Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (477)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Scénářomet Radek John vytvořil uvědomělou agitku. Nic proti, fotbal láká i blázny, a to v množstvím větším než malém. Ovšem Ráďa vždycky rád kázal vodu a popíjel cabernet. Začíná to dnes vypadat, že možná není až takový Timur, jak o sobě rád rozprávěl. Své politické eskapády však hodnotí se stylem - no a co? Co? Co je? No tak kurva CO JE, CO JE, COJE COJE COJE....V době uvedení tento počin šokoval oko diváka, zvyklého na z RVHP dorazivší budovatelské skvosty. Při pohledu na herecké výkony osazenstva čoudilky na slovač mě vždy popadne pocit, že se ztotožnili s agresivní sparťanskou smetánkou více, než žádal Smyčec. Že jo, Daníku? Je však zajímavé sledovat polodokument z období, kdy se punkeři a první výhnisky skinhídskýho hnutí v poklidu pobratřili kdekoli, kde bylo pivko. Čůčo. Kořka nebo toulen - cokoliv co otupělo šedivou socialistickou realitu. To až ta Bránická žízeň přinesla radikální sebeuvědomění ultrapravice. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Film už sice letos dosáhl věku největšího z tesařů, ale pořád to v sobě má. Myslím tím tu dokonale zachycenou atmosféru, líbila se mi i pěkná prorežimní anketa v ulicích, která mi trochu připomínala pečlivě připravenou hru na otázky a odpovědi v Aktualitách, ale nejvíc mě zaujalo, že je snímek i po těch třiatřiceti letech stále aktuální. Dneska dokonce možná víc než tehdy. A teď nemluvím o fotbalových "fanoušcích". Spíš o vztazích v rodinách a o "výchově". ()

Reklama

Paldini 

všechny recenze uživatele

Velmi moc mě mrzí, že podobná extempore se dějí i dnes. Jsem velký fanoušek fotbalu konkrétně Baníku Ostrava, což se dalo čekat vzhledem k mému rodnému městu, a na zápasy chodím, a vidím, že s tímto pravým "srdcařským" (je to pro všechny imbecily, kterých je opravdu moc, v uvozovkách)fanouškovstvím je to stejné jako v roce 1987. A je mi z toho někdy dost zle. A nejhorší na tom je, že se snažím přivírat oči. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Když jsem se v Rudém právu dočetl, že chystají do kin film o fotbalových výtržnících, tak jsem si byl jistý tím, že už o něm nikdy neuslyším (osud filmů s kontroverzními tématy). Místo toho se na mě za nějaký čas z plátna valil syrový, dokumentárně laděný film o životě v partě, chlastání, kecech o fotbale a kolektivním (ne)myšlení. Nejlepší jsou prostřihy z výslechů a jejich okamžitá obrazová konfrontace s děním ve vlaku. Ještě dneska mě to dostane svou atmosférou. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má ve svém názvu otázku a tu samou jsem si pokládala taky. Existuje na ni velké množství odpovědí. Ale všichni se shodneme v jednom a to, že by se tohle dít nemělo a je úplně jedno kdo komu fandí. Snímek není pouze poplatný době svého vzniku. Je bohužel velmi aktuální i dnes. Výběr mladých herců se opravdu povedl. Nefandím žádnému fotbalovému manšaftu. Chodím se dívat jednou za čas na vesnický fotbal. Tam to občas připomíná seriál Okresní přebor a to mi vyhovuje. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Ve snímku jsou použity záběry ze skutečných zápasů. Na jednom z nich je ležící hráč, na něhož vulgárně pokřikují sparťanští fanoušci. Oním hráčem byl současný trenér Leoš Kalvoda, který se o svém vystoupení zmínil v jednom z rozhovorů takto: "Jinak já už su mediální hvězda. Jestli jste viděla film Proč?, jak tam skandují -Vyneste to hov.o-, tak to jsem byl já". Tento výrok vyhlásil deník Sport za vítěze ankety TOP 50 hlášek českého fotbalu roku 2014. (Olík)
  • Záverečné zábery sa nakrúcali v pražskej Parížskej ulici a režisér priznal, že keď sa okoloidúci ľudia po nich zvedavo otáčali, hanbil sa a natočil málo detailných záberov potrebných pre prestrihy. Našťastie mu povolili, aby vzal chlapcov na Barrandov a dotočil si veľké detaily ich tvárí. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Pri filmovej rekonštrukcii policajného zásahu v Banskej Bystrici vyťahovali policajti fanúšikov z vlaku a hádzali ich do "Antonov" tak reálne, že chlapci prosili, aby nemuseli scénu opakovať. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno