Reklama

Reklama

Wolf Creek

  • Austrálie Wolf Creek (více)
TV spot

Obsahy(1)

Parta kamarádů se vydává na dovolenou po Austrálii. Má to být pařba plná alkoholu, drog a dobré nálady. Jedinou plánovanou zastávkou je Wolf Creek, kde leží legendární kráter po spadlém meteoritu. Tady jim auto vypoví službu. Přijíždí "pomoc", která dovolenou snů změní v nekonečnou hrůzu, mučení a teror. Podaří se jim najít cestu ven z pekla? Příběh jednoho z největších australských policejních případů, který nebyl nikdy objasněn. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (334)

tron 

všechny recenze uživatele

"To nie je nôž. TOTO je nôž." Austrália je plná nielen pohodových ľudí, ale aj neuponáhľaných psychopatov, baviacich sa tým, že sa v ich horúcej, gigantickej a striedmo obývanej (väčšina obyvateľstva žije po okrajoch kontinentu a na prežitie náročné vnútrozemie patrí zvieratám, rasizmom ničeným Aboridžincom a sem-tam ojedinele sa vyskytujúcim belochom) krajine ročne stratí tridsať tisíc ľudí. Iste, 90% z nich sa do mesiaca nejakým spôsobom nájde/objaví. Ale čo urobíme so zvyšnými desiatimi? Po prvej hodinke, ktorá buduje tiesnivú atmosféru (krásne mrazivé zábery na vychádzajúce slnko nad sychravou plážou), sa dočkáme mučenia psychického aj dávivo fyzického. Výsledkom je úderný teror, žiadny slasher ale poctivé exploitation/hixploitation a veľmi dobré utrpenie, kvôli ktorému som troška prestal mať rád túto pozoruhodnú krajinu (snímka je veľmi voľne inšpirovaná skutočnou udalosťou). Určite poteší famózna výprava, strhujúci John Jarratt ako Ben Mitchell, ktorý v tichom vnútrozemí, kde niet svedkov okrem zvedavých medvedíkov koala, ostreľuje škodnú na dvoch nohách. Viac v mojej recenzii na Studna.net: http://www.studna.net/reviews/606/ ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Wolf Creek je rozhodně překvapivým hororovým počinem natočeným za minimální rozpočet v Austrálii. Začíná vcelku klidně, seznamovací rovinou, která sice není nesnesitelně nudná, ale jako zbytečná se rozhodně jeví. Autoři se nijak neobtěžují vytvářením charakterů k jednotlivým hrdinům a ani je nezajímá, jestli si je divák oblíbí nebo ne. V zásadě nám jen oznamují, že se jedná o mladé buřiče, který stejnak slouží jen k tomu, aby byli později povražděni. Podle toho vypadá i scénář, není sice kostrbatý, ale ani se s ničím nepáře, prostě jde přímočaře rovnou na věc. Prvních 45 minut se tak nakonec jeví jen jako způsob k prodloužení stopáže, která by jinak rapidně klesla. Když však dojde na věc, jsou konečně autoři ve svých vodách. K navození patřičné atmosféry režisér používá žánrová klišé, to mi ovšem nikdy nečinilo problém, takže jsem měl radost, že se po plytkém úvodu konečně něco děje. Brutalita, kterou během krátkého okamžiku nastolí ovšem zmizí stejně rychle jako se objevila. Nesvůj jsem se cítil zejména na začátku, když jsem ještě netušil, jakým směrem se bude příběh dále ubírat, jenže jakmile se hlavní hrdinka probere a vydá se na průzkum, tak všechno napětí zmizí. Může za to zejména přehrávání a scény, které jsou tu zejména jen na efekt, aniž by měly nějaký vnitřní potenciál. Zabiják je sice sympatický chlapík, ale nad průměr Wolf Creek nezvedá ani on, zejména způsob, jakým odpravuje své oběti a jak si s nimi pohrává ho likviduje. Ještě bych se rád zmínil o kameře: Exteriérové scény jsou boží, myslím zejména malebné záběry na krásy Austrálie, ale jakmile se tam zjeví naši hrdinové, tak svou krásu ztrácí. Selhání je hlavně citelné v detailech a polodetailech, které jsou ''fakt divné''. 60% ()

Reklama

juta 

všechny recenze uživatele

Další thriller, který nic nového nenabízí. Hlavním hrdinům se moc fandit nedá, záporák je odpornej a nudnej, Teresa Palmer, na kterou jsem se tu obrovsky těšil a především díky ní jsem se nakonec odhodlal tohle pozřít tu snad ani nebyla, nebo jsem jí vůbec nepostřehl, hned by to bylo lepší, ale v tomto případě ne ne a ne. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Frank Tetaz: 1. The Wires: Part 1 ,2. Hall's Creek ,3. Emu Creek ,4. The Crater ,5. Alien F100 ,6. Abysmal Horizon ,7. Talimnavi ,8. Liz ,9. The Shed: Part 1 ,10. Arcane Menace ,11. Escape ,12. The Shed: Part 2 ,13. The Cliff ,14. Mick ,15. The Return ,16. Trophy Room ,17. Head On A Stick ,18. Kristy ,19. Statesman Deville ,20. Ben ,21. Monumental Isolation ,22. Epilogue ,23. The Wires: Part 2 ,24. Wolf Creek: Main Title, ()

oje 

všechny recenze uživatele

Film je primárně jednoduchý souboj zabíjáka a jeho obětí, což prostor pro extra dávku strachu a horrorového pojetí nenabízí. Naštěstí ale nejde o bezduchou či rádobyhumornou řežbu, kde by z každé oděrky vyteklo 20 litrů krve, horror se naopak ohání fungujícími thrillerovými prvky. Díky scenérii bohem zapomenuté pustiny a nejistotě při vkládání důvěry v podezřele vlídného vidláka se daří budovat slušné napětí i očekávání vyústění příběhu. Štavnaté psychopatické výlevy a přesvědčivé zdrcení figurek z něj pak dělá nadprůměrný horror, přestože nenabízí žádnou invenci či silnou atmosféru. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (22)

  • Lovecká puška Micka Taylora (John Jarratt) je historická kulovnice Remington Model 541 s ráží .22 LR. (ČSFD)
  • Nápis při vstupu do starého dolu, kam si vrah veze své oběti, je jméno vraha batůžkářů Ivana Milata napsáno pozpátku, tedy Navithalim Mining Co. (BlackJoanna)
  • Revolver, který Lizzie (Cassandra Magrath) objeví a nabije, je Colt Python. (ČSFD)

Reklama

Reklama