Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ona to vlastně u těch pétépáků byla docela sranda. Vojáci se smáli gumám do obličeje (včetně generála Čepičky), nic nedělali, jenom se tak poflakovali, občas gumám nějakou slepici sežrali. Takovou vojnu by si přál každý z nás. Taky se vám na tom něco nepozdává? Odpad nedávám jen proto, že v té přihrádce je příliš velký přetlak dalších "seriálů". A i když jsem nechal hvězdičku, tento k nim patří taky. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní, že se seriál očividně chce lépe vyrovnat s knižní předlohou, než jeho filmový bratříček, ale činí tak natolik křečovitým způsobem, až se seriál stává nestravitelným. Projekt si vzal režijně na starost ostřílený matador Juraj Herz, ale předvedl se v tom nejhorším světle. Ve své slabé chvilce si k ruce přizval velmi slibné herecké obsazení, ale to se zcela míjí s Herzovým pojetím, a gagy, které tu jsou, působí až ochotnickým dojmem. Omylem bylo i obsazení Radka Holuba do role Kefalína. Ten je natolik nevýrazný a upozaděný, až místo toho, aby film táhl, tak ho táhne ke dnu. Andrej Hryc v roli Terazkyho se mně také vůbec nelíbil. Pravda, hraje svého majora více autenticky, než jeho filmový předchůdce Landovský, ale mně se mnohem více líbilo právě Landovského pojetí. Seriál ve srovnání s filmovým zpracováním Baronů naprosto neobstojí, a ve srovnání s knižní předlohou je to volný propad do temnot. 20% ()

Reklama

JBMAVERICK 

všechny recenze uživatele

Jak to tady tak vypadá, budu trošku za rebela, ale za mě jednoznačně lepší než film. Jenom Kefalín mi to dost pokazil, jeho rádoby švejkování bylo především blbý a jeho role zbytečná. Proto nedám tu pátou hvězdu... a to už by tady stejně bylo politicky nepřípustný. Takže za mě silný 4 hvězdy a nechápu jak ti, co četli knížku můžou upřednostnit film před tímhle seriálem.. Dobrý kohůt Terazky je tady o 200% lepší a snad i o trochu lepší než v knížce, a Kaiser, Polívka, Liška.... No možná mi to tímhle protikomentářem moc politicky nemyslí, ale seriál za to stojí! ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl poprvý, nelíbilo se mi to, podruhý taky ne. Pořád jsem to tehdy srovnával s vyvedenou filmovou verzí. S odstupem času jsem se jedním okem podíval na pár dílů znovu a když už mám odstup od filmu, který jsem naposledy viděl tak před 10 lety, musím uznat, že je v tom ten Švandrlík přítomný, postavy jsou celkem věrné knižní předloze a zatímco postavy vojáků se moc nevyvedly (až na Šternberka a Vatu) a zvlášť velkým krokem vedle je přehrávající a blbečkovsky švejkující Holub - Kefalín, tak postavy bafuňářů se vyvedly výborně a třeba Hryc a Jandák jsou vyloženě geniální. Jen tak pro zábavu bych na to už asi nekoukal, ale přes oběd, když se člověk cpe u kompu a chce na něco zírat, tak to ujde. ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

..."WTF??!!!?" řekl jsem si po shlédnutí prvního dílu tohoto seriálu...ačkoliv jméno režiséra i hereckých představitelů slibovalo přinejmenším stejnou úroveň jako filmové zpracování zkraje 90-tých let (které nebylo nic moc,avšak neurazilo), ale prišlo hluboké rozčarování:-( Zejména Radek Holub v roli vojína Kefalína byl naprosto mimo (patrně mu někdo zapoměl říct že se natáčí Černí baroni a ne nové zpracování Švejka).Kromě něj to už celkem ušlo a když sem si zvykl na tu atmosféru a přijal mylný fakt, že sloužit v padesátých letech na vojně u pomocných vojenských praporů byla děsná švanda, taxem se i občas zasmál.I tak se však jedná o jedno z největších zklamání české seriálové scény,protože jsem čekal opravdu hodně a dostal sakra málo.Juraj Herz se asi zbláznil, protože ON prostě nemohl takovou slátaninu s jasnou hlavou natočit. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Ve vojenském mundúru se npr. Pecháček (Petr Rychlý) představil v tomto seriálu již podruhé. Poprvé to bylo v seriálu z roku 1988 Chlapci a chlapi, kde ztvárnil roli svobodníka Kloučka. (majky19)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama