Reklama

Reklama

Noc oživlých mrtvol

  • Česko Noc živých mrtvýc (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Do kin míří další naprostá klasika jménem Noc oživlých mrtvol. Tenhle film se stal přelomovým a ovlivnil celý další vývoj hororového žánru. Příkladem budiž pojem zombie, jehož celosvětové vnímání se změnilo právě až s Nocí oživlých mrtvol. Do té doby to byl člověk při rituálu Voodoo, pak už nemrtvý dychtící po lidském masu. Příběh sleduje osudy sedmi lidí, kteří najdou útočiště před živými mrtvými na opuštěné farmě. Pak se situace ale zvrtne a přeživší se pustí do sebe vzájemně. Film je i na dnešní dobu hodně syrový a správně nekompromisně děsivý, takže v porovnání s ním vypadají moderní horory trochu pohádkově. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (459)

Lavran 

všechny recenze uživatele

Romero okopíroval leitmotiv z jisté slavné a kultovní knihy, zabalil jej do kabátu survival hororu s potácejícíma se mátohama, odrážející strach z pošahaného Jihu, celé to pojal jako dokument a sám tak zadělal na další legendární kult. BTW: hrůzostrašné televizní přenosy informující o situaci někde "tam venku" jsou zkrátka bezchybné! ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Úžasné horrorové zjevení, které muselo ve své době svým surovým zpracováním řadu diváků šokovat a vylekat, mne osobně dostalo do transu vedle černobílého vizuálu taky výborně rozehranou psychologii postav. Film, který mohl být v roce 1968 leckým brán jako čistokrevní béčkový horror, jsem v roce 2020 vnímal zčásti jako umělecké podobenství. Projevy i původy přeludů se na dlouhou část stávají méně podstatnými, na povrch vyplouvá hra mezilidských vztahů v hraniční situaci. Je potřeba začít tahat za jeden provaz, vzájemně se podporovat, abychom mohli lépe začít bojovat proti přícházejícímu neznámému zlu... přesto drobné slovní neshody vyústí záhy do silné fyzické konfrontace, vedle boje proti zombie netvorům začíná paralelně probíhat i druhý boj mezi lidi vycházející z pouhých odlišných názorů či panující tísně a paniky. Mrazivá, paradoxní a občas svým způsobem i zábavná vyústění nenechají na sebe dlouho čekat... . . . Za naprosto geniální považuju nápad zpracovat fiktivní zombie apokalypsu s prvky vědeckých a publicistických TV reportáží, které skvěle obohacují děj na půdě jedné chaty a taky podtrhují působivý dokumentární styl tohoto horroru, podpořený i precizní kamerou. Scéna s útokem oživlých mrtvol přes díry v zabarikádovaných oknech má v sobě naopak příjemné kouzlo nechtěného vtipu. Ač zdejší obsah uvádí porušení tabu kolem krvavého násilí, chválím stále jistou dávku decentnosti v některých klíčových scénách (např. zcela postačí záběr na holou zeď, kde vidíme jen stín a lítající krev). A samotní zombíci? V rámci svých možností stejní jako lidé: zatímco lidé se v chatě bijí pro obhájení své vlastní pravdy, oni se můžou poprát pouze pro uskutečnění své jediné potřeby: získání vlastní kořisti, ze které se můžou co nejvíce nažrát.... SPOILER: a taky že se poperou... I tento americký nízkorozpočtový horror mi opětovně potvrzuje, jaký rozkvět ve filmu znamenala druhá půlka 60. let. Nadčasová záležitost. [100%] ()

Reklama

ripo 

všechny recenze uživatele

Zo súcitu k statusu legendy zombie horrorov nebudem pridávať na hodnotení .... Úvodné pasáže v dome mi pripomínali, akoby to produkovala Československá televízia, štúdio Ostrava, alebo Košice ... Až som sa bol pozrieť do údajov, či to nie je TV film .... Akoby sa tento film nenatáčal v roku 1968, ale minimálne o 15 rokov skôr. Totálne nudný prostriedok filmu, kde sa akože mali prejavovať charaktery postáv, ma ubíjal. Nič nezmenila ani masová zombie scéna na záver, či posledné výstrely - tie sa hádam dali čakať cca 10 minút vopred. Kvality tomuto filmu neuberám, avšak, pre mňa to bolo sklamanie ... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Zatímco s Cravenovým "vizionářstvím" problém nemám, Romerovi jsem pořád na chuť tak úplně nepřišel. Což je nefér, vím. Jenže tenhle film nejde za svůj námět - vše krom něj je strašně nudné. A vzhledem k tomu, jak námět "zlidověl", už Noci oživlých mrtvol nedokážu věnovat pořádnou pozornost... Asi moje chyba... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Základ Zombie hororů, ale nemá cenu tady z toho kvůli tomu dělat něco extra, protože tomu tak neni. Romero to sice udělal hodně realisticky působící, teda převážně co se těch zombáků týče, což bylo zapříčiněný asi spíš rozpočtem, ale tak nějak zapoměl na nějaký hororový prvky a tak to tak nějak uběhne s tu a tam napínavou atmosférou, ale nějakej extra dojem to prostě nezanechá. 3,5 ()

Galerie (124)

Zajímavosti (121)

  • Pojem "zombie" byl původně používán a znám jako označení pro člověka při jistém rituálu Voodoo, avšak tento snímek celosvětově změnil význam a dnes je jako zombie chápán nemrtvý člověk dychtící po lidském masu. (Zackk)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

17.07.2017

Slovo zombie se poprvé objevilo už na začátku 19. století a ve filmech si nemrtví hledali potravu od 30. let. Pořádné slávy se ale dočkali až v roce 1968, když je George A. Romero představil v… (více)

Romero zpátky ke kořenům

Romero zpátky ke kořenům

25.08.2006

Král zombie hororu George A. Romero, jehož dílo žánr ve všech směrech definuje, pracuje na novém filmu. Fanoušky shnilých sympaťáků zbožňovaný režisér natočí další kapitolu slavné série s názvem… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno