Reklama

Reklama

Gottwald

(seriál)
Československo, 1986, 8 h 32 min (Minutáž: 84–123 min)

Scénář:

Jaroslav Matějka

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Jiří Štěpnička, Jan Teplý st., Ladislav Lakomý, František Řehák, Ilja Prachař, Jiří Holý, Otakar Brousek st., Vladimír Ráž, Michal Dočolomanský, Václav Mareš, Josef Langmiler (více)
(další profese)

Epizody(5)

Pětidílný seriál podle scénáře Jaroslava Matějky o vůdci československého proletariátu je dramatickou rekonstrukcí života a zápasu dělnické třídy v letech 1928-1948, kdy osobnost K. Gottwalda v čele KSČ dovedla dějinný zápas k vítěznému završení. Seriál byl připraven k 90. výročí narození Klementa Gottwalda, představuje také celou řadu významných postav našich dějin. (woody)

(více)

Recenze (125)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Asi budu za svůj názor vlačen, ale ono je to dobře natočené. Herecké výkony na dobré urovni. Scénaristé vhodně zvolili období, hlavně to utli v roce 1948, takže Klema mohl být čístější než byl. Ale spousta věci v seriálu je podle pravdy. Ono kdyby Klement Gottwald umřel v roce 1939, byla by jeho historická stopa mnohem pozitivnější než je teď. Třeba by jsme si ho pamatovali třeba jako zastánce obrany republiky. A hlavně si myslím, že plno lidí hodnotí osobu a ne kvality seriálu. ()

paascha odpad!

všechny recenze uživatele

Ano, tohle je skutečný suterén kvality, odpadové stoky filmu a televize. Bolševický zločinný režim ve své poslední etapce ještě měl snahu o motivování letargického národa, který dávno přestal věřit pohádkám o osudu a víc než hrdé ideje ho zajímala cena bůčku a kolik zase pukla Slávka. Totální apatii a bezbarvost se ještě snažili súdruhovia rozehnat stokorunou s oblíbeným televizním hrdinou, ale to vedlo jen k ještě většímu rozkladu, protože tím jasně dali najevo, že stovka nejsou žádný prachy, ale jen barevný los. Mimo jiné, nepřípomíná vám to dnešek? Jen desetitisícovka s Vaškem chybí, ale tam se asi čeká, až zakucká naposledy, pravdoláska naše jedna, ehm, že áno? ()

Reklama

SoolenJV odpad!

všechny recenze uživatele

Peklo má reálné obrysy. Mizerně natočená ukázka toho, jak lze manipulovat s historií, z pošahaných bláznů dělat geniální osobnosti a vytvářet lidí schopných neschopné zbabělce. Skutečná "perla" české seriálové tvorby, dnes už díkybohu zapomenutá a nereprízovaná. Chce to hodně trpělivosti se touhle neskutečně ukecanou agitkou prokousat... ()

Krysa SPK odpad!

všechny recenze uživatele

(mega-ultra-odpad) Óda na největší kreaturu a zločince našich dějin. Na masového vraha, pro kterého nebyl problém nechat oběsit i své blízké přátele. Kam se hrabe celá Vávrova válečná trilogie, kam se hrabou všechny stupidity z 50. let, kam se hrabou všechny Okresy na severu, Majorové Zemanové, Mužové na radnici nebo Ženy za pultem. Tohle je ukázka, jak daleko mohla bolševická propaganda dojít. Zvrhlé překrucování dějin už nemohlo být extrémnější. Navíc seriál je i po stránce filmařské nevídaně špatný po všech stránkách. Tady nefunguje vůbec nic (tolik špatných herců v jednom seriálu, aby člověk pohledal). Na to, že dílo vzniklo na objednávku ÚV KSČ, překvapí tragicky levné provedení a Evžen Sokolovský opět předvádí režisérský amatérismus v plné parádě. Tohle je jednoznačné to nejhorší, co mé oko kdy zhlédlo. Gottwald by se měl dostat do multimediální učebnice dějepisu, aby naši potomci viděli, čím bolševici vymývali mozky. PS: Nejvíce zavrženíhodné je prezentování postavy generála Píky jako arcilotra a podrazáka. A to připomínám, že seriál je z roku 1986 - tedy, jak mnozí říkají, z toho hodného komunismu, kdy na Hradě seděl senilní Husák, lidi sbírali céčka a nosili se mrkváče. Nechť je tento seriál důkazem, že léta od roku 1948 AŽ(!) do 1989 byla zločinecká doba pod vedením zločinecké organizace KSČ. ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Úplně stejně jednostrunná tupá sračka jako nedávná Milada. Jediný rozdíl je ten, že tady primitivně pějí ódu na komunistického zločince, zatímco v Miladě se úplně stejnými prostředky snaží popsat život jedné z nejznámějších obětí komunismu. Ve finále to ale vyjde na stejno. Ale pokud se chce člověk pobavit, je Gottwald ideální volba. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (13)

  • Jiřina Švorcová (matka Horáčková) odpovedala po rokoch, ako si spomína na svoju seriálovú rolu: "Tam jsem hrála? Vůbec o tom nemám potuchy. Asi to bylo něco úplně zanedbatelného. Ale s Jirkou Štěpničkou to snad ani nebyl seriál, to byla jednorázovka, ne? Ani nevím, že by to byl seriál." (Raccoon.city)
  • Natáčelo se i na zámku Hrádek u Nechanic. (M.B)
  • Ve scéně, kdy je vyhlášena všeobecná mobilizace a vojáci rukují ke svým útvarům, zpívají za pochodu píseň „U našich kasáren“. (majky19)

Související novinky

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama