Reklama

Reklama

Bitva o Midway

Trailer

Obsahy(1)

Šest měsíců po japonském útoku na Pearl Harbor hlásí američtí zpravodajci, že objevili zvýšenou aktivitu Japonců. Podle odhadu velícího důstojníka by mohlo jít o útok na ostrov Midway. Admirál Nimitz na rozdíl od vojenských úředníků ve Washingtonu uvěří v útok a podle toho jedná. Soustředí k ostrovu konvoje letadlových lodí i průzkumná letadla. Mezitím na palubě bitevní lodi admirála Yamamota probíhá důležité jednání. Jeho cílem je vyprovokovat bitvu, při které chtějí Japonci zničit americké loďstvo a následně ovládnout Tichý oceán. Přesně 3. července 1942 však boj skončí naprostou porážkou sebevědomé japonské flotily a stane se jedním ze zlomových okamžiků v historii druhé světové války. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Bitva o Midway patří mezi dokumentárně laděnými sníky o druhé světové spíš mezi ty slabší - rozhodně nedosahuje kvalit kupříkladu takového Tora! Tora! Tora! a to především vinou sic ušlechtilé, ale pro diváka ne moc příjemné, režiséry snahy klást maximální důraz na dokumentárnost na úkor působivosti a filmařské preciznosti. Je mi líto, ale ta tuna reálných záběrů z války tam skutečně ruší! ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Další z válečných snímků, který se svým pojetím blíží hranému dokumentu, což však nic neubírá na jeho kvalitách. Skutečně vynikající film se super hvězdným obsazením celkem věrně vykreslující asi nejvýznamnější válečné střetnutí, které znamenalo zásadní zlom ve vývoji II. sv. války v Tichomoří. USA zde potopením 4 japonských letadlových lodí zlomily do té doby trvající hegemonii císařského válečného námořnictva. Film nepřímo navazuje na další vynikající válečný velkofilm Tora Tora Tora, který taky v podstatě formou hraného dokumentu popisuje začátek války v Tichomoří – napadení námořní základny USA Pearl Harbor japonským loďstvem. Opět jako u dalších válečných filmů z 60-tych a 70-tych let zůstává pro mě otázkou a záhadou, jak režiséři a producenti dokázali dát dohromady tolik filmových hvězd. Dnes stojí film na jedné, max. dvou hvězdách či super hvězdách za honorář 10 – 30 mil. USD za film. Neumím si představit, kolik by dnes musel producent dohromady zaplatit hercům jako Henry Fonda, Charlton Heston, Robert Mitchum, James Coburn, Hal Holbrook, Glenn Ford, Clif Robertson, Tom Selleck a další. To je jakoby dnes chtěl někdo dát dohromady do jednoho filmu herce jako Tom Hanks, Jude Law, Brad Pitt, Orlando Bloom, Tom Cruise, Bruce Willis, Sylvester Stallone, Michael Douglas nebo Richard Gere. Neumím si to představit. Každopádně Bitva O Midway i právě proto stojí za 5. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Nestane se mi celkem často, že bych viděl 2 filmy za jeden den, a už vůbec se mi nestane, že bych viděl dva filmy, který se i téměř stejně jmenujou za jeden den. Ale když má člověk bolavý záda a volnej kvartýr, tak proč ne :o). Začnu tím líp hodnoceným kouskem....Hlásím spokojenost. Oceňuju to, že se do filmu napasovaly dobový záběry, takže to působí hodně reálně. Taky oceňuju, že sem se tady mnohem víc dozvěděl o strateggii a o všech těch maličkostech, který rozhodly tuhle klíčovou bitvu. Jasný, je to už "stará" vykopávka :o), ale má to grády i parádní obsazení... Jediný co bych vynechal, tak "trable" jedný japonečky a vojáčka, to sem nepatřilo... ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

tora a midway jsou perfektní filmy , za komoušů jsme měli věřit že 2 svět válku vyhráli rusové, tyto filmy dokazují, že nebojovali sami viz invaze nou coment deda :-) zfanatizovaní japonci mně připadají jako noví migranti viz krvavá volba deda honza :-) ta doba byla hrozná pro všechny, jsem rád že mi byly 4 když skončila válka obdivuji velitele i obyčejné vojáky kteří byli ochotni zemřít pro Evropu nemám slov spíš moře slz deda honza :-) ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Kromě válečných scén, chce film také ukázat, jaké utrpení přináší válka v soukromých vztazích. Láska mezi americkým chlapcem a japonskou dívkou se stává téměř neřešitelným problémem, protože tyto dva státy jsou zrovna ve válečném konfliktu. Výborný film s hvězdným obsazením,výborná režie a scénař se dosti držel faktů. Neváhám, dávám 5*. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (17)

  • V době bitvy byly hlavními typy US Navy stíhačky F4F Wildcat, bombardéry SDB Dauntless a torpédové TBD Devastator. Přímo na Midway bylo i pár stíhaček námořní pěchoty F2A Buffalo, bombardéry Vindicator a armádní bombardéry B-17 a B-26. Ve filmu ale lze na historických záběrech spatřit i letouny, které v té době ještě nebyly ve výzbroji nebo ani nebyly ve vývoji. Konkrétně stíhací F6F Hellcat, F4U Corsair nebo bombardér TBF Avenger. Případně stíhačky P-40 Warhawk, které v době útoky na Midwayi vůbec nebyly umístěné.  Záběr exploze letounu kapitána Gartha (Charlton Heston) dokonce nepochází z 2. světové války, ale jedná se o nehodu proudového F9F Panther z období Korejské války. (Foxhound#1)
  • Film bol druhým zo štyroch filmov vydaných so zvukovým mixom s názvom Sensurround. Jeho cieľom bolo vylepšiť zvukový zážitok počas premietania filmov. (westerns)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama