Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

ainny 

všechny recenze uživatele

Můžu doporučit i tomu, koho válečný filmy neberou. Tohle dílko není jenom o válce, je i o přátelství, o lásce a o chuti k životu. Navíc je chvilkami i prošpikován jemným humorem, který celou tragédii války odlehčí. Kouzelná je scéna, kdy jeden z hrdinů vrátí do života umírajícího kamaráda se slovy: Zkus to ještě jednou a zabiju tě!. :^) ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se těšila, nejspíš ještě více než kvůli obsazení, tak kvůli tématu. Jenže Memphiská kráska jaksi nedokázala mé natěšení naplnit. Nedokázala jsem se do příběhu patřičně ponořit. Od chvíle, kdy hoši vzlétli do akce, se mi začínaly zavírat oči a scény z letounů mi přišly docela zdlouhavé a jaksi nevyužité. Nejspíš je to tím, že když už jsem se nedokázala ponořit do děje a ani postavy mě příliš nezajímaly, tyto letecké scény mi tím spíš přišly nezáživné. Zbytek filmu jsem nedokázala udržet pozornost a pospávala jsem. Prostě mě to nějak nevzalo, a přitom se jedná o velmi kvalitní snímek, ale nějak to prostě nešlo:) "Nemůžu si ani narazit holku, když jsem nezabil nácka." ()

Reklama

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů o letcích za 2.SV, kde se do děje nemíchá romantika a vztahy k ženám. Je to ryzí válečný film. Obsazení nebylo vůbec špatné, ale co mě odradilo od vyššího hodnocení, byla technická stránka filmu, jelikož efekty byly opravdu hodně slabý a to především ve srovnání se staršími leteckými filmy. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Takové trošičku jiné, zvláštní válečné drama o tom, jak se letka Boeingů B-17 vypravila na cestu nad německé Brémy, aby tam zničila jednu továrnu. Memphiská kráska je tedy B-17 – Létající pevnost, jejíž posádka má za úkol splnit 25 misí, aby dokončila svou službu. Nyní má posádka za úkol zničit továrnu na výrobu letadel Focke-Wulf Fw 190 v Brémách. Letecká skvadra je nejprve doprovázena P-51 Mustangy, ale pak zůstanou bombardéry samy, zranitelné proti německé protiletecké obraně a Flakům. Úspěch Krásky by byl v tom, že by se jednalo o první misi, která splnila svůj cíl. Armádní publicista, podplukovník Bruce Derringer chce využít Bellinu slávu k prodeji válečných dluhopisů. Nad Německém mají bombardéry ztráty kvůli Flakům a německým stíhačkám Messerschmidt, a také je zde obrovský mrak, díky kterému nejde dobře vidět na cíl – na továrnu, okolo které se nacházejí školy a civilní objekty. Proto je třeba provést druhý přelet a ten je úspěšný – cíl je zasažen. Po cestě zpátky je posádka Krásky obtěžována německými letadly a radista Danny Daly je těžce zraněn, navíc dojde k požáru jednoho z motorů, a proto musí kapitán Dearborn nařídit ponoření letadla, aby byl motor uhašen. Jsou také zničeny elektrické systémy, a tak je třeba vysunout podvozek ručně. Nakonec to ale dobře dopadne a podplukovník Derringer oslavuje s posádkou Krásky vítězství. No a na konci se dozvíme, kolik letců přišlo během druhé světové války o život, a že tento film je věnován všem letcům, kteří za války sloužili. No, byl to celkem zvláštní film, ať už se jedná o střih, výpravu a také některé scény, a díky tomu mě to úplně nebavilo a dávám jenom 3*. ()

greghouse 

všechny recenze uživatele

Díky tomuhle filmu se B 17 stala mým nejoblíbenějším letadlem druhé světové války :-), ale je to už dávno a přeci jen po přečtení biografie velitele Krásky kapitána Morgana ( ano jako ten rum ;-))koukám na film trochu jinak ale z nostalgie *****. Ten film má super hudbu parádní obsazení a skvělou atmosféru, vidíme zde stísněnost bombardéru podobně jako je vidět omezený prostor v Das Boot. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (16)

  • Ve filmu je poslední misí Memphiské krásky útok na leteckou továrnu v Brémách. Ve skutečnosti byl útok na Brémy její 21. misí a poslední, tedy 25., byl útok na přístav v německém Wilhelmshavenu. Některé zdroje pak uvádí jako poslední cíl ponorkové doky ve francouzském Lorientu, na každý pád však nikoliv Brémy. (Foxhound#1)
  • Do role německých Messerschmittů Bf 109 byly použity jejich španělské verze HA-1112 Buchón, použité například i v Bitvě o Británii z roku 1969. (Foxhound#1)
  • K natáčení byly použity dvě z osmi funkčních B-17 Flying Fortress, které byly v té době k dispozici. Jedna z nich nesla jméno "Sally B". (Foxhound#1)

Reklama

Reklama