Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký režisér Stuart Rosenberg je u nás známý především jedním ze svých raných filmů, dramatem z vězeňského prostředí Frajer Luke (1967). Snímkem Brubaker se k této tematice po letech opět vrátil. Jeho hrdinou je idealistický ředitel věznice Henry Brubaker, ztělesněný Robertem Redfordem, který přichází zreformovat nechvalně proslulou věznici, v níž bují korupce a vládne násilí a zvůle. Snahy nového ředitele o nápravu však brzy narazí na zájmy místních ctihodných občanů... Snímek, který byl uveden i v československé filmové distribuci, se dočkal nominace na Oscara v kategorii nejlepší scénář. V jedné z rolí se ve filmu objevuje tehdy ještě nepříliš známý Morgan Freeman. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

( POZOR !! OBSAHUJE SPOILERY !! ) "Hele, Brubakere, víš co ?? To je poprvé za patnáct let, co slyším ty kluky se smát !!" Skvostné nadčasové drama dua Rosenberg, Rafelson z vězeňského prostředí s Robertem Redfordem, který je skvělý jako vždy, v hlavní roli nastupujícího ředitele státní věznice Brubakera, který aby poznal skutečné poměry ve svém novém působišti, nechá se tajně zavřít mezi ostatní mukly, přičemž už jen tahle samotná úvodní zápletka, která při první projekci bez předchozích informací dost šokuje, se zdá být, jakkoliv je naivní, dokonalý stavebním kamenem filmu, mě dlouhá léta tak nějak míjelo, slýchal jsem na něj jen slova chvály, která teď, kdy jsem se k němu dostal, musím jen uznale potvrdit.. Geniální a silný snímek zdánlivě vypráví příběh novodobého Sisyfa, člověka, který ve své nekonečné naivitě a neústupnosti touží něco změnit tvrdohlavě bráníc pravdu a spravedlnost v dnešním světě ovládaném mocí peněz, kde nic není černobílé !! Ve světě, kde si každý brání své vlastní zájmy a své koryto, působí Brubaker jako směšná báchorka s absencí úderné pointy, což mu však dodává působivou známku lidskosti a opravdovosti !! Zamrzí snad jen zjednodušený pohled na všechnu tu kriminálnickou verbež, který omlouvajíc ji v zájmu humánnosti a infantilní představy, že v každém musí být něco dobrého, filmu zbytečně podráží nohy, poněkud slabší soundtrack Lala Schifrina a vlastně i ta závěrečná scéna, jakkoliv neuvěřitelnou sílu přes svoji koňskou dávku patetismu v sobě skrývá, protože ta opravdová slepá spravedlnost a pravda, které jsou skutečnými hlavními hrdiny tohoto filmu, neznají přívlastky a nemají s patetismem vůbec nic společného.. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

tradicne spolahlivy a vynikajuci robert redford v ulohe premotivovaneho bojovnika za spravodlivost a reformy v skorumpovanych statnych vazniciach. okrem redforda je to hlavne o zaujimavom namete a vdacnom vazenskom prostredi na ktore sa vo filmoch vzdy dobre pozera. velsmi slubny zaciatok kinematografie rokov osemdesiatych. ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tenhle film, no nikdy jsem o něm moc nevěděla, ale pak jsem si přečetla pár názorů, všechny měly veskrze kladné hodnocení, rozhodla jsem se proto na film kouknout a udělat si názor svůj. Ale rozhodně jsem z toho filmu tak odvařená nebyla. Čekala jsem něco skvělého jako Zelená míle nebo Vykoupení z věznice Shawshank, ale tohle se tomu jen vzdáleně podobalo. Jako příběh nebyl špatný, ale tak nějak mi to připadalo nedotažené a docela nudné. Čekala jsem sondu do duší věznů a podobně a spíše jsem se dočkala popisu hnusného vězení... Dívat se znova asi nebudu, ale mělo to něco do sebe a nebyla to ani katastrofa... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V prvom rade som rád, že sa snímok úspešne vyhol riešeniu otázky rasizmu v nápravnom zariadení. Celkovo na mňa myšlienka filmu pôsobila veľmi príjemne, no na mňa je príliš idealistická nato, aby bola vnímaná ako pravda, ktorá sa dá dosiahnuť. Jednoducho som neuveril, a to je za mňa veľký problém. "Brubaker" ako taký, však smelo odporúčam. Je to dobrý film .. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Režisér slavného Frajera Luka se vydal do vězení pro změnu tentokráte s Redfordem a výsledek je opět výborný. Tentokráte se příběh zaměřuje na ty s puškami a obušky. Redford ztělesňuje postavu, které nelze jinak než fandit, protože jako buldok bourá prostředí korupce, špíny a bezdůvodného lynčování. Wakefield nám ukazuje v prvních okamžicích, jak drsný svět může být. Poslední scéna se neobejde bez slz. Jedna z nejlepších Redfordovek. 85% ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Natočeno dle skutečného příběhu Thomase O. Murtona, který se účastnil natáčení jako technický poradce. (D3VIL)
  • Aby režisér Stuart Rosenberg dosiahol čo najväčšej autenticity, obchádzal kurátorov a úrady práce a hľadal väzňov, ktorí sa práve dostali na slobodu. (classic)
  • Jedná se o první filmování, kterého se jako komparzista zúčastnil Nicolas Cage. Rovněž jde o první film Morgana Freemana (Walter), kde byl v titulcích uveden jako herec. (Kritiq)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama