Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Středoškolský profesor Trevor Garfield (Samuel L. Jackson) byl před patnácti měsíci napaden vlastním studentem a takřka ubodán k smrti. Útok však přežil a na učitelské povolání nezanevřel. Nyní však nastupuje do nové školy v Los Angeles jako suplující učitel a pozvolna mu dochází, že s narůstající agresivitou mládeže a vlivem gangů tu učitelský sbor nehodlá nic dělat. A tak zatímco se ředitel staví negativně k možnosti rozhodit pár žalob, stává se ze školních tříd bojiště, na kterém Garfield denně bojuje s nejvzpurnějšími studenty... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Učitelské řemeslo může být velmi náročné a deprimující. Obzvlášť pokud učíte dospívající mládež, vzešlou ze společenských vrstev, kde dokazování mužnosti je každodenní nutností a prestiží. Narušování výuky může každý řešit svým vlastním způsobem. Oficiálním kázeňským přestupkem, přehlížením, rezignací, domluvou, příkladem. Nebo za použití drsnějších metod ve stylu oko za oko, zub za zub. Nadšený středoškolský učitel Trevor Garfield (zajímavý Samuel L. Jackson) se nemíní vzdát své profese, kterou považuje za své poslání. Obhajuje svůj prostor profesní, životní i partnerský nápaditě, osobitě a drsně. Učitelka Ellen Henry (Kelly Rowan) přináší romantickou zápletku. Student Cesar Sanchez (Clifton Collins Jr.) představuje největší překážku. Snaží se zachovat své vnímání života, nic jiného nikdy ani nepoznal. Učitel Dave Childress (John Heard) je typem zvrácenosti systému, který nic systémově neřeší, ale pouze zneužívá a využívá. Studentka Rita Martinez (Karina Arroyave) je symbolem víry a naděje, která je okolím srážena ve své snaze, ale s pomocí odolává a vytrvává. Z dalších rolí: ředitel školy Garcia (Tony Plana) a problémoví studenti Benny Chacon (Lobo Sebastian), Stevie Littleton (Jonah Rooney) a Larry Hyland (Jack Kehler). Život může být v určitých kruzích drsný a formuje nás k podobnému chování. Myšlenka filmu je vynikající, leč provedení mě příliš nestrhlo. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne drsny drama. Cekal jsem takovou tu variaci na bandu smejdu, co se polepsi pod vedenim cool ucitele, ale nic takovyho se tady nestane. Studenti jsou az na minimum vyjimek banda tech nejvetsich zmrdu a Samuel si pomalu, ale jiste uvedomuje, ze po dobrym to nepude. A vyvoj filmu je fakt hodne zajimavej a konec je hodne slusnej masakr. Jinak Samuel podava fakt perfektni vykon a vsichni studenti vypadaj skvele prirozene. Mozna obcas to akorat tvurci prehani s tim ukazovanim, jak je system skolstvi spatnej. Trosku mi akorat vadila takova divna, misty psychedelicka kamera, sice to vtahne do deje, ale obcas to pusobilo divne. Hodne dobry 4*. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Mám rád, keď vie film vyvovať emócie, predovšetkým tie negatíve a 187-ička toto dokáže. Neviem, či sa na niektorých amerických školách v pofidérnych štvrtiach chovajú takto študenti (tykanie a nadávanie profesorovi, tvrdá ignorácia, výsmech, strkanie a vyhrážanie sa mu...všetko na katedre školy), alebo to bolo iba exponované; ale toto si to v skutočnosti ani nedokážem predstaviť. Tam nebude fungovať žiadna výchova, iba basa. Nevidím inú lekciu ako tvrdú školu života, veľmi tvrdú. Záporákom máte chuť spraviť niečo oveľa horšie ako činí hlavný hrdina, zaujímavo obsadený Samuelom Jacksonom. Ten sa takmer celý čas chová inteligentne, vie na diváka zapôsobiť, škoda preto záveru, v ktorom sa zachová ako magor. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Kdyby byl Dante Alighieri náš současník a psal svou Božskou komedii dnes, možná by se k popisu některého z kruhů pekla nechal inspirovat na amerických školách pro barevné a sociálně vyloučené. Aspoň tak soudím po zkouknutí tohohle filmu. Pokud se nejednalo o filmovou stylizaci, ale o aspoň částečně reálné zobrazení skutečného stavu tamního státního školství, pak nechápu, že někteří lidé na takovém místě pracují jako učitelé. To bych šel radši třeba mýt nádobí do mekáče. A naopak některým mým "oblíbeným" kantorům z gymplu bych z celého srdce přál aspoň na pár týdnů dostat na supl třídu tak beznadějně tupých, bezostyšně drzých, primitivně agresivních, zkrátka nezvladatelných a nevzdělatelných "dětí", jako byli ti pokérovaní španěláci v pavilonu 86, nebo negři v NYC. Mister G (Samuel L. Jackson v jedné ze svých životních rolí!) ovšem poté, co mu přeteče jeho kýbl nervů, praktikuje chvályhodný způsob, jak se s problémovými fracky vypořádat. Na můj vkus byl ovšem příliš zdrženlivý a umírněný, škoda že nepostupoval ještě radikálněji a ve velkém, když už tak už. No nic... Já osobně si myslím, že scénárista (prý sám učitel) příliš popustil své fantazii uzdu a že americká školní realita tak extrémně vyhrocená být nemůže. Každopádně hodně zajímavý a hustoatmosférický film, který se myslím už po první projekci každému zapíše nadlouho do paměti (nebo i natrvalo, jako mně). ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Další variace tohoto učitelského dramatu, avšak tady to je celkem drsné. Nečekejte film o učiteli, co jde do problémové třídy a získá si srdce žáků. Ne, o to se tady nehraje. Jenže celý ten film je celkem průměrný. Jako ano, finále a nějaké části jsou napínavé, ale jinak je to celkem utahané a dvě hodiny jsou moc. Pravda, je to drsné, je to dost realistické a má to skvěl soundtrack, ale na víc jak 3* to není ani náhodou. Btw, jsem jediný, kdo si všiml, že nejspíš tady bral Magnusek nápady do Bastardů? Některé scény jsou stejné nebo podobné. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (10)

  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo v New Yorku a kalifornskom Los Angeles. (MikaelSVK)
  • Oba rodiče Samuela L. Jacksona jsou učitelé, proto ho role tak zaujala, že ji vzal. (don corleone)

Reklama

Reklama