Reklama

Reklama

Malá Velká Británie

(seriál)
  • Velká Británie Little Britain
Velká Británie, (2003–2006), 10 h 38 min (Minutáž: 25–30 min)

Hudba:

David Arnold

Hrají:

Matt Lucas, David Walliams, Paul Putner, Anthony Head, Joann Condon, Ruth Jones, Imelda Staunton, Rob Brydon, Geraldine James, Sally Hawkins, Indira Varma (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Ptáte se, jací jsou dnešní Britové? Co dělají? A proč? Tak to si nemůžete nechat ujít britský komediální seriál Malá Velká Británie. Původně to byla rozhlasová show, která se na BBC Radio 4 vysílala v roce 2001. Dva roky nato ji autorská a moderátorská dvojice Matt Lucas a David Walliams proměnili v neméně úspěšný osmidílný televizní seriál, po němž následovaly dvě další řady po šesti epizodách. Při surrealistickém putování po britských ostrovech budeme svědky rozličných situací, které jsou Britům důvěrně známé, a seznámíme se s celou řadou kuriózních postav a postaviček. Patří k nim kupříkladu Daffyd, jediný gay ve velšské vsi, teenager Jason, vášnivě zamilovaný do nejlepší přítelkyně své babičky, či transvestita Emily, toužící dělat samé „ženské věci“. Díky Lucasovi a Walliamsovi a jejich břitkému pohledu na výstřednosti moderního světa tento komediální seriál funguje na diváky naprosto dokonale. (HBO Europe)

(více)

Recenze (328)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

30ti minutovky, které se dají shlédnout i po pár minutových skečích klidně i na youtube, když máte náladu :) Malá Velká Británie není rozhodně pro všechny :) Myslím si, že urazí plno lidí, ať už se jedná o gaye, blonďaté slečny, angličany, transexuály a ostatní :) V tomto "seriálu" je tolik postav, ať hlavní či takové, které uvidíme bohužel pouze jednou. Je to drsné, suché, urážlivé, nechutné, rozhodně skvěle uskupené (podle computeru ne) :D :D A rasistické :) :) Miluju tenhle seriál a ráda se na něj podívám kdykoliv znovu :) Pokaždé, když zjistím, že se někdo pokouší ať už parodovat či předělat či nějakým způsobem připomenout Malou Velkou Británii, těším se na to, jelikož si vždy vzpomenu na originál a nemůžu se od toho odpoutat :) ()

SG_ever 

všechny recenze uživatele

Pokud snesete pravidélné dávky nevkusného a satirického humoru bez příběhu, tak se určitě pobavíte ! Seriál, který staví na nechutnostech, zlomyslnostech a vůbec na všech věcech, kterým by jste se v běžném životě nesmáli. LITTLE BRITAIN dokáže pobavit a je kvalitní alternativou k "americkému mainstreamu situačních komedií" (Friends, How I Met Your Mother, Big Bang Theory, Scrubs) a k jiným britským počinům (IT Crowd, Black Books, Red Dwarf). Seriál do této elitní rodiny určitě patří. Po shlédnutí valné části dílů musím říct, že seriál svým novátorským přístupem pro mě způsobil příjemné oživení "klasických" sitcomových vod. Příjemný zákusek pro milovníky sitcomů a především britcomů, pro ostatní exhibice trapnosti a nechutnosti. (90%) ()

Reklama

rawen 

všechny recenze uživatele

K Monty Pythonům bych to určitě nepřirovnával, to je daleko vytříbenější, inteligentnější a bizarnější humor. Little Britain (jak už název napovídá) na to jde z té lidové stránky, ROZHODNĚ SI NEBERE ŽÁDNÉ SERVÍTKY - kdyby chtěl někdo tento seriál popsat několika slovy, tak bych použil asi toto: "neustále opakované gagy s transvestity, obludnými tlusťochy, homosexuály, politiky, balíky a úchyláky - a všechno pěkně od podlahy". Zábavné to ale překvapivě je, i když se některé gagy opakují defacto třeba desetkrát v jiném prostředí, ale i tak to funguje. Oba komici to hrají výborně, nejlepší pravidelné role jsou pro mě "jediný gay ve městě", premiérův přihřátý asistent, možná až trošku moc hardcore kamarád-gerontofil (to je maso), FatFighters (pochybná terapie pro tlusťochy) a taky například ten Jethro Tull like skotský majitel hotelu :) dobré nápady, dobrá zábava, na klasiku to ale nedosáhne... 7/10 PPS: na druhou stranu ono to skvěle funguje i napodruhé nebo napotřetí, postavičky jsou většinou dokonalé, musím uznat, že je to neuvěřitelně chytlavá zábava, která jen tak nevyčpí, zvyšuju hodnocení na 8/10 ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Sračka to tedy byla podle očekávání strašná, ale zároveň tak vtipná, že jsem prostě chtěl vždy vidět další díl. Lucas s Williamsem zvolili naprosto jedinečný styl, který ale dotáhli na takovou úroveň profesionality, že ani nekonečné variování toho samého mě neomrzelo. Na Brity bych je netipl, ale prdel to byla pořádná. 80% ()

popkec 

všechny recenze uživatele

Málá Velká Británie má jeden obrovský problém. 30% seriáu zabírají bezkonkurenční scénky plné humoru (i toho britského, jelikož se o klasický britský obvykle nejedná), 30% scének postrádá pořádný vtip a zbylých 40% jsou obvykle trapné nebo nechutné skeče (nejlíp jejich kombinace). Dva hlavní herci jsou výborní, občas jsou vážně k nepoznání a hrají skvěle, škoda že seriál prostě tahají dolů ty nechutnosti jak vystřižený z Disaster movie. Alternativa: Comedy Inc., Hale and Pace ()

Galerie (29)

Zajímavosti (12)

  • Před Vánoci 2004 se DVD s první sezónou seriálu stalo nejprodávanějším DVD v Británii. (HellFire)
  • Show mnohokrát odkazuje na britský seriál Doctor Who (1963), např. postavou jménem Matthew Waterhouse (Matthew Waterhouse hrál v Doctor Who Adrica) a Michael Craze (Michael Craze hrál Bena Jacksona). Tom Baker, který si zahrál doktora Who v letech 1974-1981 v tomto seriálu namluvil vypravěče. (HellFire)
  • V návaznosti na Black Lives Matter protesty a vraždu George Floyda v roce 2020 byl tento seriál kompletně odstraněn z Netflixu a následně také z BBC iPlayer a Britboxu, a to spolu se seriálem Come Fly with Me (od r. 2010) od stejných tvůrců. V seriálu byly černošské a asijské postavy trvale ztvárňovány bílýmu muži a zároveň také zesměšňoval gaye, transvestity a tělesně postižené. Mluvčí Britboxu uvedl, že „se doba velmi změnila od doby, kdy se Little Britain natočilo“. Tvůrci a hlavní představitelé David WalliamsMatt Lucas se v návaznosti na odstranění již po několikáté omluvili. (hansel97)

Reklama

Reklama