Reklama

Reklama

Říjen 1957. „To" se probouzí a městečko Derry ve státě Maine už nikdy nebude jako dřív. Stephen King vdechl život ztělesnění veškerých dětských fóbií a obav a vystavil sedm dětí zlovolné síle, která na sebe bere nejrůznější podoby včetně klaunské tváře. Děsivý klaun (Tim Curry) žije v městské kanalizaci, odkud se vydává lovit a zabíjet. O mnoho let později se ti, kdo přežili, jako dospělí vrací skoncovat s další vlnou jeho bezuzdného vraždění – už jednou provždy. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (529)

Morien 

všechny recenze uživatele

(Herec "mladý Bill" se ve věku sedmadvaceti let oběsil.) Z jistého úhlu pohledu dětství z lidského života mizí stejně jako se chuligán ztrácí v rozlomeném potrubí. S doširoka otevřenýma krvavýma očima a v záplavě bílého světla. Totiž, chci říct, že většina zážitků, které mě definovaly v počátečních fázích života, byly povahy děsivé a paranormální, ačkoliv o sobě můžu říct, že jsem měla velmi šťastné dětství a že vůči němu nemám téměř žádné výčitky. (Puberta čili dospívání, to už je něco jiného, muhahaha. To za sebou nemám dodnes.) Jisté je to, že tenhle konkrétní pocit s abstraktními konturami ve svých dílech (nejen v TO) adresuje King docela často a velmi působivě (zvláštní místo v srdíčku mám pro Dlouhý pochod). Filmaři ho v téhle adaptaci zachytili s velmi zvláštní osobitostí, hraničící v některých krajnostech se špatností a dobovou zatížeností, ale pro mě je už jen ten fakt, že se někdo zabývá dětmi a hrůzou, nesmírně cenný. Zbělení vlasů, oslepující světlo, řada hrobů, indiferentní dospělí, ach, dětství. "Take my hand and you'll never have to grow up." ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ten bezstarostný chalan z vás vyšumí ako vzduch z pneumatiky a jedného dňa sa pozriete do zrkadla a zistíte, že sa na vás pozerá nejaký dospelý.“ Úryvok som si dovolil opísať z viac ako 1000-stranového románu Stephena Kinga. Bohužiaľ, nič podobné, príjemne melancholicky nostalgické, vo filme nenájdete. Je to televízne béčko, ktoré sa síce za svoju béčkarskosť nehanbí (čo je relatívne sympatické...), ale to jeho béčkarskosť nezmenšuje, skôr naopak. Rozhodne by som videl rád áčkarskú verziu s tomu odpovedajúcim rozpočtom, scenárom a hercami. Hoci sa pokladám za Kingovho fanúšika, To ma nikdy nebavilo. Pár super momentov tam je, nanešťastie sa práve tie do filmu paradoxne neprebojovali (škandalózne sexuálne scény a flashbacky na vyčíňanie klauna naprieč dejinami). Filmová adaptácia je predvídateľná, nepomáhajú jej predpotopné triky (Mesiac, pavúk) ani masky. Čo je však asi najhoršie, tak výkony dospelých sú otrasné. Detské verzie sú na tom o čosi lepšie, pričom práve detskú rovinu hodnotím vyššie (80%), než dospelú (40%). Tá je i kvôli otrasným hercom trápna, často až smiešna. Detská rovina má istý typ kúzla a príjemnú retro atmosféru. Výrazným plusom je Tim Curry ako Pennywise. No i keď je minutáž vskutku robustná, pôsobí príbeh skratkovito a nedostatočne. Viac v mojej recenzii na Studna.net: http://www.studna.net/reviews/471/ ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

na TV produkciu výborná práca, či už po príbehovej stránke, kde dobre ladí rodinný hravý motív s prechodom do tej drsnejšej krvavej stránky, rovnako tak trikovo na úrovni, dobré masky a nechýba slušná dávka napätia, trošku na škodu je ta minutáž, veselo sa mohla spraviť aj kratšia verzia ale ináč spokojnosť /70%/ ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Svět sledovaný dětskýma očima je vzácnost a mezní situace, prožité v dětství, si pamatuješ celý život. Tento svět je kratší, ale o to vnímavější...citově trvalejší, usazující se hluboko ve tvých vzpomínkách. To. Nepojmenované zlo z dětství, vnímané dětmi, kteří ho jako jediní mohou zničit. Nebo ne? Nelze neuznat, že film je skutečně neobvykle zdlouhavý, ovšem celková podstata a atmosféra daného zla, je pro mne zcela dostačující. Nejde o žádný "lekací" horor, zde máme jasně dané základy určité zloby, ať už v myšlenkách a reálných vizích, nebo v lidech samotných. Plynutí děje je výborné, kamera i celková režie se také určitě povedla. TO je zlo, které stojí za zhlédnutí. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Při srovnání s nejnovějším počinem mi tahle verze vychází o něco lepší. Jistě, současná je řemeslně perfektní, na tricích se nešetřilo. Jenže chybí tísnivá a mrazivá atmosféra, patřičné napětí, strach. TV film si vystačil s málem a při tom nabídl alespoň něco z geniální Kingovy knihy. Již úvodní scéna předvede v několika poetických obrazech zmizení holčičky, z něhož mrazí. Prádlo vlající ve větru, škleb, vítr, výkřik a převrácená tříkolka. Také si pečlivěji vybírá scény z knižní verze a méně si oproti předloze vymýšlí. Jistě, z košatého románu by mohl být seriál, proto srovnání s knihou zde téměř není možné. Zlo na sebe bere rozličné podoby, tou nejlepší je samozřejmě klaun. Tim Curry nemá konkurenci a jeho klaun baví i děsí současně. Hodnocení zvedám o jednu hvězdu nahoru. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (44)

  • Ve scéně v čínské restauraci, když hlavní hrdinové rozbalují koláček štěstí, tak v něm má Mike (Tim Reid) nenarozené ptáče. To by se mohlo týkat scény v románu, když napadne mladého Mikea obří pták. (Delock)
  • V knižní předloze jsou dva členové z Klubu smolařů spojeni s postavami z jiných knih Stephena Kinga. Otec Mika Hanlona (Tim ReidMarlon Taylor) sloužil v armádě s Dickem Hallorannem, kuchařem z knihy „Osvícení“. Eddie Kasprack (Dennis ChristopherAdam Faraizl) se mimo jiné kamarádil s mladým Paulem Sheldonem, jenž byl jako dospělý hlavní postavou románu „Misery“. (Rico96)

Související novinky

Kingův horor To konečně míří do kin

Kingův horor To konečně míří do kin

04.07.2016

Hororový román To už se dočkal tříhodinové televizní adaptace, studio Warner Bros. se jej ale od roku 2009 snaží poslat přímo do kin. O režii se chvíli zajímal Guillermo del Toro (Hellboy) a v červnu… (více)

Reklama

Reklama