Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve snaze uchránit své dítě před masovým vyhlazováním Židů, rodiče posílají syna k příbuzné na venkov kdesi ve východní Evropě. Chlapcova teta však nečekaně umírá a tak je dítě nuceno vydat se na cestu a protloukat se úplně samo divokým a nepřátelským světem, ve kterém platí jen místní pravidla, předsudky a pověry. Jeho snahu o doslovné fyzické přežití ale po válce střídá jiný boj. Boj, kterého si ani není vědom, boj sama se sebou, boj o svou duši, o svojí budoucnost... Nabarvené ptáče je hluboce dramatický příběh zaobírající se bezprostředním vztahem mezi hrůzou a krutostí na jedné straně a nevinností a láskou na straně druhé. Je to první a nejslavnější román autora knih „Byl jsem při tom“ a „Pinball“ - jednoho z nejvýznamnějších a nejvýraznějších a světových spisovatelů minulého století Jerzyho Kosińského. (Bioscop)

(více)

Recenze (673)

no2 

všechny recenze uživatele

6/10 - Kniha je pro mě nezapomenutelná, proto jsem byl zvědavý, jak její zfilmování zvládne nepříliš známý český režisér; jak se vypořádá s určitými scénami, případně které vynechá a které změní (přece jen nezkrácená kniha by byla spíš na seriál). Řekl bych, že násilné či jiné nechutné scény byly natočeny ještě decentně - zatímco při četbě knihy mně kolikrát bylo nevolno, ve filmu jsem je strávil lépe. Hlavního hrdinu, jak jej zahrál Petr Kotlár, bych si podle knihy nějak takto představoval. Samozřejmě mnohé věci bych - nebýt předchozího přečtení knihy - úplně nepochopil. Nevadilo mi, že některé věci se v knize odehrály jinak, ale mrzí mě, že film naprosto ignoruje myšlenkové bohatství knihy, všechny ty otázky, které čtenáři kniha pokládá a na něž není jednoduché odpovědět, protože svět prostě není černobílý. Některé změny, např. Marhoulova verze pomsty trhovci, vyznění příběhu uškodily. Chápu, že ve filmu chybějící železniční tragédie by znamenala značné navýšení rozpočtu, tudíž vyšlo lépe dvakrát vystřelit... A v tom je jádro problému - zanikají tak důležité myšlenky obsažené v knize. Např. že výsledkem onoho hesla ´oko za oko, zub za zub´ může být jen další nespravedlnost, kdy umírají nevinní lidé. Na druhou stranu - přes tyto výhrady a vysoce nasazenou laťku literární předlohou - film nebyl zase tak špatný, hlavně po formální stránce. Kamera byla úchvatná, herecké výkony dobré, a proto nakonec dávám lepší tři hvězdičky. ()

nonick1 odpad!

všechny recenze uživatele

Není kouře bez ohně... a čmoud z Lewinkopfovy zvrácené předlohy vykazuje silný zápach odporné lži. A ta, jakkoliv nabarvená, zůstane i nadále odpornou lží - tentokráte filmovou. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

No, co k tomu říct?...Je to dlouhé...je to kruté...je to černobílé...je to smutné...je to místy šílené...je to výborné...Prostě podívej se a uvidíš...Za mě 85% ()

kamil.i 

všechny recenze uživatele

Vizuálne podmanivé, no obsahovo neplnohodnotné, ba priam prázdne dielo. Obrazovo i zvukovo silné scény pohnú pocitmi diváka, no sú to len hororové epizódy, ktoré majú prvoplánovo šokovať. Keď sa divák zamyslí, zistí, že nie sú nijak obzvlášť konzistentné, o zmysluplnom príbehu tu nemôže byť reč. Nech je Pomaľované vtáča akokoľvek remeselne kvalitné - a tu musím oceniť hlavne filmové skratky, ktoré sú nielen efektné, ale aj mimoriadne umné a funkčné - netreba v ňom hľadať alegóriu 2. svetovej vojny, pretože vo svojej obsahovej vyprázdnenosti odhaľuje tak akurát Kosińskeho plagiát. Kvalitami je na míle vzdialený námetom podobnému, skvelému 'Choď a pozeraj sa'. Jedinou akceptovateľnou výpovednou hodnotou filmu je svedectvo o nevzdelanosti, posadnutosti poverami a chudobe (materiálnej i duchovnej) ľudí nie veľmi odlišných od našich predkov. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Silný a kvalitně provedený snímek, vlastně černobílá pastva pro oči plná děje. Vůbec není dlouhý, vůbec není nuda. Nerozumím příliš vyumělkované předloze, zda tolik neštěstí v řadě se nějak zakládá na pravdě, či jde o nějaké umělecké zpodobnění zla či neřesti. Nevím. Podobně bych trošku zazlíval některé drobné filmařské nesrovnalosti, které na kvalitě snímku zbytečně ubírají (pád do ledu a mnoho dalšího). Z mě každopádně skvělé na hranici 5 hvězd. ()

daduza 

všechny recenze uživatele

Kamera nádherná, krutost běžných lidí ve srovnání s brutalitou koncentračních táborů vychází snad i hůře, v očích malého chlapce rozhodně. ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Měl jsem pocit, že už jsem to viděl. Stále dokola točit filmy o komunistech, nebo podobné sračky, které se snaží šokovat diváka víc, než o vyprávění příběhu, než o nějakou přidanou hodnotu. Pro mě je to nezajímavý, nechutný a nic víc. Černobílá umělecká sračka ze které stříká snaha zabodovat ve světě. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

60% — Splněná touha Václava Marhoula. Nic proti tomu, když někdo dokáže sehnat peníze a zrealizovat svůj sen. Jenže — když jsem třeba viděl poprvé Spalovače mrtvol, zíral jsem na to s otevřenou pusou. Když jsem viděl béčkové Kanibaly, zanechalo to ve mě hluboký dojem a dokázal jsem si i v nich najít silnou myšlenku. Nebo třeba Všichni dobří rodáci a spousta dalších. Ale tady se téměř žádné emoce nedostavily. Film na mě působil citově chladně, odtažitě, děj jsem sledoval s odstupem a vlastně mi bylo skoro jedno, co se s hlavním hrdinou děje. Spíš jsem se cítil trapně ze všech těch úchylek a jen jsem si říkal, která ještě přijde na řadu. A nakonec ani nevím, co mělo být myšlenkou filmu — jestli to, že když se k malému klukovi budou všichni chovat hnusně, tak otupí a posléze se začne chovat stejně, tak to šlo možná jednodušeji a levněji. ()

Tet.Ew 

všechny recenze uživatele

Určitě dílo určené pro užší skupinu. co mě nejvíce nadchlo byla režisérova touha s ničím se nemazat a to i s opravdu odvážným tématem. Knižní předlohu jsem nečetl takže nemohu srovnat a tedy jen čtenář dokáže převedení na plátno opravdu ocenit. Kamera nádherná a jsem hrozně rád že schovala alespoň něco protože to už bych nemusel zvládnout. Absence hudby mě vůbec nevadila ba naopak dodává to filmu opravdovost. Co mě trochu vadilo byla délka, myslím že některé scény byly dost zbytečné a dlouhé. Film tedy doporučuji. Každý komu vadí ubližování zvířatům a dětem by se na to asi měli koukat jen s doprovodem. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Nabarvené ptáče je snímek, kde si největší respekt zaslouží geniální kameraman, chlapec Petr Kotlár, eventuelně ostatní herci. Tím to pro mne končí. Už kniha mi přišla poněkud přes čáru, nepůsobila opravdově (snaha šokovat je příliš očividná) a přesto příběh ve mně nevyvolal žádné výraznější emoce. To se bohužel do filmu povedlo dostat na sto padesát procent. Příběh má sice zajímavou černobílou stylizaci, nicméně po dramaturgické stránce mne jednotlivé obrazy, jenž za sebou plynou takřka jednotvárně v jedné neměnné náladě (byť je to nálada trudná a ponurá) jsou téměř nudné. Každé chlapcovo setkání se odehrává na prakticky totožně v zemi nikoho, kde si nájezdy Calverů nezadají s brutalitou domorodců. Přesně tak, jak si západní svět představuje, že to na tom východě Evropy vypadá nejspíše dodnes. Po emoční stránce děsně nedotažené, byť nelze opominout už výše zmiňované herecké kvality malého Kotlára, který mistrně pouhým svým výrazem dokázal vyjádřit celou atmosféru okamžiku lépe, než by to kdo kdy zvládl slovem. Rozhodně lepší než vyumělkovaná novoslověnština. Nevadil mi ani nadbytek brutality, která nebyla samoúčelová a oproti knize poměrně mírná. Zato absence zvratu, či posunu, snad i víc než záblesku falešné naděje v jednotlivých obrazech mi vadí hodně. Film vlasně kromě toho, že svět je plný bestií (což není nic nového) nesděluje aani po jeho shlédnutí nezůstane na patře ta hnusná pachuť zmaru nad lidským počínáním, kterou ve mě zanechaly jiné příběhy s podobnou tématikou. Takhle mne akorát bolel zadek a bral vztek nad promarněným časem, který jsem mohla strávit plnohodnotněji třeba venčením bezprizorních psů z útulku. Díky tomu, že jsem četla knihu, jsem navzdory mediální masáži moc nečekala, a také jsem moc nedostala. Za mne jedna hvězda za kameru, jedna za hlavního hrdinu a půl za režisérovu urputnost, se kterou se za vznik tohoto filmu rval. ()

Doomcourier 

všechny recenze uživatele

Věřím, že někomu mohl film učarovat temnou a depresivní atmosférou, ale mně se film zas tak moc nelíbil a to hlavně proto, že byl hrozně utahaný. Vůbec nechápu, jak může mít tolik ocenění. Některé scény ve filmu jsou i na mě až moc brutální a to mně násilí ve filmech normálně vůbec nevadí. Herecké výkony jsou slušné. ()

tyna97 

všechny recenze uživatele

Velké a strastiplné putování malého židovského chlapce. Už dlouho jsem u jednoho filmu tolik nenabrečela a ačkoliv pro mě zůstává zčásti nepochopen, nejspíš ve mně zanechá následky. ()

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Česko vybralo svého letošního kandidáta na Oscara

Česko vybralo svého letošního kandidáta na Oscara

12.09.2022

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) každoročně mimo udílení národního ocenění Český lev vybírá i potenciálního filmového kandidáta na prestižní cenu Oscar, jenž by na jaře příštího roku mohl… (více)

Byly rozdány 33. Evropské filmové ceny

Byly rozdány 33. Evropské filmové ceny

12.12.2020

Dnes večer byly prostřednictvím online přenosu z Berlína uděleny Evropské filmové ceny (EFA) v rámci svého 33. ročníku. Nejvýraznějším výhercem se stal dánský snímek Thomase Vinterberga Chlast, jenž… (více)

Dny evropského filmu startují již za pár dní

Dny evropského filmu startují již za pár dní

14.06.2020

Dny evropského filmu (DEF), které se zaměřují výhradně na současný evropský film, letos představí 40 filmů z téměř 30 evropských zemí. Hlavní část programu DEF proběhne od 16. do 23. června v Praze,… (více)

Reklama

Reklama