Reklama

Reklama

Třetí patro

(seriál)
Československo, 1985, 6 h 38 min (Minutáž: 61–71 min)

Režie:

Karel Smyczek

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Kristian Hynek

Hudba:

Zdeněk John

Hrají:

Lukáš Vaculík, František Husák, Miroslav Zounar, Michal Suchánek, Jiří Langmajer, Jan Potměšil, František Němec, Markéta Fišerová, Blanka Bohdanová, Josef Somr, Evelyna Steimarová, Michal Dlouhý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Martin Brázda se vrací z vojny. Jeho dívka Hanka asi čekala, že se teď konečně vezmou, ale Martin se ženěním nijak nespěchá. Nastupuje jako mistr v Praze, v učilišti, kde se sám před lety vyučil. Začátek je trochu tvrdý, ředitel Beran mu svěří třeťáky, postrach učiliště. Martin se seznamuje s Vojtou, který už chodí na melouchy k atraktivní paní Mádlové, s Jakubem, který má konflikty s otcem, získá dokonce důvěru Mikyho Kadlece, vůdce party. Martin ho pustí na den domů, protože Miky tvrdí, že má problémy s rodiči. Místo toho však Miky jede za holkou a na Jakubově mopedu ho podnapilého chytí silniční kontrola (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

javlapippi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Remeselníci, učilištia a internáty nie sú už v dnešnej dobe natoľko mediálne zaujímavé aby sa  im dostalo pozornosti vo filme, o celom seriáli ani nehovoriac. Je to škoda, pretože by som celkom rád porovnal dnešné poňatie s týmto z polovice 80. rokov. V ňom sledujeme osudy mladého majstra odborného výcviku nastúpivšieho do učilišťa, kde sa pred pár rokmi sám vyučil. Samotní učni, ktorých často hrajú dnes uznávaní bardi ako mladé uchá, nie sú nijako zvlášť idealizovaní, nechýba šikana, protekcia, nezhody pedagogické, rodinné, partnerské a podobné radosti. Ako úplne realistický by som ho nevidel, ale v rámci dobových možností sa priblížil skutočnosti asi najviac ako sa dalo a režisér o dva roky s osvedčenými mladými hercami ešte pritvrdil vo filme Proč?. Každopádne mi seriál prišiel zaujímavý a viac som sa rozpísal v komentároch k jednotlivým epizódam. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Učňovský mistr a jeho trable jak ve škole, tak životní. Pěkně zfilmovaný seriál, který při reprízách rád sleduji. Chování Lukáše Vaculíka jako mistra mě ale někdy rozčiluje (především jak se montuje do soukromých životů svých svěřenců), stejně tak jako chování jeho učňů, parádně podaných především "Viki Cabadajem" či Janem Potměšilem. Také řešení problémů v kolektivu učňů bylo ukázkově špatné, byť s dobrým koncem. Hodně soudruhů v oslovení, málo propagandy. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál z osmdesátých let lehce evokuje vzpomínky na Sněženky a machry. Možná je to díky osazenstvu učňáku, kde ti největší grálové jsou zase Duchoslav se Suchánkem. Vaculík tu naštěstí nedělá taxikáře v mokasínách a s Italem Tofife neprolézá pražské bary. Celkem se mi tu jeho herectví líbilo i jeho filmový vztah s Markétou Fišerovou na chmelu. Každá z postav učňů má docela promyšlený příběh a seriál je i po letech koukatelný i když punc doby si soudruzi nese. * * * ()

sud 

všechny recenze uživatele

Příjemný seriál od Karla Smyczka. Mládežníky ze "Sněženek a machrů" nechal ještě jednou zahrát a k nim obsadil Lukáše Vaculíka, který zde hraje lépe než kdy jindy (a to nemyslím že by byl špatný herec, průměr). Když si odmyslíte ty soudruhy, osudy učňovského mistra a jeho učňů by se mohly odehrát i dnes. ()

consuela1 

všechny recenze uživatele

Dnes bych se na tento seriál podívala hlavně z nostalgie...Závažnější nedostatky postrádá, avšak bohužel postrádá rovněž cosi, co by diváka přinutilo týden co týden nedočkavě vyhlížet pokračování. Jednotlivé postavy nejsou bez zajímavosti- jejich osudy se nezřídka vyvíjí zajímavě a bez obvyklých klišé. Na dobu vzniku je seriál i odvážně otevřenou výpovědí o mládeži. A zejména mladí herci (Langmajer, Potměšil...) dávali tušit svou velkou hereckou budoucnost... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (39)

  • Ljuba Krbová (Eva Mádlová) a Jan Potměšil (Vojta Král) sa pri natáčaní scény, kedy Eva umýva chrbát vo vani svojmu milencovi Vojtovi, veľmi hanbili. Našťastie tu bol režisér, ktorý to vie nielen s detskými hercami, ale aj s tými dospelými. (Raccoon.city)
  • Ve druhém díle jde Vaculík do kina se svojí vyvolenou na film Brubaker. (bo.rec)
  • Povolanie otca Jakuba Slámu (Jiří Langmajer), ktorého stvárnil Josef Somr, prečíta jeho majster Brázda (Lukáš Vaculík) z jeho identifikačnej karty ako vedúci účtovník, ale v kolónke zamestnanie otca pôvodné aj súčasné je viditeľne napísané masér. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

03.10.2021

Ve věku 91 let zemřela herečka a malířka Blanka Bohdanová. Již jako malá chodila do baletu a v dětských rolích vystupovala na jevišti v rodné Plzni. Po studiu na obchodní škole vystudovala brněnskou… (více)

Reklama

Reklama