Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V základním táboře pod K2, druhou nejvyšší horou světa, která si vyžádala nejvíc lidských životů, se chystá k výstupu výprava financovaná miliardářem Elliotem Vaughnem. Ten chce akci využít k reklamní kampani na svou leteckou společnost. Do tábora přichází Peter Garrett, který pracuje pro časopis National Geographic a fotografoval nedaleko sněžné leopardy. Ke svému překvapení se v táboře setká se svou sestrou Annie, která sice patří k nejuznávanějším horolezkyním, s bratrem však už tři roky nemluví. Nedokáže mu totiž odpustit, že poslechl otcův rozkaz a odřízl ho z lana, na němž viseli po nehodě dvou horolezců. Další den se Annie vydá s Vaughnem a zkušeným horolezcem Tomem McLarenem k vrcholu. Během cesty se začne zhoršovat počasí a horský vůdce Skip Taylor žádá Vaughna, aby sestoupili zpět do tábora. Ten však odmítne. Počasí ho nakonec přinutí výstup přerušit. Během sestupu strhne prudká bouře lavinu, která srazí část výpravy. Přežije pouze Vaughn, Annie a zraněný Tom, kteří se zřítí do ledové jeskyně, kde je lavina uvězní. Peter okamžitě zorganizuje záchrannou výpravu. Ví, že má pouhých šestatřicet hodin, jinak sestra i ostatní zahynou na vysokohorskou nemoc. (TV Nova)

(více)

Recenze (375)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Toto je film pre bežného diváka z horského prostredia, ktorý sa túto tému snažil podať zaujímavou až priam akčnou formou, no pozornejšiemu divákovi niektoré hlúposti proste neujdú. Ohľadom témy výbušnín sa veľmi nevyznám vo veciach, takže tečúcu výbušninu, ktorá im tam vybuchovala neviem posúdiť, napríklad ohľadom tej topánky. Taktiež by som vedel odpustiť to, že sa nejednalo o K2, či himalájske štíty, ale išlo o krajinu na Novom Zélande, to sa dá zobrať ako zaujímavá kuriozita vzhľadom na to, že ani na vrchol nedošli a film bol o inom. Nedá sa mi však tešiť nad tým, že používali vodcovskú slučku namiesto klasického osmičkového uzla, lebo keby som si to chcel v kolektíve s niekým pozrieť, tak určite nie s horolezcami, či ľuďmi znalými týchto vecí, lebo by ich takéto nedostatky mohli rozptyľovať a mňa by nemuseli brať vážne. Stále je to však o tom istom, že niekto sa niekam vyberie šplhať, niečo sa im pokazí a tak treba niekoho zachrániť, spravidla to býva až príliš nerealistické, lebo v takýchto horách ide bežne takmer každý za seba a záchrany bývajú nemožné. No tu tiež chceli poukázať na to, že kvôli druhým sa treba obetovať, aj keby nás malo zomrieť viac než tých, ktorých ideme zachraňovať a že treba zachrániť aj toho, čo nám napríklad spôsobil smrť niekoho blížneho. To je fajn, no trocha to prehnali s tým odrezávaním sa, pre záchranu iných, navyše bez akejkoľvek sekundy spojenej s oľutovaním zla spraveného v ich živote, za to nám sem šupli moslima, samozrejme hlavné postavy prežili a náš starý "pardál" ako vo väčšine takýchto filmov zomrie. Taktiež ten skok z hory na horu s tými horolezeckými záchytkami mi prišiel šialený až nereálny a to spomínať tie ostatné zachytenia sa a kolísania vo vzduchu, to už by mi prišlo až komické, lebo na tomto asi nepracoval tým so skúsenosťami z hôr, ale skôr s nejakou vyštudovanou školou herectva spojeného s adrenalínom, efektami, akciou pre komerčného diváka hlavného prúdu, ktorému stačí nejaký film s dopredu jasnými zlými a dobrými postavami, kde spravodlivosť nakoniec vyhrá. To s tou nájdenou zamrznutou ženou bol bonus k tomuto naivnému, no najmä predvídateľnému filmu ohľadom toho, čo sa asi stane v nasledujúcej chvíli. Kamera a scenérie fajn, no točiť s rovnakou šablónou film z rôznych prostredí a pritom akoby to bolo stále o tom istom, je skôr na návštevu doktora. Pre mňa povrchný film, kde sa dá sem tam zabaviť, sem tam pokochať, no inak mierna zbytočnosť, kde navyše približne prvá pól hodina za veľa nestála. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Mohl to být akční nářez, ale omezilo se to jen na dvě výborné akční scény. Jedna je hned na začátku a druhá někde uprostřed filmu. Zbytek je dost podivný a nelogický. Některé scény jakoby na sebe ani nenavazovaly a o nějakém napětí nebo dynamice si může režisér Campbell nechat zdát. Film dost zprasil. Obsadit Chrise O´Donnella nebyl rovněž dobrý tah. Do role se nehodil. Pochvalu zaslouží kamera, která vykouzlila několik dobrých záběrů, výše zmíněné dvě akční scény a snesitelný hudební doprovod. Jenže nemíním chválit technickou stránku filmu. Scénář byl hrozný a režie to nijak nevytáhla nahoru. 40% ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Úvodná scéna bola veľmi silná a režisér na to asi išiel pekne zostra, pretože v priebehu filmu nepovoľuje a ide na plný plyn. Nechápem ako niekto môže do hlavnej úlohy obsadiť Ch. O´Donnella, ale ok, prežil som to. Na druhej strane treba pochváliť chlapácku postavu S. Glenna, ale i ostatné obsadnie sa celkom vydarilo. Aby ste si film naozaj užili, musíte trochu vypnúť mozog. Ak sa vám niektoré scény v Cliffhangerovi zdali prehnané, tak tu to vynásobte minimálne krát 2. Adrenalín tu je takmer v každej scéne, natočené sú veľmi zručne, stále sa tu niečo deje a film rozhodne nenudí. Pochváliť treba i hudbu J. N. Howarda, ktorá film výborne poháňa. Chápem, že praví horolezci sa asi chytajú za hlavu, ale ako film jednoducho klape a ja ho mám celkom rád. 80%. ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Rozuměj, není to K2, že? Byla jsem na tom tenkrát v kině. Když hned v úvodní scéně po hned hrozné ztrátě a dramatické hudbě proletěl nahoře orel, který vypadal skoro jako sup s bílou hlavou a řval jako káně, řvala jsem já (smíchy) a vysloužila si tak nenávistné: pšššššt! No pak to focení zvířatek ve sněhu, dramatické odmítání lan, injekce do srdce, zavalení do proláklin, párty v prvním výškovém a já nevim, co všechno. To teda ne. Na jeden film prostě na mě hodně. Hvězda za chlápka starého horala a za ty dva bráchy, co byli aspoň vtipný. ()

hirnlego odpad!

všechny recenze uživatele

K tomuto "výtvoru" cítím ze záhadných důvodů takřka bytostný odpor (možná kvůli postavě Annie, možná kvůli nesympatické herečce samotné a možná i kvůli spoustě trapných scén a - ne, radši po mně nějakou bližší specifikaci nechtějte - prostě...PÍ-ČO-VI-NA), takže jinam než do odpadu ho šoupnout nemůžu... ()

Galerie (48)

Zajímavosti (18)

  • Jako pozadí pro horské scenérie posloužila hora Mt. Cook (3754 m) na Novém Zélandu a její štít taky ve filmu představoval štít K2. Skutečná hora K2 (8611 m), druhá nejvyšší hora světa, se nachází v pohoří Karákoram na hranici Pákistánu a Číny. (džanik)
  • V scéne, kedy sa otec Petra Garretta (Stuart Wilson) odreže v strachu o ich život, sa nemal čoho báť. Všetky frendy (istenie, na ktorom viseli) majú podľa normy udržať v ťahu 2,2 tony. V konečnom dôsledku by však toto istenie pri tak veľkom páde dvoch ľudí nevydržalo za žiadnych okolností a zabili by sa všetci. (Jumar)
  • Jméno Montgomeryho Wicka je odkazem na Thomase Montgomerieho a Jima Wickwirea. Montgomerie objevil K2 a Jim Wickwire byl prvním Američanem na jejím vrcholu (1978). Wickwire, podobně jako Wick ve filmu, přišel na hoře taky o několik prstů. (džanik)

Reklama

Reklama