Reklama

Reklama

Pan Smith přichází

  • USA Mr. Smith Goes to Washington
Trailer
USA, 1939, 129 min

Režie:

Frank Capra

Scénář:

Sidney Buchman

Kamera:

Joseph Walker

Hrají:

Jean Arthur, James Stewart, Claude Rains, Edward Arnold, Guy Kibbee, Thomas Mitchell, Eugene Pallette, Beulah Bondi, H.B. Warner, Harry Carey, Astrid Allwyn (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý poctivý senátor Jefferson Smith (James Stewart) odhaluje s pomocí své sekretářky (Jean Arthur) korupci mnoha politiků, a stává se proto velice obávaným bojovníkem proti mocným. Jeho triumf nad předsedou strany, guvernérem a senátorem vrcholí jeho třiadvacetihodinovou řečí v Senátě, v níž pranýřuje jejich machinace.

Frank Capra ve filmu PAN SMITH PŘICHÁZÍ znovu obměňuje své oblíbené téma o vítězství dobra nad zlem a o triumfu venkova nad městem. Americký Kongres marně protestoval proti uvedení tohoto filmu, který se stal velmi populární. (Quentin T.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Som nepríjemne prekvapený a trochu aj znepokojený. Ten pocit, že sa pozerám na škodlivý film ma prenasledoval pri Forest Gumpovi a osobitne pri Sellersovom Bol som pri tom sa zopakoval aj u tohto známeho a dobre hodnoteného Caprovho filmu. Predpokladal som, že uvidím niečo príjemné ako jeho film Stalo sa jednej noci a stal sa takmer opak. Naivný, čiernobiely, rozprávkový film o prosťáčikovi, ktorý dobyl senát nemal byť premietaný mimo USA, pretože iba tam sú schopní stráviť toľko falošnosti a pokrytectva. Jamesovi Stewartovi vďačím za trojhviezdičkové hodnotenie. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Dá sa fandiť postave ktorej jej patriotizmu by ticho závideli všetci hrdinovia Pearl Harboru, Armagedonu a Dňa nezávislost? Dá. Ak je to James Stewart v jednej zo svojich najlepších rolí. V súčasnosti už trochu naivný ale takisto bohužiaľ stále veľmi aktuálny film, ktorého príbeh sa môže odohrávať hocikde. Krásna klasika s niekoľkými fantastickým scénami. Hlavne posledná pol hodina je neuveriteľná 10/10 ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Ten apel na americké vlastenectví a ideály na mě moc nezabral, a proto nedám plný počet. Jinak se ale jedná o skvělý snímek. Skoro mě až mrazilo z toho, když jsem viděl demokracii a svobodu tisku v praxi. Herci byli samozřejmě úžasní, James Stewart jako vždy strhující, ale mě nejvíc bavila postava Jean Arthurové. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Neveril bych, ze neco takoveho napisu chvili po tom, co jsem malem umrel nudou u Lincolna, ale tohle byla naprosto famozni politika! Nikdy nebyl zaznam z US senatu tak strhujici a inspirativni. Mezi Jean Arthur a Jamesem Stewartem to navic krasne jiskri, takze i letma romantika funguje vyborne. Frank Capra byl pro me se svymi nejvetsimi hity doposud silne prehodnocovany, ale tenhle kousek si veskery hype zaslouzi. 9/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jistě tak trochu naivní film, který ale ve svojí poctivosti funguje. Americký patriotismus nemusí být nutně špatný a tady ve svojí snad nejčistší formě zranitelně vystupuje až na povrch. Bylo by snadné ho odsoudit, ale není to vůbec potřeba. Co nefunguje je naprosto useknutý konec, který nedá myšlenkám doznít. A když platí, že konec je nejdůležitější část filmu, stala se ve střižně velká chyba. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (27)

  • Film byl původně plánován jako pokračování filmu Mr. Deeds Goes to Town (1936) s názvem „Mr. Deeds Goes to Washington“ a Gary Cooper si měl zahrát hlavní roli. Avšak Cooper nebyl k dispozici, a tak hlavní role připadla Jamesi Stewartovi, kterého si studio Columbia Pictures vypůjčilo od MGM. (HellFire)
  • Konec filmu byl původně mnohem delší a zahrnoval Smithovu (James Stewart) cestu domů. (Kulmon)
  • Film byl zakázán v nacistickém Německu, fašistické Itálii a falangistickém Španělsku. Podle Franka Capry byl film také v některých evropských zemích předabován – poselství filmu bylo změněno tak, aby odpovídalo oficiální ideologii. V Sovětském svazu byl film uveden do široké distribuce až 8. října 1947. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama