Reklama

Reklama

Návštěvníci

(seriál)
  • Západní Německo Die Besucher (více)
Sci-Fi / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 7 h 17 min (Minutáž: 29–30 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Bláha, Josef Dvořák, Dáda Patrasová, Jiří Datel Novotný, Vlastimil Brodský, Viktor Král, Vladimír Menšík, Dagmar Havlová, Eugen Jegorov (více)
(další profese)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Nesmrtelný český sci-fi seriál pro celou rodinu. Píše se rok 2484 a počítač CML (CENTRÁLNÍ MOZEK LIDSTVA) signalizuje neznámé těleso, jehož srážka se Zemí může mít katastrofální následky. Narychlo svolaná Světová rada zvažuje, jak zabránit hrozícímu zániku civilizace. Jisté řešení nabídne akademik Richard, který je specialistou na historii lidstva. Připomene postavu velkého učence 20. století Adama Bernaua, který už jako malý chlapec objevil princip umožňující přesun kontinentů a zaznamenal jej do svých školních sešitů. Jejich nález by bezpochyby zachránil život na ohrožené planetě Zemi. A tak se vědecká expedice v čele s akademikem Richardem vydává na cestu zpátky časem...
Taková je výchozí situace seriálu Návštěvníci, který s humornou nadsázkou konfrontuje náš nedokonalý svět s dokonalostí světa budoucnosti. Popravdě ale tohle srovnání pro nás nedopadá zase tak špatně. Autoři Ota Hofman a Jindřich Polák totiž vidí pokračování lidské existence nikoli v odosobněné a přetechnizované budoucnosti, ale v obyčejném lidském citu, toleranci, zvídavosti a zdravém selském rozumu, který odjakživa posunoval dějiny lidstva tím správným směrem. (Česká televize)

(více)

Recenze (466)

MissJ 

všechny recenze uživatele

Konečně znovuzhlédnuto. Závěrečná znělka je něco neuvěřitelnýho. Nepřekonatelný Josef Bláha (Karas, kde jste to vykrtkoval?), krásná Patrasová, neopomenutelná role Heleny Růžičkové, k tomu vychytávky, jako třeba animovaná čísla epizod (11. díl obzvlášť:), Švankmajerův přínos netřeba zmiňovat, "oprava" CML...no je toho víc, na hlášky už mám založen zvláštní sešit. (Blbe, cos to udělal?...jéžiš, co je to za udělátor, co je to za pitomý dráty tady...nojó, náš Edizón.) ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Na to že se seriál odehrává v době "Star Treku", lidstvo zase tak velký pokrok neudělalo. Respektive představivost Jindřicha Poláka není zdaleka tak bezbřehá, jak se mi kdysi zdálo. Nápadů také není tolik aby zaplnily všech patnáct dílů a tak kvalita občas nepěkně zakolísala.. Myslel jsem si, že bude zábavnost stát na serepetičkách z budoucnosti a ulítlém ději, ale mnohem větší dojem zenechal vynikající Josef Bláha a skvělá hudba Karla Svobody. Zmíním ještě vedlejší rolik Jiřího Kodeta v roli vyčůraného kolotočáře. Na konci mi ho bylo skoro líto. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgických 5* Možná v dnešní době by seriál vypadal naivně, ale tehdy v mém dětství a dospívání mě hodně bavil a užíval jsem si ho, a proto nemůžu dát menší známku. Skvělý mix humoru, sci-fi, kvalitních hereckých výkonů, co si víc děti mohli za komunismu přát ;-) Určitě kultovní seriál. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pokud se řekne české sci-fi, tak mě nenapadne “Ikarie XB 1“, ale Amarouny. Znovuzhlédnutí po drahně letech zvedá navíc hodnocení nekompromisně do plných. Je to neuvěřitelné, ale ono to stále funguje a baví, některé hlášky a komentáře jsou k nezaplacení, některé nápady neurazí ani dnes. A delfíni ve světové radě, či odlišné pojetí sexuality? Tak daleko nešel ani Star Trek. Škoda, že seriál musela zkazit žaloba jisté paní, pro kterou oslovení "Akademik Filip" znamenalo urážku zesnulého manžela a některé dialogy tak musely být předabovány. CML nad tím jen kroutí svou skleněnou krychlí. ()

Elden75 

všechny recenze uživatele

Vynikající seriál, nejen v oblasti sci-fi. Krásná konfrontace lidí z různých časových dob. Kdyby k tomu došlo, přesně takhle bych si to představoval, že by se to mohlo stát. A hláška akademika Filipa, později Richarda: "Hlavně nenápadně!" zlidověla, stejně jako amarouny. A seriál si navíc uchoval i tajemství. Co je to "humidovat" se můžeme jen dohadovat. Podle anglického humidity = vlhkost, by mohlo jít o zvlhnutí... A nemohu zapomenout ani na sexy idol 80. let Dádu, která je v seriálu vidět v celé své kráse. A narozdíl od jiných sci-fi filmů/seriálů si posunutím děje až do roku 2484 uchoval nadčasovost a nikdo nemůže vědět, jak skutečně bude vypadat život v roce 2484, pokud ještě Země bude existovat. Jediné, co seriálu uškodilo, bylo právě předabování scén kvůli prohrané žalobě ČT s vdovou nějakého pana akademika Filipa. Prý jejího manžela seriál zesměšňuje a musí se tedy akademik jmenovat jinak. Josef Bláha už byl v té době vážně nemocen a na hlase je to poznat :-( ()

Galerie (71)

Zajímavosti (78)

  • V posledním 15. díle s názvem "Návrat do budoucnosti" jsou nuceni členové expedice Adam `84 svým vozem krtkovat do tiskárny, aby zde zničili jejich společnou fotografii, která má být zveřejněna v tisku následujícího dne. Jelikož neznají přesnou pozici, jsou nuceni použít periskop, který po vysunutí omylem zvedá nákladní automobil. Pozorný divák si v této scéně může všimnout pomocných lan ukotvených na přední části nákladního vozu pomocí kterých je tento nákladní vůz zvedán. (MartinM)
  • Seriál byl s velkým úspěchem uváděn v Německu pod názvem Die Besucher. Této německé verze se nedotkl problém se soudním sporem kolem jména postavy ztvárněné Josefem Bláhou, a tak zatímco v češtině se akademik jmenuje Jan Richard, v němčině je to stále Rudolf Filip. (Dr. Hawkeye)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama