Reklama

Reklama

Zuřící býk od uznávaného režiséra Martina Scorseseho je životopisným snímkem boxerského šampiona střední váhy Jakea LaMotty, jemuž se během jeho krátkého pobytu na výsluní přezdívalo Býk z Bronxu. První, co se LaMotta v životě naučil, bylo krást a rvát se – být drsnější než ostatní. La Motta, který byl od přírody samotář a nikomu nevěřil, používal svou agresi v boxerském ringu jako prostředek k potlačení svých hluboce zakořeněných obav a emocionálních úzkostí. Jeho odhodlání a zuřivost, díky nimž se z mladého násilníka stal mistr světa ve střední váze, však zůstaly mimo ring neovladatelné. LaMottův vášnivý zápal pro vítězství mu nakonec zničil osobní život a miliony dolarů, které vydělal, promrhal svým nezřízeným životním stylem a pletkami s ženami, jejichž city sahaly jen tam, kde byla jeho peněženka. LaMottu nakonec opustila jeho krásná manželka Vicki, která už měla plné zuby nekonečného fyzického i duševního zneužívání. Dokonce i jeho bratr Joey, který boxera vždycky obdivoval, byl nyní znechucen. A když pak LaMotta přišel o svůj titul, začal se nezadržitelně řítit ke dnu. Ze zápasníka ve špičkové kondici se tak rázem stal odulý vepř, který skončil jako uvaděč striptérek ve špinavém nočním klubu – a nakonec i jako vězeň ve floridském nápravném zařízení. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (687)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Jak hodnotit film, jehož hlavní postava mi nebyla příliš sympatická (nesnáším italské typy) a děj mi nepřišel nějak zvlášť zajímavý - avšak na druhou stranu jehož způsob zpracování, kamera, režie.. mě naprosto uchvátily? První část, ve které jsou ukázky zápasů, mi přišla zajímavější než ta druhá - různé vychytávky v záběrech (např. zaostření na zvlněný horký vzduch nad ringem byla naprostá lahůdka!), větší spád, atp. - avšak na druhou stranu, úplný konec mě opravdu dostal (při závěrečných titulcích jsem měla náběh na slzy, ani pořádně nevím proč...i když...)! Byla jsem si téměř jistá, že za tu úžasně odvedenou řemeslnou práci budu moct dát krásné 4*, ale po tom silném závěru jsem trochu na rozpacích - k 5* schází tak málo... ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Zuřící býk nesporně patří mezi největší perly světového filmu a (společně s Taxikářem) zároveň na absolutní špici bohaté tvorby Martina Scorseseho. Tento černobílý klenot, který zasáhne přímo do srdce, mě již několikrát přesvědčil o svých nebeských kvalitách a zařadil se mezi filmy, ke kterým mám velmi osobní vztah. Tady opravdu nic nechybí ani nepřebývá. Unikátní snímek, brilantní De Niro. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle biografický film zvládnul Scorsese na jedničku. Z celéhu snímku je cítit atmosféra Bronxu a De Nirův La Motta působí opravdu autenticky. La Motta není žádný chytrák, ale je to chlapák, který má svou hlavu a řeší vše po svém. Divák si neví rady, zda La Mottu brát jako kladného, či spíše záporného hrdinu a tento rozpor činí tento film netradiční a unikátní. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Z boxerskych filmov, ktore som videl a na ktore si najrychlejsie spomeniem su Zuriaci byk a Rocky a ak by som mal obe filmy porovnat, tak Zuriaci byk sa mi pacil o trosku viac. Je sice pravda, ze Jake LaMotta bol jeden odporny, ziarlivy clovek, ale vdaka prave jeho agresivnemu chovaniu bol aj film lepsim a zaujimavejsim, pricom Rocky bol naopak dobrak, ale zase jeho rozvlacnost v prvej casti ma nedokazala presvedcit dat mu plny pocet hviezdiciek. Robert De Niro skutocne pribral niekolko kil a vdaka Jakeovej prchkej povahe si De Niro zasluzil svojho druheho Oscara. Toho prveho dostal za ulohu Vita Corleoneho v drame KMOTR 2 / KRSTNY OTEC 2 (1974). Aj Joe Pesci a Cathy Moriarty boli nominovani za najlepsich hercov vo vedlajsich ulohach, avsak väcsie stastie mali v kategorii herec vo vedlajsej ulohe Timothy Hutton za dramu OBYCEJNI LIDE (1980) a herecka vo vedlajsej ulohe Mary Steenburgen v drame MELVIN & HOWARD (1980). Zuriaci byk bol nominovany aj na najlepsi film roka vratane najlepsej rezie Martina Scorseseho, avsak favoritom oscaroveho vecera sa stal uz spominany film OBYCEJNI LIDE, ktory vyhral Oscara za najlepsi film roka vratane rezisera Roberta Redforda... 05.11.2010 _______ Robert De Niro - (Jake La Motta) +++ Joe Pesci - (Joey La Motta) +++ Cathy Moriarty - (Vickie Thailer) +++ Frank Vincent - (Salvy Batts) +++ Nicholas Colasanto - (Tommy Como) +++ Theresa Saldana - (Lenore) +++ Mario Gallo - (Mario) +++ Produkcia: Irwin Winkler +++ Hudba: Jim Henrikson, Pietro Mascagni +++ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Asi nejvelkolepější Scorseseho óda na člověka. Na toho člověka, který přes svoje výjimečné nadaní, přes sílu své osobnosti a bezmeznou vůli, dospěje jen k zdánlivě vyrovnané rezignaci, ale k takové, kterou přijal jenom chvilkově, jenom na čas, pouze, aby se uklidnil a nabral nových sil, přesto však kdesi v něm je již dávno rozhodnuto o tom, že boj skončil, že bylo dopočítáno a ač na zemi je vítězem. Je to až plytké a nicneříkající, psát, že se tu řeší smysl života, ale toto "neosobní" téma je podáno tak lidsky, tak blízce a zkonkretizovaně, že nebudeme odrazeni a osobnost Jakea La Motty nám ve své nejednoznačnosti navždy ulpí v mysli a bude se k nám stále vracet jako noční můra, která nás však má provokovat a vytrhovat z rezignačních a pasivních pozic. Můra, která nás tím, že nás nenechá spát, uzdraví. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (86)

  • Domácí video bylo záměrně barevné ze dvou důvodů – aby se odlišilo od celého filmu, a protože v té době bylo velmi populární používání nové 8mm barevné kamery. (don corleone)
  • Film ponúka úvahu o Jakeovej (De Niro) potlačovanej homosexualite, s ktorou má súvis jeho agresivita. Jake objíma porazeného súpera Cerdana (Louis Raftis), taktiež vyzýva Robinsona (Johnny Barnes), aby ho napadol, resp. v nočnom klube prehlasuje ako pohľadný je jeho najbližší súper – tieto udalosti podporujú takúto interpretáciu. Teda Jakeovo zanietenie pre box a zároveň ľahostajnosť voči blízkym v okolí pramenia z nepriznanej homosexuálnej orientácie. (Biopler)
  • V záverečnom zápase je pomocou hľadiskového záberu zobrazené, ako Jake vidí protivníka. Hľadiskové zábery využívajú spojenie nájazdu kamery a zároveň odjazdu transfokátora, aby sa nadobudol dojem, že ring sa rozlieha do diaľky. S použitím tlmeného predného svetla sa súper v ringu, černoch v čiernobielom vizuále, javí oveľa hrozivejšie. (Biopler)

Související novinky

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (více)

Joker dostane vlastní film

Joker dostane vlastní film

23.08.2017

Studio Warner Bros. na Comic-Conu oznámilo 8 nových přírůstků do svého filmového vesmíru. Teď se ale objevily zprávy, že nepůjde o jediné adaptace comicsů od DC, které nás čekají. Warneři totiž… (více)

Drak přichází... opět

Drak přichází... opět

16.08.2007

Neděste se, tahle novinka není o pokračování Eragona (studio 20th Century Fox o dvojce fantasy zmetku naštěstí mlčí). Je o novodobé verzi klasiky, která udělala z Bruce Leeho mezinárodní hvězdu a… (více)

Reklama

Reklama