Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (969)

Santic 

všechny recenze uživatele

Ne, nemůžu oznámkovat jinak než maximem, jelikož tak brilantní snímek jsem už dlouho neshlédl... Napínavé, smutné, místy úsměvné, nýbrž ke konci až příliš americké... Nicméně, ani přeslazený konec, ani fakt, že bez Toma by byl tento film jako Saturn bez prstence, mě nedonutí ubrat, byť malinko, z hodnocení... TOP10 ()

angyy 

všechny recenze uživatele

Stoprocentně devadesátiprocentní film. Příběh o jednom muži, o samotě, osudu a lásce u kterého jsem se výborně bavil. Tom Hanks dokáže dostat to nejlepší i z jindy dost nevýrazného Wilsona:). Dost jsem se na Trosečníka těšil a on mě nezklamal. 90% Nejlepší scéna : Wilsone nemůžu, promiň. ()

Cortyx 

všechny recenze uživatele

Trosečník alá Robinson Crussoue s tím že místo Pátku si hlavní hrdina na ostrově "ochočí" volejbalový míč. Ale i tak jsem se za celou dobu sledování nenudil a Tom v režii Roberta Zemeckise jen září . ()

Mire 

všechny recenze uživatele

Výborný film. V drvivej väčšine deja sa nič nerozpráva, ale stále sa tam dačo deje :)) Tom Hanks je jednoducho týpek ktorý vie z každej postavy vyžmýkať maximum! ()

Hulkee 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, ke kterému jsem se nedostal v kině, ale úplně normálně v televizi jednoho odpoledne a celkem se na to dalo koukat. Hanks to zahrál dobře a byť Zemmeckis nepatří do TOP10 mých režisérů tentokrát a ještě u Forresta mi celkem sedl. 4 hvězdy za sice nevýrazný ale poctivý film, který si rád znovu pustím. ()

krydy 

všechny recenze uživatele

zvlášní to byl člověk. nevim kde sebral vůli žít několik let. kdyby hned skočil ze skály, tak by to dostalo 5 ()

DragonWife 

všechny recenze uživatele

Úžasný Tom Hanks! Film dlouhý 138 minut a já nešla ani na záchod. Bavil mě každý kousek tohoto filmu. Hezký příběh, který se může každýmu stát, krása přírody a nepřekonatelný Hanks jako trosečník. Nádherně zahraná role, bez zbytečných lidí a komparzu. ()

transbeskyd 

všechny recenze uživatele

One man show Robinsona a Pátka vlastně Wilsona v podání jako vždy skvělého a věrohodného TH. Dramatická scéna ztroskotání skvělá. Škoda, že jinak je to hlavně (anti)reklama na FedEx, a to navíc zatraceně dlouhá,což působí rušivě. ()

kubas369 

všechny recenze uživatele

One man show. Tohle asi dokáže doopravdy zahrát jen Tom Hanks. Jako velký plus tohohle filmu vidím to, že na něj Helen Hunt nepočkala ne všechno musí končit naprostým happyendem ()

haffen 

všechny recenze uživatele

Film bol dobrý, ale natiahnutý a miestami skutočne nudil. Aj keď má svoje kvality, tak si ho nedokážem pozrieť ešte raz. Doteraz mal hodnotenie u mňa 4*, ale po zhliadnutí "Castaway on the moon" musela jedna hviezdička dole. ()

Bigwave 

všechny recenze uživatele

Kdo jiný by mohl zvládnou zahrát takto napsaný film. Film, který je tak tichý a přitom herecky silný. Velký obdiv Hanksovi. ()

