Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři víly, Týna, Mína a Vesna přivádějí na královský ples své dvě mladé schovanky, Isabelu a Felicii (L. Krobotová), kterou si král (D. Švehlík) vybere za nevěstu. Ta druhá, Isabela (H. Vagnerová), přísahá pomstu. Kletbu, kterou vyřkne nad kolébkou malé princezny Růženky, naštěstí zmírní moudrá víla Vesna (S. Postlerová). Zrušit ji ale nedokáže. A tak celé království žije v obavách před blížícím se dnem šestnáctých narozenin princezny Růženky (M. Šoposká). Přes všechna důmyslná opatření Isabela svého cíle dosáhne a celé království upadne do hlubokého spánku. Naštěstí existuje kouzlo mocnější než všechna ostatní – láska. Probudit Růženku se vydají dva zachránci: zahradník Janek (D. Volný) a princ Matyáš (M. Slaný)… Filmové a veršované zpracování klasické pohádky vzniklo na zámku Žleby podle scénáře básníka Jiřího Žáčka. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

Jan.S.Harold odpad!

všechny recenze uživatele

Já teda nevím, proč je pod tím Žáček podepsanej. Tyhle verše zněj, jako by je psala manželka režiséra pro mimibazar. Život je smutek i veselí (někdy je člověk v pr***i?). ... Já jsem královský zahradník! A já královský nápadník! ... Zahradník neustále uražen odchází "pryč" - pestrost metafor a rýmů je skutečně nebývalá. Princezna hraje jak po lobotomii (což nic proti, to odpovídá hloubi veršů, které by v mnoha místech co do kvality předčily i virální vánoční esemesky). A pak ty zvláštní efekty... hrad "obrostlý" suchým lipovým větvovím... Dokaž, že jsi pravý muž, a vosekej ho (sponzoroval Mountfield?). Vše šťastně koční v kapli vyzdobené ukrajinskými národními barvami. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Buďme rádi alespoň za to, že to není klasická studiová pohádka, plus bod. Originalita v podobě veršů se taky cení. Nicméně Šípková Růženka je zcela přepracovaná a to není moc výhodou této pohádky. Vždyť dvojice se nemusí ani pořádně prosekat ke své vyvolené, neboť jim pomůže víla, což platí i o závěrečném zlikvidování podvodníka. Mám pocit, že zrovna pohádky, které by měly patřit primárně dětem, se pro nejmenší netočí, nebo se přinejmenším zapomíná na to, že pohádky jsou pro pro ně. Jak ale řekl ve včerejším rozhovoru na TV Prima Z. Troška, dnešní pohádky, ať jsou jakékoli, se točí spíše pro střední a starší generaci diváků. Ty mladší a děti nevyjímaje, zajímají tablety, X-meni, Avengeři a SpongeBob. Smutné, ale je to realita 21. století. Ovšem takto průměrné pohádky na tom nic nezmění. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Verše Jiřího Žáčka mi na této pohádce rozhodně nevadili. Naopak mi v tomto směru přišlo, že jinak dost známý námět obohatily. Na začátku pohádky moji pozornost upoutala hudba, abych postupem času zjistil, že jde o další ze Zelenkových pohádek s hudbou ze "second handu" (nejsem si jistý z jakých všech jiných pohádek byla hudba převzala, ale v závěru jsem rozhodně identifikoval motiv z Nesmrtelné tetu), což mě docela otrávilo. Hudba totiž pro mě představuje v jakémkoliv filmu (i v televizní pohádce) dost důležitou složkou. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Zahradník vypadá jak Hudler. Což ničemu nepomáhá. A Jezdící Ječinka má příšerný vkus na chlapy! He he.... A nyní spolu s W+H - ,,To je ve verších, celý ve verších." ,, Celý? Aha. Tak to JE tragédie" ...... A nad Růženu bych se taky radši moc nenaklápěl. Hezký to není, hrát to neumí, kouká to jako uskřípnuté sele. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

Já si tak strašně přála, aby se mi to líbilo. Mám pohádku o Šípkové Růžence ráda, tak jsem to moc chtěla. Ale to nešlo, ať jsem dělala, co jsem chtěla, to nešlo. To bylo hloupé, tak strašně hloupé. Kdyby to aspoň nebylo ve verších … Ale Jiří Žáček snad nenapsal hloupější verše než tyhle. Ta jedna hvězda je za krásné exteriéry zámku Žleby, což je můj zamilovaný zámek. A ze soucitu s účinkujícími. Jinak jsem byla zoufalá z toho, jak to bylo špatné :o( ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Pohádka byla natočena na zámku Žleby. (rakovnik)
  • Když zahradník Janek kouká klíčovou dírkou, vidí ležet princeznu Růženku v posteli, po otevření dveří ale leží Růženka za dveřmi, takže by ji nemohl vidět. (M.B)

Reklama

Reklama