Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři víly, Týna, Mína a Vesna přivádějí na královský ples své dvě mladé schovanky, Isabelu a Felicii (L. Krobotová), kterou si král (D. Švehlík) vybere za nevěstu. Ta druhá, Isabela (H. Vagnerová), přísahá pomstu. Kletbu, kterou vyřkne nad kolébkou malé princezny Růženky, naštěstí zmírní moudrá víla Vesna (S. Postlerová). Zrušit ji ale nedokáže. A tak celé království žije v obavách před blížícím se dnem šestnáctých narozenin princezny Růženky (M. Šoposká). Přes všechna důmyslná opatření Isabela svého cíle dosáhne a celé království upadne do hlubokého spánku. Naštěstí existuje kouzlo mocnější než všechna ostatní – láska. Probudit Růženku se vydají dva zachránci: zahradník Janek (D. Volný) a princ Matyáš (M. Slaný)… Filmové a veršované zpracování klasické pohádky vzniklo na zámku Žleby podle scénáře básníka Jiřího Žáčka. (Česká televize)

(více)

Recenze (69)

Jan.S.Harold odpad!

všechny recenze uživatele

Já teda nevím, proč je pod tím Žáček podepsanej. Tyhle verše zněj, jako by je psala manželka režiséra pro mimibazar. Život je smutek i veselí (někdy je člověk v pr***i?). ... Já jsem královský zahradník! A já královský nápadník! ... Zahradník neustále uražen odchází "pryč" - pestrost metafor a rýmů je skutečně nebývalá. Princezna hraje jak po lobotomii (což nic proti, to odpovídá hloubi veršů, které by v mnoha místech co do kvality předčily i virální vánoční esemesky). A pak ty zvláštní efekty... hrad "obrostlý" suchým lipovým větvovím... Dokaž, že jsi pravý muž, a vosekej ho (sponzoroval Mountfield?). Vše šťastně koční v kapli vyzdobené ukrajinskými národními barvami. ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Náhodou. Mne sa táto rozprávka páčila. Celkom nápadito boli dialógy zostavené do veršov. Okrem toho ten král bol skvelý. Herci hrali celkom dobre. Páčilo sa mi tam napríklad to, že neboli zvyčajné trápne čarodejné triky. Veľmi milé a pozerateľné. Videla som už aj sto krát horšie rozprávočky, pre túto:55% ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

S výjimkou Davida Švehlíka a občas Postlerové sledovat samá herecká dřeva, kde asi nejvíc přehrává Krobotová. Ta jen dokazuje, že kromě expresivního a přehnaného herectví Dejvického divadla neumí normální roli zahrát. Dialogy ve formě básní občas skřípají až velmi. A celkový scénář je chabý, až hanba. Co v Jak se budí princezny odbudou během pěti minut úvodních titulků, o tom se tady povídá půl hodiny (výběr královny, uražená víla). Šoposká mi přijde na princeznu poněkud vyžilá, ani ostatní ženské herečky to krásou nebo charismatem moc nezachraňují (např. mi přijde, že zlou vílu měla hrát Krobotová a královnu Vagnerová, ale ani tak žádné terno). Triky na úrovni deset let starého filmu. Na závěr trest víly a podvodníka na úrovni škodolibé pomsty osmáků na základce. Kostýmy se neměnily v žádné scéně, asi byl fundus zrovna vyrabovaný. Vážně mizérie. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Zahradník vypadá jak Hudler. Což ničemu nepomáhá. A Jezdící Ječinka má příšerný vkus na chlapy! He he.... A nyní spolu s W+H - ,,To je ve verších, celý ve verších." ,, Celý? Aha. Tak to JE tragédie" ...... A nad Růženu bych se taky radši moc nenaklápěl. Hezký to není, hrát to neumí, kouká to jako uskřípnuté sele. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

"Pomoz mi vybrat ženu, Bože, ať se mnou sdílí trůn i lože." A takových básnických perel najde divák víc. Herecké výkony také zrovna nezaujmou (zahradník je naprosto tragický). Za tuhle pohádku by se měl Zelenka, režisér parádní "Nesmrtelné tety" (jejíž hudbu tento film neskutečně vykrádá), pořádně stydět. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Pohádka byla natočena na zámku Žleby. (rakovnik)
  • Když zahradník Janek kouká klíčovou dírkou, vidí ležet princeznu Růženku v posteli, po otevření dveří ale leží Růženka za dveřmi, takže by ji nemohl vidět. (M.B)

Reklama

Reklama