Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Willard (Martin Sheen) si během služby ve Vietnamu získal pověst vynikajícího vojáka. Je pověřen důležitou misí: musí v džungli najít a zlikvidovat amerického plukovníka Waltera E. Kurtze (Marlon Brando), který dezertoval a vede v čele oddaných domorodců soukromou válku proti Vietnamcům i proti Američanům. Cestou proti proudu Mekongu na hlídkovém člunu Willard se svými muži poznávají nejpodivnější a nejrůznější aspekty válečného pekla. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (1 184)

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Ten film je tak obsáhlý a hluboký, že s každou další projekcí máte šanci objevit nová pojítka a symboly, které vám předtím mohly uniknout. Ten film je tak komplexní, že dojem z něj se konstantně zlepšuje (sám jsem úplně prozřel až napodruhé). Ten film je tak nadčasový, že nemá šanci nikdy myšlenkově (podobně jako Odysea) a ani technicky zastarat (důkazem budiž kamarádův podiv, když zjistil, že Apokalypsa skutečně není z jednadvacátého století). Ten film je tak odzbrojující, že ani na jednu z těch 202 minut nenudí. A jeho hlavní devíza? Těžko říct, ale jako celek v podání Coppolovy melancholické režie v naprosté symbióze s hypnotickou hudbou to působí jako - pozor, klišé - film z jiného světa. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Apokalypsa je nadherne depresivny, existencionalny film od rezisera Francisa Ford Coppolu /Kmotr 1,2 ...../. Jeho krasa spociva v tom, ze vojnove zlo, ktore je vo filme pritomne, priamo nevidime /boje, prestrelky ...../ ale je vo filme pritomne. Film je o sialenstve, ktore caka na kazdeho vojaka vo Vietname skor ci neskor, dalej o hodnotach prevratenych naopak. je to zobrazenie vojnoveho sialenstva, rozvratu a vojnoveho pekla v cistej, nefalsovanej podobe. Musim vysoko vyzdvihnut hlavnych hercov Sheena, DuValla ale hlavne mojho oblubenca Marlona Brando /Tramvaj do Stanice Touha, the Chase, Kmotr 1/, na ktoreho sa vo filme musi cakat 150 minut a ktory vsetkych suverenne zatienil. Film je este k tomu aj vysperkovany realne posobiacimi dialogmi ..... Nadhera : 100 % ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Nejlepší je hudba od The Doors v úvodní sekvenci. Robert Duvall jako plukovník magor se mi taky líbil. Jinak je to dost dlouhé a konec je na mě moc rozvláčný. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Coppola je génius, který dokázal Apokalypsou něco co nemá obdoby. .. Je to depresivní snímek už od začátku, a stále se stupňuje, načež vyvrcholí neuvěřitelným závěrem! .. Fascinující cesta za poznáním, kterou by si měl každý projít, pochopit a hlavně procítit. .... HODNOCENÍ: 97% (5*) ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

film absurdní jako válka sama...hodně těžký a hypnotické stavy vyvolávající fim,který je v redux verzi možná až zbytečně dlouhý.Těch hluchých míst,kdy se nic moc neděje je poměrně hodně,ale na druhou stranu jsou vykoupeny naprosto fasinujícími a dechberoucími chvílemi,kdy jsem zůstaval pouze koukat s otevřenou pusou.Martin Sheen podal výbroný výkon,nicméně na relativně minimálním prostoru ho zastiňují jak Marlon Brando,tak Robert Duvall.Je určitě nutné vidět víckrát a být připraven na to co přijde,ale v brzké době to určitě nebude...80% ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Wow, jak by řekl američan. Pořád přemýšlím o tom, co by se mnou udělala válka. Na výběr mám v tomto filmu nepřeberné množství charakterů. Navíc si říkám, kolik by stál takový film dnes. Zážitek... ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

Dokonala ukazka toho, ako si americania predstavuju umenie a paradoxne, niekedy sa aj tieto predstavy trafia do skutocneho umenia. ()

WoWoW 

všechny recenze uživatele

Právě jsem viděl 202 minut čistého zoufalství a naprostého šílenství. Myslím, že vietnamská válka byla přesně taková. Udělala ze spousty lidí šílence a to jak v dobrém, tak i zlém. Z počátku mě vyděsila délka filmu, ale stejně jako třeba u Kmotra dokázal Coppola udržet moje oči neustále připravené na to, co se bude dít. Je to strhující film. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Říkejte si, co chcete, ale tohle je nadčasový film, jenž stejně jako v roce 1979, dokáže oslovit i současné divácké spektrum. Neskutečné, co Coppola Apokalypsou dokázal. Obzvláště, pokud vezmeme v potaz, o jaké peklo se jednalo za kamerou. Geniální film, jenž skutečně musíte vidět, než zemřete. Má v sobě naprosto vše a ani sekunda není slabá. Krom Coppoly a herců musím pochválit i kameramana Vittoria Storaroa, jenž natočil jedny z nejúchvatnějších záběrů, co jsem kdy u filmu (zvláště válečného) viděl. Pastva prostě pro oko i ucho a já nechal kdesi všední starosti za hlavou. Skvěle jsem splynul s dějem, a to jsem si vychutnával prodlouženou (196 minutovou) verzi. Obrovský palec nahoru! 90% ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Film, kterému bez výčitek odpustíte všechny filmové chyby. Celým filmem se vleče dusná a tíživá atmosféra, které se nezbavíte a cítíte ji, i když jsou na obrazovce vidět ,,lepší a světlejší'' události. Brando, přestože se ve film objeví pouze na krátkou dobu, dokázal perfektně zahrát silnou a působivou osobu. Z Apokalypsy vidíte, jak je válka hrozná a můžete být rádi, pokud ji nezažijete. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Martin Sheen se zde vydává na vyhlídkovou jízdu po všech tvářích šílenosti, jeho cesta je absolutní očistec až do samotného konce filmu, a ani tam neskončí. Jeden z nejlepších filmů (pokud ne ten úplně nejlepší) o nesmyslnosti války a zrůdnosti politiky kolem ní, o vypatlanosti vojáků plnících vypatlané rozkazy. Když si tak čtu zajímavosti, i samotné natáčení byl očistec pro všechny členy štábu od FFC až po poslední uklízečku. Hutný film těžký ke strávení, ale tak už to při sundání růžových brýlí bývá. ()

ad 

všechny recenze uživatele

Jéje, tak tohle budu ještě nějaký ten pátek rozdýchávat! Bezpochyby nejlepší válečný film s vynikajícími hereckými výkony všech zůčastněných (včetně budoucího Morfea Larryho Fishburna) VELMI depresivním scénářem a jeho ještě depresivnějším zobrazením. Plné pamětihodných hlášek + skvěle použitá moje oblíbená The End od Doors... Co víc si přát? Snad jen aby Redux verze neměla těch 194 min... Ale co, berete to tak, že máte nějakých 40 min. navíc. ()

Silverluv 

všechny recenze uživatele

Coppolova vynikající válečná "boat" movie. Pro mne prakticky nejvydařenější válečné drama, jaké jsem měl zatím možnost vidět. Film působí jako novodobá "odyssea" osamělého muže (Martin Sheen), který na cestě za svým cílem naráží na všemožné bizarní postavy, situace a lokace. Ať už je to šílený surfař Kilgore v podaní Roberta Duvalla, skupina francouzských vlasteneckých "kolonistů", nevydařené playboy show a následné setkání s modelkami, skutečně bizarní noční scéna u "Du-Long Bridge" a další. To všechno prostupuje vtíravá, až nepříjemně jednoduchá hudba, přesně zapadající do prostředí vietnamského chaosu. Povedený scénář, dialogy i kamera. Nemám co vytknout. ()

exitak 

všechny recenze uživatele

Začátek dobrý, postupně si drží film svou úroveň ale začíná trochu nudit furt tím samým. Neustálé duchaplné žvásty o ledasčem u mě moc na úrodnou půdu nepadly. Ovšem finálová půl hodinka je opravdu zlatý hřeb, tam už se toho ani tolik nenamluví, pomalé pohledy na zdrogované, psychycky zničené vojáky a domorodce, hrozný chaos a do toho občas nějaká filozofická větička pro správné vyvolání deprese. Měl sem chuť spáchat u obrazovky sebevraždu z nudy a beznaděje ale to asi nebyl režíséruv cíl nebo ano? :) (bohužel sem viděl D.C. - 200min.) Asi bych hodnotil méně než nakonec dávám, nebýt tak fantasticky kouzelných záběru kamery a výtečné hudby. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

MASO! Kolega messiah v komentáři píše, že tohle není válečný film, ale film o válce. Já to ještě možná trochu zobecním - Apokalypsa je válka. A to prosím v celém filmu je jediná pořádná válečná scéna....Samozřejmě, jsem zoban, který se ani nedočkal odvedení, co tu teda povídám o válce, ale člověk přeci jen z těch knížek a dokumentů něco ví....Okamžitě od počátku filmu vámi prostoupí emoce, které sebou válka jednoduše nese a na které, jak mi přijde, dnešní rádobymilitaristé, vůbec nemyslí - trauma, paranoia, šílenství, strach, záchvaty zuřivosti a bláznivého smíchu, odhodlání i deprese...tohle všechno dostal Coppola do svého filmu a zobrazil tak sugestivně, že to chtě nechtě musíte prožívat i vy. Samotná dějová linka je jednoduchá a někdo ten film přirovnal k road movie a něco na tom sakra bude...skupinka vojáků při své cestě (jako v každé jiné road movie) prožívý všemožné zážitky. Tady jsou to však zážitky trochu jiného kalibru a s postupem děje se film díky tomu stává snad největším monumentem o nesmyslnosti nejen vietnamské války (ohledně toho je působivá pasáž u Francouzů), ale o nesmyslnosti války jako takové....Ač je film nabit samými hereckými hvězdami, většiny z nich jsem si buď vůbec (Harrison Ford), nebo takřka nevšimnul (Scott Glenn) a co se týče Marlona Branda, je to už třetí film co s ním vidím za sebou, u kterého je napsán v hlavní roli (po Supermanovi a Kmotrovi) a přitom i tady je méně profláklý herec, který má ve filmu prostor větší a zároveň hlavně díky němu si ten film budu pamatovat. Mluvím samozřejmě o Martinu Sheenovi, pro kterého to jednoznačně byla životní role - pro mě odteď synonymum pro vojáka zlomeného Vietnamem. Jinak jsem viděl prodlouženou verzi a zkousl jsem jí velmi dobře. Bylo tam sice několik málo částí, které bych trochu zkrátil (hlavně v úvodní hodině), ale jinak absolutně bez výhrad. Další z těch filmů, co se musí žít...cítít u toho tu vůni napalmu... ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Jsem zhnusen. O to Coppolovi doufám šlo. Za nejzdařilejší pasáž pochycující pekelný konec vši civilizace považuji hranici s mostem, který musí být každý den postaven znovu. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Přepsáno v červenci 2019. Apokalypsa je hollywoodská představa pekla v obrazech Francise Forda Coppoly. Apokalypsa sdílí protiválečné přesvědčení a psychedelickou skutečnost podstaty hrůz válečné vřavy. Coppola opět důrazně a důkladně potvrdil své okázalé schopnosti vyprávění a obrazy se předhánějí ve vyparáděném předvádění zintenzivňujících vjemů a požitků. Ale ani po lžících a v mohutných kovových barelech podávaná psychedelika nedokáží odstranit příčiny depresí a posttraumatických stresových poruch. Coppola nebyl psychologem, nitro je spíše vnějškem, inferno je válečnou realitou a svírá hrdlo každého odvážlivce i nedobrovolně povolaného. Autorův názor na věc je nutné podpořit konstatováním mouder. Skutečnost nelze snášet bez požití halucinogenů a obrazy se stávají efektním panovníkem nad světem pocitů rozervanosti a prostředím zkázy. Hlavním hrdinou poutě psychickým zmarem lidských duší je Benjamin L. Willard (pozoruhodný Martin Sheen), kapitán speciálních vojenských jednotek a zkušený vykonavatel skrytě nekonvenčních válečných operací. Prožitá traumata znesnadňují obyčejný život a plnění rozkazů dává jediný smysl niterné úzkosti. Válečná rozervanost je na dosah ruky. Významnými postavami psychických traumat jsou členové Willardova lodního doprovodu: ze všudypřítomných hrůz a útrap skutečnosti deprimovaný strojník a v civilu kuchař Jay "Chef" Hicks (velmi zajímavý Frederic Forrest), s ublíženým pocitem nedůvěřivý velitel hlídkového člunu George Phillips (zajímavý Albert Hall), střelec na dlouhodobém tripu a v civilu oblíbený kalifornský surfař Lance B. Johnson (příjemný Sam Bottoms) a nezletilý střelec a vzteklý panic Tyrone "Mr. Clean" Miller (sympatický Laurence Fishburne). Důležitou postavou válečných hrůz a teroru duše je Walter E. Kurtz (charismatický Marlon Brando), plukovník speciálních vojenských jednotek. Účinný vojenský pragmatismus ho ve ztrátách chaosu staví do opozice k velení a dříve spolehlivý důstojník se v nátlaku pokrytectví stává samostatnou silou a trvalou hrozbou. Traumata deformují lidské charaktery. Významnou postavou je William "Bill" Kilgore (dobrý Robert Duvall), podplukovník úderné letky helikoptér a surfařský fanatik. Válečná skutečnost prohlubuje jeho humanismus i výsostný pocit neohrožení. K výraznějším postavám patří válečný fotograf (příjemný Dennis Hopper), nevyrovnaně polétavý Kurtzův stoupenec. Silného psychického područí se nelze jednoduše zbavit. K výraznějším postavám patří také Hubert de Marais (zajímavý Christian Marquand), ozbrojený francouzský civilista v čele soukromé armády na obranu tradičního rodinného dědictví v Indočíně. Nejvýraznější ženskou postavou je Roxanne Sarrault (příjemná Aurore Clément), ovdovělá příbuzná domu Marais a oboustranně velmi prospěšné chvilkové uvolnění z děsu a hrůz přítomnosti neúprosné války. Z dalších rolí: rozkaz k tajné misi vydávající generálporučík vojenské zpravodajské služby R. Corman (G. D. Spradlin), jeho věrný pobočník a plukovník zpravodajců G. Lucas (Harrison Ford), první neúspěšný pověřenec tajnou misí kapitán Richard M. Colby (Scott Glenn), moderátor zábavné show Playboy Playmates (Bill Graham), prostředím zmatená a osamělá Playboy Playmate roku (Cynthia Wood), Playboy Playmate měsíce květen a milovnice ptáků (Colleen Camp), nešťastná třetí Playboy Playmate (Linda Carpenter), či starý Francouz s rozpaky nad americkou vojenskou přítomností Gaston de Marais (Frank Villard). Apokalypsa je monumentálně působivým filmem po vizuální stránce. Děs válečného konfliktu je podáván přes halucinační mámení a za pomocí velké dávky psychedelik. Hollywoodská představa inferna sice nitro zaměňuje za vnější efekt, ale právě proto patří Apokalypsa mezi nejoslavovanější filmy světové kinematografie. Okázalá podívaná uvádí do chodu pohyby barev a psychické chvění rozpolcenosti. () (méně) (více)

Amroth666 

všechny recenze uživatele

29.10. 2010 - (Director's cut: 202 min) ____ Tak vzal spravedlnost do vlastních rukou. ____ Jednou tahle válka skončí. ____ Tak teď nevím, jestli mám Francise Forda Coppolu prohlásit za prezidenta Ameriky, krále přelomových filmů nebo papeže. Ono by všechno mělo svůj účel. Tenhle film zdobí nejkultovnější válečná scéna a jedna z nejkultovnějších filmových scén vůbec. Útok na Vietkongy. Za jednu z nejbláznivějších scén vůbec je zase považována akce z Apokalypsy, myslím serfování uprostřed boje. Apokalypsa toho při průběhu točení prožila více než fanoušci za celý život. Tolik příhod a tragédii. Ještě jedna akce, která byla pro mně nejvíce zajímavá byla ta, jak Willard jede na lodi a kolem něj jsou davy větnamců. Pochmurná a sirová atmosféra přesně ukazuje na to, jak je film vyčerpávající, dlouhý, ale v žádném případě není nudný. Má svoje já. Hlavní téma válka jak na první pohled vypadá je, ale pro mně tady válka nehraje hlavní roli. Vzhledem k mému věku je jasné, že takový válečný film nebude asi mým TOP 1 válečným filmem. Přesto si film našel své místo úplně někde jinde. Pojem kultovní je pro Apokalypsu jako stvořený a já bych Apokalypse takový titul dal a ještě bych dodal. (Jeden z) nejlepších. Až pratkicky na konci filmu jsem si uvědomil, že Martin Sheen prochází životem ve Vietnamu jako v pekle a že on si zasluhuje obrovské uznání. Film mi ubral tolik energie, že jsem se naprosto odevzdal filmu a film si se mnou dělal ke konci naprosto co chtěl. ____ Hrůza a morální teror musí být přátelé, jinak to jsou obávaní nepřátelé. ____ V jednu chvíli jsem si říkal trochu v legraci, že hudbu snad skládala kapela Deep Pression, protože takhle depresivní melodie už moc neslýchám. ____ Rozhořčenost, bolest, krutost, pravda - to všechno díky cca 10ti minutám MARLONA BRANDA v extrémní dávce. ()

Související novinky

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

10.01.2023

Opakuje se snad historie a nadělí nám legendární režisér Francis Ford Coppola (Kmotr) další Apokalypsu? Na takové soudy je asi brzy, pro tuto chvíli to ale vypadá, že produkce na vysněném projektu… (více)

Reklama

Reklama