Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (479)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mně ten film spíš připadal jako nějaká parodie a tady čtu, že je to drama. Ale docela jsem se nasmál. Dejdar s tim svym afro účesem nebo takovej Langmajer jako fotbalový chuligáni jsou opravdu akorát tak k smíchu. Hvězdičky tady dávám spíš kvůli tomu, že mě film několikrát rozesmál (což ale asi nebyl úmysl) a pak za těch pár hlášek. Kdo vám dal právo ty lidi tak urážet? A kdo ti dal právo čumět z vokna, ty krávo? nebo Študente, polib vlajku. Jinak já taky fandim Slavii! ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

V této době jsem se narodil, takže si tyto události zrovna nepamatuji, ale film se zdá být reálnou sondou do života tehdejších "hooligans" neboli chuligánů. Když se na ty stejné herce podívám dnes, je vidět, že tehdy byli mnohem mladší, teď už každému nějaká ta vráska přibyla. Každopádně bych tímhle vlakem jet nechtěl, byli to šílenci. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Český film "Proč?" je natočený podľa šokujúcej skutočnej udalosti, ktorá sa stala v osemdesiatých rokoch minulého storočia v Československej socialistickej republike. Skupina pražských futbalových fanúšikov cestou na ligový zápas do Banskej Bystrice zdemolovala vlakovú súpravu a ohrozovala nezainteresovaných spolucestujúcich. Je to zaujímavá téma. Tiež je to i celkom nápadito spracované. No cítiť z toho aj vplyv totalitného systému, ktorý chcel z tohto procesu urobiť exemplárny príklad. Najviac mi však na tomto snímku vadilo nevhodné herecké obsadenie. Dejdar, Langmajer, Kraus, Potměšil, Suchánek... to sú mi teda za chuligáni. *** ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Hovorí sa, že „Sparta buzerantů parta!" a neviem, čo je na tom pravdy, to už vedia chlapci v šatne, ale tu to bol skutočne samý buzerant. IQ priemer 35, tak asi ako príslušníci našich gavalierov z Belasej šľapky. Len škoda, že drsňácki neboli teda vôbec. Sušienka Langmajer ako nejaký rowdie? Jedine čert Dejdar ako tak vyzeral a samozrejme Landa, hoci až taký priestor nedostal. Zvyšok len frackovia, ktorých by rozprášila aj jednotka určená na zásah proti ušlým čivavám. ()

sud 

všechny recenze uživatele

O fotbalových výtržnících si myslím své. Stejně jako o skinheadech a podobných existencích. Banda rváčů, u kterých skutečná podstata fotbalu hraje druhé housle a hlavní je něco rozbít a dát někomu do držky. Problematikou těchto problémů ze zabývá několik filmů, ale žádný tak, jako "Proč?". Tenhle film není jen a pouze o fotbalových fanoušcích. Tenhle film je o systému, protože ten deformuje fotbalové fandění na bitvu dvou gangů vymaštěnců a slušný člověk se tam bojí vkročit. Bohužel už to asi jiné nebude. 90%. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Škoda na zdemolovaných vagónoch bola 250,000 československých korún. (Raccoon.city)
  • Ve filmu se po dlouhé herecké odmlce objevil v roli právníka u soudu Ladislav Jakim, herecká hvězda z éry české nové vlny. Herectví opustil právě kvůli této profesi. Na plátno se vrátil po 16 letech. (BoredSeal)
  • Při premiéře musely kino hlídat desítky příslušníků VB kvůli anonymnímu telefonátu, který vyhrožoval odpálením bomby v sále v případě uskutečnění projekce. (hot_spot)

Reklama

Reklama