Reklama

Reklama

Hrabě Monte Christo

(TV film)
  • Velká Británie The Count of Monte-Cristo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý námořník Edmont Dantes se krátce před svatbou s milovanou Mercedes stane obětí zákeřného plánu čtyř mužů a bez vysvětlení skončí ze dne na den v kobce pevnosti d'If daleko od snoubenky, otce i kariéry. Po čtrnácti letech se mu podaří uprchnout a dostat se k ohromnému jmění. Jako hrabě Monte Christo se pln touhy po pomstě vrací... (Filmhouse)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně a bez debat nejpodařenější zpracování Monte Crista, na které zdaleka nemá ani "roztahanější" a nudnější varianta s jinak skvělým hercem Jeanem Marais. Richard Chamberlain měl narozdíl od něj to štěstí, že měl možnost hrát v mnohem lépe provedeném scénáři, který ani na okamžik nenudí, kde nejsou zbytečně dlouhé dialogy a kde se stále něco děje. Chválím autory za věrohodný popis pobytu ve vězení, za "vodní" scénu, kdy se Dantes musí dostat z pytle a také za to, že hlavního herce vhodně upravili z Edmonda Dantese na hraběte Monte Crista, což se v případě varianty se Jeanem Marais nestalo. Přesně takto má vypadat příběh Monte Crista ! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nebuďte príliš milosrdný, pane. Boh vám bude závidieť.“ Keby som mal vybrať jedinú knihu na svete, ktorá by mala prežiť koniec sveta a dožiť sa príletu dobrých mimozemšťanov, do najužšieho výberu by sa dostal Gróf Monte Christo. Dumasova kniha je geniálna. Obsahuje DESIATKY postáv, z nich KAŽDÁ má svoj príbeh a skôr či neskôr nám na KAŽDEJ začne záležať. To je kruté a skvelé zároveň, pretože dobro je vďaka tomu do nemalej miery svinské a zlu sa dá svojím spôsobom porozumieť. Takže nás paradoxne desí, ako hrôzostrašne vychádza tajomnému grófovi jeho detailne naplánovaná pomsta. Tá knižka je krásna a monumentálna. Dumas musel dušu zapredať diablovi, pretože tak dobre písať žiadny človek nemôže. Filmy a knižky o pomste vznikajú dodnes, ale ich matkou je práve Gróf Monte Christo (mnohé sa k nemu otvorene hlásia – SPÁČI). NIKTO (už z čisto logických dôvodov) NEMÔŽE napísať LEPŠÍ príbeh pomsty. Prepáčte za dlhý nefilmový úvod, ale ono to s filmovými adaptáciami tohto gigantického románu (a že ich je) súvisí. Ťažko povedať, ako snímku s Richardom Chamberlainom (tie jeho modré oči by ho museli prezradiť!) prijmú ne-čitatelia. Myslím si, že sa k nej budú trpezlivejšie správať skôr tí, ktorí knižku čítali a filmu mnohé odpustia. Kým „bežný divák“ bude znudene pozerať priemerný príbeh o pomste, znalec knižky sa bude tolerantne usmievať nad zjednodušenou zápletkou. Ale treba povedať, že ak musel scenárista vtesnať stovky strán do dvoch hodín, a to musel, urobil to asi tak dobre, ako sa tá masakra previesť dala. Všetko má logiku, miesto, motiváciu. Lenže napriek silnému hereckému obsadeniu (Pleasence, Curtis) a kvalitnej výprave, môže byť kvalitnou filmovou adaptáciou len 200-minútová verzia (narážam na rôzne televízne mini-série, ktoré som v čase písania týchto riadkov nevidel). Najviac mi prekážala stručnosť – gróf sa musí pomstiť minimálne štyrom ľuďom, no žiadny z nich nie je (vzhľadom na minutáž) dostatočne vykreslený a tak strávi na plátne 10 minút, čo je pre príbeh pomsty, kde zloduchov musíme poznať (iba tak ich môžeme dôveryhodne nenávidieť), zásadný problém. Ale ak to porovnáme s tým humusom, ktorý v roku 2002 vymočil Američan Kevin Reynolds, nie je to úplne beznádjené. DODATOK 2. 4. 2010: Videl som televíznu mini-sériu s Gérardom Depardieuom a nemám slov, napriek tomu pri tejto verzii ponechávam 60%, ale len čo budete mať možnosť vybrať si medzi Chamberlainom a Depardieuom, nerozmýšľajte. ()

Reklama

Gig 

všechny recenze uživatele

Sice tenhlemistrovský kousek má trochu dál k předloze Dumasově, tak se mi moc a to že dost líbí. Věčně sebesama hledající Edmont Dantes, výborné dialogy a ten konec. Páni, to je moje gusto. Edmont nežije, zemřel dávno v pevnosti d'If. Hodně tomu pomáhá původní český dabing s Miroslavem Moravcem. "Mondego! Danglars! Caderouse! Vilfore!" ()

Maras.L 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Pohrobkem, že tento film je dle mého asi nejlepším zpracováním Dumasovy předlohy. Ve srovnání se zpracováním z roku 1955 (s J. Maraisem) nebo z roku 1998 (s G. Depardieuem) vychází tahle verze určitě nejlépe. Když přemýšlím nad důvody, proč je u každého oblíbená jiná verze, vychází mi z toho jediné: každý má rád jinou část příběhu a také každé z těchto tří zpracování se zaměřuje na jiný aspekt. Film z roku 1955 je zaměřený především na první část příběhu a na úpěnlivé snaze o věrnost předloze. Ve zpracování z roku 1975 (a ve velké míře i v té z roku 1998) zase dominuje akt pomsty. Na jedné straně část příběhu, než se Dantes dostane z pevnosti If, je vmáčknuta do cca 20-ti minut. Na straně druhé je podrobná likvidace Dantesových protivníků. Já zjevně patřím do skupiny příznivců druhého z výše jmenovaných filmů, vždy se mi v tomto příběhu mnohem více líbilo osnování plánů na pomstu a pomalé ničení zrádců než sice zajímavý, leč vlastně přímočarý příběh uvěznění a přežití v nelidských podmínkách. ()

Arius 

všechny recenze uživatele

Videl som aj inu, da sa povedat ze aj kvalitnejsiu adaptaciu Grofa Monte Christa, no tento pribeh je vzdy velmi zaujimavy, aj ked ho pozerate viac raz. Zialbohu v ziadnom pripade nemozem vyzdvihnut hercov, okrem Chamberlaina, ktory boli jednoducho neprijatelny, dalsiu kritiku znesiem na niektore rekvizity ktore boli skutocne vadne, aj kamera bola obcas hodna na smetisko, ale co uz, aj vzhladom na rok vyroby davam 4 hviezdy. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Po smrti Abbého nechali dozorcovia jeho celu odomknutú a Dantés tak mohol z cely pokojne ujsť. (Jumar)

Reklama

Reklama