebevražda je marnost nad marnost. Ano, vyzkoušel to mnohokrát. Od skoku pod náklaďák až po pád z kostelní věže (jestlipak se teď na mě dívá Bůh?) Ne, není úniku. Stejně se zase probudíš do toho samého blbého rána a celé to pachtění odnikud nikam začne nanovo. Brr... U jednoho geniálního způsobu, jak se zabít, ponořený ve vaně s toustovačem v rukou, jsem se sice řehtal jako kůň, ale přitom mě skutečně mrazilo hrůzou – velice nestandardní zážitek! Naštěstí to odlehčili tou červenou knihovnou v závěru, jinak by to byl film opravdu na mašli (na topinkovač :-)  P.S. Závidím všem šťastlivcům, kteří to chápali jako komedii. A mimochodem, ani ta blbá charita by nic neřešila. Ta ubíjející časová smyčka by totiž zrušila i veškeré dobro, co by jen člověk za jediný den stihl napáchat. ()

johnys 

všechny recenze uživatele

Fenomenální Bill Murray hrající jako bůh (ostatně nebyl on v tomto filmu vlastně bůh?) :-) Nádherný příběh s hlubším poselstvím, má nejoblíbenější americká komedie všech dob. I po 20 shlédnutí nacházím jemné Billovo herecké niance a drobnosti, které mne opět dostanou a rozesmějí až do slz. A nad myšlenkou, že i tam, kde to nenávidím, lze nakonec najít štěstí a lásku, mi oči vlhnou opět. Snímek má celou řadu humorných scén vypointovaných k dokonalosti... ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět. Bohužel na komedii málo vtipné. Kdyby alespoň hlavní hrdina prožíval neustále dokola o něco zajímavější den - zkrátka opět jeden ne docela dobře vytěžený námět. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Originální, chytré, vtipné, zábavné.... Nejsem nijakým velkým příznivcem tohoto žánru ( to je ještě hodně jemně řečeno :o) ) , nicméně pokud romantickou komedii, tak v takovémto podání milerád! TOP 3 ( pro mě ) ve svém žánru. Originální myšlenka ( stále se opakujícího dne ) rozvedena opravdu pozoruhodným způsobem. 1 * za Billa Murrayho ( přesně ten typ role šité přesně jemu na míru ) , 1* za nádhernou Andie MacDowell ( tvůrci vynikajícím způsobem vybrali protipól k cynickému Billovi ), 1* za originální, chytrý a v neposlední řadě vtipný scénář, nemůžu jinak ... 1* za sympaťáka sviště Phila :o) a poslední 5 - tou * udílím snímku za ten účinek ( proměnu), kterou u mě vyvolal. Po těžkém víkendu jsem usedal k Tv naprosto vyčerpán s přesvědčením, že max do 20 - ti minut budu " tuhej ", což se samozřejmě nestalo ( ba právě zcela naopak ) a na konci snímku jsem se cítil jako " znovuzrozený " plný sil. Jako nesmírný ŽIVOTABUDIČ působí tento snímek. p.s. 1 nemáte déja vu?............zeptám se v kuchyni :o) p.s.2 píseň I got you Babe je skvělá, melodická...., ale probouzet se při jejím tónu po 250 -é, mám silný pocit, že by se to neobešlo bez tiku na pravém oku a budík by dostával silně zabrat ( stejně jako v případě hlavního hrdiny :o) ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Netradiční romantická komedie s Billem Murrayem v roli moderátora počasí a sladké Andie MacDowell. Párkrát jsem se u ní zasmál, ale skvělý vnitřní pocit, jak bývá u lepších komedií mi nezanechala. Kvalita scénáře docela místy pokulhávala. [6/10] (Columbia) (Technicolor /// Produkce: Trevor Albert /// Scénář: Danny Rubin, Harold Ramis /// Kamera: John Bailey /// Hudba: George Fenton) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

tak toto je pekný príklad IVO - inteligentnej, vtipnej, originálnej komédie . . . moja srdcovka - "Tak vstávat, trempíci . . ." ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Bill Murray ztracen tentokrát v čase a prostoru. Originální nápad bez vysvětlení příčiny (což ji minus především u plytkého a pitomého zakončení). Hrdina rozpuštěn v stereotypně plynoucí peně dní, plajáda reakcí jeho uvězněné psyché (ironický škleb, nihilismus, altruismus, božství, superhrdinství). Reklama na píseň "I got you babe" od Cher. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Neviem, koľký krát bol v tomto prípade použitý model časovej slučky jedného dňa, možno je to vôbec prvý krát. Spomínam to preto, aby si divák, ktorý uvidí film až dnes uvedomil, že Groundhog day neopakuje stokrát videné klišé, ale uvádza ho na "filmový trh". Vymyslieť originálnu zápletku v rámci žánru nie je jednoduché, Ramis a spol. to dokázali. Rovnako nie je jednoduché nájsť pár, medzi ktorým funguje chémia a je schopný splniť kritériá romantickej komédie. Takže si to zhrnieme, ak chcete vidieť najchytrejšie slávne romkomy, doporučujem tento film, Harryho a Sally a 4 svatby. Videné druhý krát: všetko platí, len ma tak napadlo, že po každom dni musel vzniknúť nový paralelný vesmír s vedľajšími postavami, veď oni tiež prežívali stále nový život, len o tom nevedeli. A po každom pokračoval v ňom aj Murray, čiže sa tiež rozmnožoval. Záver je jeho posledná verzia. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pohádka o frajerovi, který se snažil sbalit průměrně pohlednou ženu. Zajímavé na tom je asi pouze to, že mu k tomu bylo dáno neomezené množství pokusů., což bylo příčinou toho, že se tvůrcům občas podařilo navodit v mém obličeji úsměv. Bill Murray pořádně maká, aby své vyvolené mohl zařídit výborný den a dostat jim tam, kam ženy patří, když zrovna nevaří. Do červených čísel komedie jistě patří, ale do nebes bych ji nevynášel. Nevidím to na více než na 2*. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Bill Murray v jendé ze svých nejlepších rolí. Pro mě je to jedinečná klasika a snad i jeden z nejloblíbenějších filmů podobného typu. I přes několik nelogičností vyvstávajících během přemýšlení nad ústředním problémem jsem se hodně bavil. Rozhodně však není nutno brát všechny tyto problémy vážně. Jistě je hlavní výsledný dojem a množství zábavy, kterou mi film poskytnul :) 8/10 ()

Související novinky

Vince Vaughn v těle mladé dívky

Vince Vaughn v těle mladé dívky

31.08.2019

Čas od času se začne chystat film, který má tak bizarní námět, že jej zkrátka nelze ignorovat. Zatím nepojmenovaný snímek od studia Blumhouse je přesně tím případem. Film bude vyprávět příběh… (více)

Na Hromnice o pár projektilů více

Na Hromnice o pár projektilů více

03.06.2012

Joemu Carnahanovi se sice nepovedlo rozběhnout úspěšnou sérii s A-Teamem, ale letošním Mezi vlky dokázal, že jako filmař má co říct a ví, jak to říct. Naposledy jsme o něm psali v souvislosti s… (více)

Reklama

Reklama