Nessos 

všechny recenze uživatele

Snímek, u kterého je zcela zřetelné, že herec dělá film filmem. Hrát tam jiný herec, než Tom Hanks, tak by to bylo bývalo skončilo mnohem hůř. Po druhém shlédnutí zvedám na full. Vynikající snímek o lidské samotě a bezmoci. Všudypřítomná deprese, ale zároveň odhodlání vidět člověka, kterého na světě miluje nejvíc. Skoro mi až slza ukápla. Vynikající OST. ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Nezlomnost lidského ducha i v bezvýchodné situaci. Aneb naděje vždy umírá poslední. Robert Zemeckis, přestože má na kontě i lepší filmy, vede Toma Hankse ve dvou a čtvrt-hodinové one man show, která bere dech. Robinsonovský komplex ostrovní izolace už zažil bezpočet variací, ale žádná z nich tak ostře nekontrastuje s dnešní uspěchanou dobou. Doubou, kdy čas jsou peníze a ztráta několika minut se rovná nenávratnosti astronomických investic. A náhle se dostáváme do prostředí, kde čas je absolutně podružným faktorem. Prostředí, kde měsíc neznamená vůbec nic a roky se počítají jako dny. Proč raději nezvolnit tempo, protože hrozí nebezpečí, že se jednou ohlédneme a zjistíme, že nám život proklouzl mezi prsty. To nikdo nedopusťte! ()

Kubi21 

všechny recenze uživatele

Za Toma a jeho One Man Show, za to co musel podstoupit (přibrat a následně zhubnout a rok chodit zarostlý jak Rumcajs) a za jednu z nejdojemnějších filmových scén (Wilsonééééééééé) dávám s plným vědomím a bez nátlaku plný počet. ()

arkis 

všechny recenze uživatele

Prvé, čo ma na tomto filme upútalo, bolo "božské ticho", z ktorého sa rodia len nutné a autentické ruchy. Žiadne povinné melancholické a dramatické orchestrálne výbuchy, len svišťanie vetra, hukot vĺn a hlas divočiny. Geniálny zvukársky ťah! Aj bez dialógov tento miliónkrát otrepaný stroskotanecký archetyp graduje a vďaka orámovaniu civilizačným chaosom získava nový kontext. Hľadanie pevného dna pod nohami a urputná snaha nestratiť sa v preľudnenom svete ani na ľudoprázdnom ostrove je po Forrestovi Gumpovi ďalším víťazným ťažením režiséra Roberta Zemeckisa a Toma Hanksa, ktorý na svojich bedrách hravo utiahne viac ako dvojhodinový emotívny film, kvôli ktorému neváhal podstúpiť radikálnu odtučňovaciu kúru. ()

Krahulda 

všechny recenze uživatele

Film Trosečník je vskutku vydařený, čemuž nasvědčuje i hodnocení filmu. Jeden z mnoha důvodů, proč je film tak skvělý, je ten, že hlavní role se chopil Tom Hanks, který předvedl opravdu ohromující výkon a který se dokázal perfektně vžít do role trosečníka. Jedním slovem PARÁDA !!! ()

donnovann 

všechny recenze uživatele

Nebyl jsem si úplně jistý, jestli Tom Hanks dokáže utáhnout celý film sám. O to víc jsem byl překvapený, s jakým výkonem zde vystupuje, scénář byste se po pár přečtení naučily "nazpaměť", a stejně vás hlavní postava pouze svými gesty a činy dokáže perfektně vtáhnout na ostrov. Samota je jedna z nejhorších věcí a po nějaké době se můžete ze samoty zbláznit, zde na úkor toho aby se taky malinko zaplnil scénář vytvoří Hanks nám dobře známého Wilsona a tato dvojice funguje skvěle. Jsem rád že film neskončil happyendem jak jsem čekal a proto zasloužené plné hodnocení. ()

Metlak 

všechny recenze uživatele

Pokaždé co tenhle film zapnu nemohu se od něj odtrhnout. Tom Hanks zde ztvárnil trosečníka jak má být. Miluju jeho praní se s ohněm, ale i soucítím když má problémy se zubem. hodně dobře je zde vidět jak člověk pouze sám se sebou těžko žije. A takový Wilson to už je třešnička na dortu. ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama